Vianočná vianočka

Autor receptu: sovka62

Odkedy som na Vareche objavila jednoduchú hrnčekovú vianočku od @margaretka28, mávame ju často, je naozaj výborná. Ale na Vianoce už roky pekávam inú, náročnejšiu na suroviny. Žltučkú od domácich vajec, voňavú od masla, s do chrumkava upečenými mandľami........ Sľúbila som, že pridám recept, tak tu ju máte (obrázky doplním asi až po Vianociach, ak vôbec stihnem fotiť).

Suroviny

Postup

  1. Z lyžičky cukru, lyžičky múky, droždia a časti vlažného mlieka necháme vzísť kvások. Kým naň čakáme, preosejeme do misy múku, pridáme cukor, soľ, citrónovú kôru a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo a s múkou ho rozdrobíme. Pridáme kvások, žĺtky, zvyšok mlieka, hrozienka a vypracujeme polotuhé cesto. Nemusíme ho vypracovávať dlho, stačí aby sa suroviny spojili. Necháme 15 minút podkysnúť, prepracujeme tak, aby bolo hladké a necháme kysnúť ešte asi 40 minút.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na osem dielov, urobíme z nich šúľky asi takej dĺžky, aká bude vianočka. Prvé štyri spletieme na plochý pletenec, potrieme bielkom. Spletieme ďalšie tri diely, položíme na bielkom natretý spodok, potrieme bielkom. Poslednú časť cesta rozdelíme na dve časti, každú vyšúľame na tenšie a spletieme. Položíme na vrch vianočky. Aby sa nám vianočka nezviezla, na štyroch piatich miestach do nej zapichneme špajle, zlomené tak, aby boli aspoň päť cm nad cestom (lebo bude rásť).
  3. Konce vianočky spojíme a potrieme rozšľahaným vajcom. Obielené mandle zapichujeme pomedzi jednotlivé oblúčiky vianočky (čím viac, tým lepšie, aspoň u nás). Vianočku necháme podkysnúť ešte najmenej 20 minút a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 st. C (v teplovzdušnej rúre) alebo 180 st. C v elektrickej. Upečie sa za 40-60 minút (podľa rúry). Či je upečená zistíme ľahko, povytiahneme strednú špajľu, ak je olepená upečeným cestom, máme hotovo.