Vianočný orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: janger

Listovala som v starych vianocnych casopisoch. Tento kolac som uz davnejsie piekla, mala som pri nom napisanu poznamku, ze - trochu vytekal z formy a ze je velmi chutny -. Vyborny bol ozaj, to si ete pamatam. A ze mi vtedy trosku vytekal, tak na tom som sa poucila. Dala som ho teraz pre istotu do uzatvorenej formy...A tiez som recept trosku upravila. Kolacu treba par dni postat, do Vianoc bude taky akurat.

35-40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. V povodnom recepte bolo pouzite viac cukru. Viem, ze kolac bol minule dost sladky, tak som toto mnozstvo zredukovala. Aj masla som dala trosku menej. Ak chcete povodny recept, tak je tam 250g masla a 200g cukru.
  2. Zmiesame muku, sol, cukor, vajce, na kusky pokrajane studene maslo. Vypracujeme cesto. Netreba dlho miesit, len kym sa vsetko dobre spoji. Cesto zabalime do vrecka a dame do chladnicky odpocivat. Mne odpocivalo az den, ale to nemusi byt, staci aj taku hodinu...
  3. Pripravime plnku. Posekame vlasske orechy. Nie uplne na jemno. Ale moze to byt trosku jemnejsie, ako som posekala ja. Potom bude povrch kolaca menej hrbolaty.
  4. Do panvice dame rozpustit a trosku zhnednut krystalovy cukor. Prisypeme orechy, dobre premiesame a nechame to na chvilu spolu este poprazit.
  5. Potom pridame smotanu, med, trosku skorice (ak mate radi), dobre to premiesame a nechame chvilu povarit. Trochu to zhustne. Plnku nechame dobre vychladit.
  6. Ruru rozohrejeme na 180 st. (klasicky vyhrev). Tortovu formu (ta moja ma priblizne 26cm) mierne vytrieme maslom. Pouzila som tentokrat uzatvorenu formu, pretoze som sa bala, ze mi to bude pocas pecenia vytekat....
  7. Cesto rozdelime na polovice. Najprv na pomucenej pracovnej ploche vyvalkame jednu polovicu a prenesieme ju pomocou valceka do formy. Ak by sa trosku potrhalo, alebo spravili by sa dierky, tak ich jednoducho zaplatame.
  8. Na cesto dame vychladenu plnku. Bude trosku tvrda, rukami ju pekne porozdelujeme.
  9. Vyvalkame druhu polovicu cesta a kolac pekne zakryjeme a po obvode uzatvorime.
  10. Z odrezkov cesta povykrajujeme nejake ozdobky. Dame na kolac a potrieme ho vajickom. Ja som dala do vajicka aj trosku smotany. Ale to nemusi byt.
  11. Dame piect, tak priblizne na 35-40 minut. Najprv som piekla na 180 st., neskor som znizila na 175. Ale k tomu uz len bezne upozornenie, ze to treba sledovat.
  12. Kolac vyberieme z rury. Nechame trosku ochladit. Zabalime (napriklad do alobalu) a nechame par dni postat. Bude vlacnejsi. Hviezdicky som poprasila praskovym cukrom. Chcela som ich kvoli fotke nechat viac vyniknut, ale moc to nepomohlo ;-).
  13. Ak tento kolac, pripraveny z jednoduchych a pristupnych surovin vyskusate, prajem vam dobru chut. A krasne Vianoce.