Vianočná vianočka

sovka62 - fotkasovka62, 6. decembra 2012

Odkedy som na Vareche objavila jednoduchú hrnčekovú vianočku od @margaretka28, mávame ju často, je naozaj výborná. Ale na Vianoce už roky pekávam inú, náročnejšiu Zobraziť celý popisOdkedy som na Vareche objavila jednoduchú hrnčekovú vianočku od @margaretka28, mávame ju často, je naozaj výborná. Ale na Vianoce už roky pekávam inú, náročnejšiu na suroviny. Žltučkú od domácich vajec, voňavú od masla, s do chrumkava upečenými mandľami........ Sľúbila som, že pridám recept, tak tu ju máte (obrázky doplním asi až po Vianociach, ak vôbec stihnem fotiť).

Suroviny

600 g
120 g
100 g
30 g
3 ks
80 g
250-300 ml vlažné
80-100 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z lyžičky cukru, lyžičky múky, droždia a časti vlažného mlieka necháme vzísť kvások. Kým naň čakáme, preosejeme do misy múku, pridáme cukor, soľ, citrónovú kôru a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo a s múkou ho rozdrobíme. Pridáme kvások, žĺtky, zvyšok mlieka, hrozienka a vypracujeme polotuhé cesto. Nemusíme ho vypracovávať dlho, stačí aby sa suroviny spojili. Necháme 15 minút podkysnúť, prepracujeme tak, aby bolo hladké a necháme kysnúť ešte asi 40 minút.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na osem dielov, urobíme z nich šúľky asi takej dĺžky, aká bude vianočka. Prvé štyri spletieme na plochý pletenec, potrieme bielkom. Spletieme ďalšie tri diely, položíme na bielkom natretý spodok, potrieme bielkom. Poslednú časť cesta rozdelíme na dve časti, každú vyšúľame na tenšie a spletieme. Položíme na vrch vianočky. Aby sa nám vianočka nezviezla, na štyroch piatich miestach do nej zapichneme špajle, zlomené tak, aby boli aspoň päť cm nad cestom (lebo bude rásť).

  3. 3

    Konce vianočky spojíme a potrieme rozšľahaným vajcom. Obielené mandle zapichujeme pomedzi jednotlivé oblúčiky vianočky (čím viac, tým lepšie, aspoň u nás). Vianočku necháme podkysnúť ešte najmenej 20 minút a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 st. C (v teplovzdušnej rúre) alebo 180 st. C v elektrickej. Upečie sa za 40-60 minút (podľa rúry). Či je upečená zistíme ľahko, povytiahneme strednú špajľu, ak je olepená upečeným cestom, máme hotovo.

