Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Autor receptu: palma

1 plech
porcia
60 minút
príprava
70 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru si pripravíme kvások. Zmiešame múku, pridáme zmäknutý tuk na pečenie, 3 žĺtky, kvások a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  2. Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných surovín, mlieko použijeme zohriate.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na päť častí a postupne ich vyvaľkáme. Do dôkladne vymasteného plechu dáme prvý plát cesta, natrieme ho orechovou plnkou, na to dáme vyvaľkaný druhý plát cesta a natrieme makovou plnkou. Potom tretí plát natrieme tvarohovou plnkou, štvrtý plát lekvárom. Z posledného plátu cesta nakrájame prúžky, ktorými ozdobíme vrch koláča.
  4. Koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme približne hodinu - 70 minút.