Vianočný štedrák
Vianočný štedrák
Autor receptu: palma
1 plech porcia |
60 minút príprava |
70 minút na 175 °C |
Postup- Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru si pripravíme kvások.
Zmiešame múku, pridáme zmäknutý tuk na pečenie, 3 žĺtky, kvások a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných surovín, mlieko použijeme zohriate.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na päť častí a postupne ich vyvaľkáme. Do dôkladne vymasteného plechu dáme prvý plát cesta, natrieme ho orechovou plnkou, na to dáme vyvaľkaný druhý plát cesta a natrieme makovou plnkou. Potom tretí plát natrieme tvarohovou plnkou, štvrtý plát lekvárom. Z posledného plátu cesta nakrájame prúžky, ktorými ozdobíme vrch koláča.
- Koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme približne hodinu - 70 minút.
|