Diskusia k receptu

jarunka
Tento recept znie velmi dobre, chystam sa piect vianocku, tak skusim tuto tvoju. Dakujem.
frona
ja pekávam podobne,akurát nedávam mandle, ale vlašské orechy medzi jednotlivé zapletené vrstvy. vrch vianočky nechávam hladký
bozulka
@sovka robievala som presne takto,len hrozienka som máčala v rume.Asi tento rok zase skúsim...
@frona ,má tiež dobrý nápad s orechami.
martab
Aj ja ju skusim urobit, u nas ide vianocka na dracku po cely rok. Len co keby som miesto celych mandi pouzila take mandlove lupienky a len to posypala?
sovka62
To samozrejme môžeš, pôvodný recept bol bez mandlí, to som si tam priala ja, ale musím ti povedať, že tie mandle sú na nej výborné, upečú sa pekne do chrumkava a majú výbornú chuť. Ale aj tie lupienky môžu byť dobré, chutnala som len na kúpenej.
havino
@sovka ty si mi asi čítala myšlienky, pár krát som ťa v komentároch pri vianočkách čítala , že aj ty robievaš vianočku,ale takú maslovú, mala som v úmysle ťa požiadať o recept, lebo ju chcem s dôverou upiecť na prvý krát , dnes kukám a to som tu každý den a recept od @sovky , dakujem, potešil ma veľmi, dám tu fotku ked ju upečiem
sovka62
Fotka by potešila, ja ju pekávam až na Štedrý deň, aby bola k raňajkám na Prvý sviatok vianočný, ale to už mávam také fofry, že netuším, či stihnem vziať fotoaparát do ruky.
herbik3
Skvelá mnam len neviem prečo mi vrch dosť prihorel ešte že som spravila skúšobnu pred vianocami tak ju v pondelok pre zmenu nejako prikryjem. Ďakujem za receptik prajeme krásne a pozehnane sviatky Vianocne
sovka62
@herbik , radšej ju peč pri nižšej teplote a vlož ju v rúre na nižšiu mriežku. To určite pomôže.
marianne
@sovka idem na nu,drz palce:-D takuto vysoku som este nerobila.Tuto urobim na ozdobu vianocneho stola.A Margaretkine na papanie a rozdavanie.Pekne a radostne sviatky prajem.
marianne
a este sa chcem opytat,asi hlupa otazka,ale co uz:pecies dve? jednu na ozdobu a druhu na papanie....
janger
Tusim ju zajtra spravim, ak mi este zostane trochu casu. Ak nie, tak inokedy iste vyskusam. Len pre mna bude asi problem zapletat z tolkych sulkov :-))). Z troch by som to este zvladla ;-).
sovka62
@marianka , palce držím, aj ten boľavý na pravej ruke, ktorý ani riadne nezohnem. Nie, nepečiem dve, iba ak by som cesto rozdelila na dve polovice, je toho veľa, to by sme nezjedli ani do Veľkej noci.
A tohto roku vlastne nepečiem ani jednu. Spravila som štedrák z jeden a pol dávky, práve som ho vytiahla z rúry, to určite bude stačiť k tomu všetkému, čo už je upečené.
sovka62
@janger , niekde tu je obrázkový návod ako zapletať ten spodok zo štyroch šúľkov, možno ho nájdeš. Ak nie, tak si tú polovicu cesta na spodok rozdeľ len do troch, tak budú hrubšie ako tie, čo pôjdu ako druhá vrstva, myslím, že to nebude chyba. Tú druhú polovicu a cesta rozdeľ na štyri časti, takže z troch častí druhá vrstva a navrch už podľa receptu.
marianne
jeeeeminenku @viera1 to som mala vidiet pred dvoma hodinkami,trochu som sa pri tej stvorke zapotila:-))) ale aj tak dakujem:-D
@sovka poviem ti teda je to kusisko riadnej vianocky,narastla do obrovskych rozmerov,mam jej plnu ruru,nepochybne bude zajtra vynikajuca,len sa mi trosku koniec z nej zosmykol pri peceni,aj ked som ju doslova spajdlami pribila:-)))) ja ju odfotim z tej nespadnutej strany a fotku potom pridam:-D asi som trosku nakrivo ten jeden pramen dala,ale nie je to nejak tragicke....dakujem,inak bude paradna
sovka62
@viera1 , áno, to sú najmladšie vnučky. Včera sme od nich dostali prianie s takouto fotografiou, tak mi ju stiahli aj do počítača a ja som si ju sem dala, nech sa poteším vždy, keď otvorím Varechu.
sovka62
@marianka , áno, je to veľké vianočka,preto som písala, že jedna bohato stačí. Ale neboj sa, zje sa, ak ju aj nakrojenú zabalíš do pláteného obrúska, zostane neoschnutá, mäkká niekoľko dní.
Nič si nerob z toho, že sa zviezla. Tie pramene na základ musia byť rovnako hrubé a spletené tiež rovnako. Ale to nevadí, aj mne sa stane a ešte sa nevyhodila :-)))))))))))))))))))))))ň
1x sojka8
janger
@sovka , za chvilu ide do rury :-))). Dcera ju pozapletala :-). Tvoj postup som automaticky, bez rozmyslania sledovala, ze som skoro zabudla pridat zltky ;-). Ak budes mat po sviatkoch chvilku casu, tak si ich dopln do postupu, aby taki 'automaticki piloti' ako som ja, nezabudli;-). Skusim pridat fotku, neviem, ci sa mi podari.



janger
Podarilo sa! Hrozienka som nedavala, kvoli dcere.
Ked bude upecena, tak ju zase odfotim.
janger
@sovka , je upecena, trosku sa mi sklzla (vrchny pletenec), aj napriek tomu, ze bola popripichovana, ale to nevadi :-))). Som zvedava na chut. Ale iste vyborna. Dakujem za receptik.



janger
No, chut vyborna! Ako dobry kolac! Iste zopakujem. Len spodok mi trosicku zhorel, druhykrat ju dam v rure trosinku vyssie.
marianne
@janinka my sme jej polovicu dnes zjedli na ranajky,taka vyborna je,aj mne sa 1/3 zviezla,ale na chuti jej to neubralo.Prajem Ti krasne sviatky,vela zdravicka,nech sa Ti v Novom roku vydari vsetko,po com tuzis:-) chcela som Ti zamejlovat:-D,ale zistila som ,ze nemam kde,tak aspon takto.
sovka62
@margaretka , žĺtky som do postupu doplnila, ďakujem. Veľmi sa teším, že sa vianočka vydarila tebe aj @janger. Keď vidím obrázok, ľutujem, že som ju tohto roku neupiekla. Aj som včera nadhodila, že zamiesim, mala som dosť času, ale manžel protestoval, že aj tak som už napiekla priveľa. Tak možno na Silvestra, lebo ma tuho pokúša.
katka78
Tiež robievam tú od @Margaretka28 , aj dnes už čaká, pôjde o chvíľu do rúry, no k Vianociam som pre našich upiekla túto "štedrejšiu". Ešte hrozienka som v rume namočila, mám rada tú vôňu. Vianočka je (bola) jedna báseň, mäkučká ako vata, voňavá a jemná, všetkým veľmi chutila. Ďakujem pekne aj za tento recept milá @sovka62. Všetko dobré prajem!
sovka62
Ukážková, @Katka , krásne drží tvar a na priereze je presne taká, aká má byť. Až sa mi sliny zbiehajú a to som včera mala pocit, že sladkého som prejedená.
pacik
Milá @sovka62 , toto je ta najvianočnejšia vianočka, najlepšia akú som kedy jedla. Ďakujem za recept a vinšujem krásne Vianoce
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia