Foto: irenaw
Veľmi sladký, veľmi orechový, veľmi smotanový. A veľmi sýty. Stačí malý kúsok, ale ten musí byť. A musí sa ujsť každému z rodiny. U Zobraziť celý popisVeľmi sladký, veľmi orechový, veľmi smotanový. A veľmi sýty. Stačí malý kúsok, ale ten musí byť. A musí sa ujsť každému z rodiny. U nás patrí k Vianociam. Prosto tradícia. A treba ho upiecť týždeň pred Vianocami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
250 g alebo hera |
|
200 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
plnka: | |
300 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Začneme plnkou: orechy posekáme nahrubo. Do suchej panvice dáme cukor a roztopíme na svetlý karamel. Pridáme orechy a pár minút popražíme. Zalejeme smotanou a medom, necháme prevariť a odstavíme. Ak je zmes pri roztápaní medu veľmi hustá pridajte 1-2 PL vody alebo smotany. Orechy majú byť pospájané takou ťahavou hmotou a dajú sa ľahko rozprestrieť po celom spodnom ceste. Dobre vychladíme. (Môžete dať len polovicu cukru ak chcete menej sladké.) Ospravedlňujem sa, podľa komentov vidím, že som Vás zmiatla, práve tu kde som fotila som dala aj kešu orechy lebo som nemala toľko vlašských. Ale obvykle dávam len vlašské. Podľa mňa ani zmes orechov nemôže byť na škodu. Do rozpisu surovín som dala mleté orechy omylom, už som to opravila.
-
2
Z prísad na cesto zamiesime bochník, ktorý dáme aspoň na 1/2 hodinu do chladu.
-
3
Vymastíme okrúhlu formu. Na základe skúsenosti varecháčky mka doplňujem, že moja forma má priemer 28 cm a výšku 3 cm. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu trochu väčšiu a túto rozvaľkáme tak, aby bolo cesto aj po bokoch a trochu prečnievalo. Popicháme a dáme vychladenú plnku.
-
4
Rozvaľkáme druhú časť a dáme navrch. Okraje utesníme a začistíme. Zo zvyškov cesta vykrojíme vianočné tvary a ozdobíme. Popicháme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka. Pečieme na 180°C asi 30-35 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť a aj s formou zabalíme do fólie alebo alobalu. Odložíme na chladné miesto na týždeň odležať, aby sa chute spojili.
Mleté by som ich do karamelu asi nedávala, inak orechy v karameli mám
rada a sú fajn.
na foto v postupe nie su vlasske orechy...v surovinach uvadzas pomlete ...v postupe nasekane....prosim o vysvetlenie....
Mám radosť, že som objavila tento recept. :D
Orechy, to ja mám ráda a cesto sa mi veľmi páčilo! : )
Vystalo mi cestíčko, tak miesto kreslenia motívu na vrch koláčika som formičkami vykrojila stromčeky, mesiačik a vytvarovala jedno jazierko (vlnky doň som vkreslila ; ) )..
..hmm.. ..škoda, že už nemám ten fajn foťáčik, aký bol v mojom mobile..
Je presne taký istý. :D
A koláčik na víkend je hotový!
Priznám sa, že poslednú vetu som neprečítala, a koláč som nakrojila po chvíľke ako som ho vybrala z rúry na pečenie. Krásne stál (až som tlieskala) a predstavte si, maslo začalo vytekať spodkom koláča, tak šup sním do chladničky.
Ešte som dumala nad plnkou..
Keď som vsypala do hrnca s karamelizovaným cukrom nasekané orechy vlašské, tak mi masa akosi vyschla, vytvorily sa hrudy orechové, potom po pridaní medu a smotany hrudy povolili, avšak keď som tú hotovú vychladnutú plnku dávala na spodné cesto do formy (mimochodom cesto na spodok dám o niečo hrubšie nabudúce : ) ), tak v nej boli viditeľné medzery medzi jednotlivými orechamy, a či mi nie preto maslo pretekalo celým koláčom?!
Nabudúce tu plnku buď stlačením vytvarujem a potom vložím, alebo mám pridať ešte niečo na vyplnenie medzier?
Orechy boli nasekané kuchynským robotom v miske s nožmi, ktoré sú určené na sekanie orechov a tvorili asi tak 6 ks z jedného jadra a plus nejaký prášok zo sekania (ako mleté 5%)
Čo by ste mi poradili ako dovýplň plnky?
: )
ako bol na tom koláčik na druhý deň? Mnoo, keďže mi to masielko tieklo aj po doske (z umelej hmoty), tak som ho dala na pár hodín do chladnničky (už bez formy a aj bez alobalu)
Bol tvrdý (ako som spomínala, stál pekne už hneď po upečení), trochu ma to prekvapilo, minimálne drolivý-pevný, ale priznám sa, veľmi ťažko som si ho predstavovala po týždni odstátia, tak 1-2 dni môžem skúsiť. : ) Ako som písala, cesto mi vyhovuje, možno by som ho trochu navoňala niečím (citrónová kôra), dala som tam maslo, jeho vôňu mám rada. S hérou nemám žiadne skúsenosti.
Ešte by som ho raz chcela urobiť na Vianoce, len nie všetci u nás obľubujú sladké na tvrdo.. :D Ja ľúbim, len je to veľmi silný koláč (2-oj násobne sladký, hutný-múčny, vysoko kalorický, aj málo stačí a čo sa mi na ňom páči, aj sýty : ). Skonzumovali sme ho v priebehu 1 dňa (4osoby). Rýchlo, ako vždy, keď skúšame niečo nové, čo zaujme. : )
A niečo by som tam chcela skúsiť pridať. Viem, oriešky, ako ste odporučili, tiež mala 2 cm výšku tá plnka, a na vrch by som dala ešte vrstvu jabĺk na mesiačiky bez šupky, rozmiestnené tak na tesno. To by mohlo vyjsť až navrch formy, ktorú som použila (klasická forma na bábovku s vymeniteľným dnom priemer:23,5cm, výška:6cm) aj po pridaní tých orechov.
Vďaka za tip doplnenia plnky, použijem : )
Pekný, jasný popis, nemal by byť problém. ďakujem zaň @irenaw