Foto: sracz
Už 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že moja kapustnica na nej „absentuje“! Tento „šperk“ slávnostného stola Zobraziť celý popisUž 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že moja kapustnica na nej „absentuje“! Tento „šperk“ slávnostného stola u nás od nepamäti bol dielom „hlavy rodiny“! Každý z nás „tajomstvo famílie“ vylepšil a verím, že aj vylepšovať bude, po svojom. Ja som úspešne „ladil“ kapustnicu kombináciou druhov klobás, ktoré som získaval výmenou s priateľmi, taktiež „špecialistami a znalcami“ tej „najsamľepšejšej kolbasi“. Nikto nepopustil, ale výsledná chuť stála za to!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
2 ks |
|
2 100 - 2 500 g |
|
4 - 6 strúčikov |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
2 100 - 2 500 g |
|
700 - 750 g |
|
3 - 4 hrste |
|
12 ks |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL (kukuričný) |
|
1 ks (cibuľa stredná) |
|
Mrvenica (sciranka): | |
500 g |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 PL |
|
štipka g |
|
Postup
-
1
zemiakový šalát už od včerajšieho večera „dolaďuje“ chute a vône, bobaľky (opekance) som už dva razy varechou poobracal, stromček je „nastrojený“ ako mladá nevesta, tak sa ide na kapustnicu; na tohotoročný „hod Boží“ som pozháňal sedem druhov (dobré dve kilá) údených klobás a pekný kus údených „šviňskich“ rebierok; takto som ich zoradil pre objektív, pod ostatné potrebmé ingrediencie (soľ, MČK a mletú červenú papriku, ak bude potrebné, pridám až pri záverečnom ochutnaní)
-
2
na dno veľkého vysokého hrnca, k „rozpúšťajúcim sa“ 3 PL domácej škvarenej bravčovej masti, som pridal dve pokrájané cibule, nechal ich „napiť“ sa na „priesvitno“ a vložil niečo viac ako 2 kg jemne „vystískanej“ domácej kapusty (kapusta až tretí mesiac kysne so zrnkami suchej kukurice, sušenými byľami kôpru, soľou, ČK, bobkovým listom, chrenom, sušenými hrozienkami, ¼ _mi jonatánok a gdulí), ktorú som nechal „zohriať sa“ a pridal som k nej 5 pretlačených strúčikov cesnaku, asi kopcovitú PL čerstvo postrúhaného ďumbiera a 1 ML (Mokka Lyžičku) čerstvo mletého jalovca; všetko som premiešal a než dusiaca sa kapusta získala voňavú polomäkkú konzistenciu, umyl som údeniny a pripravil dobré 3 chlapské hrste sušených dubákov (vďaka prof. Krúpovi ich mám dostatok, ktorý starostlivo uschovávam, extra zvlášť, práve na túto príležitosť)
-
3
teraz som všetky, už umyté, údeniny vložil do hrnca, zalial ich šťavou (juškou) z kyslej kapusty a podľa potreby dolial vodou; asi po 20´ boli klobásy uvarené, tak som ich vybral a uložil do pomocnej misy (z rebierok ešte „netrčali“ kosti, tak som ich nechal v horúcom „lôžku“) a na uvoľnené miesto som pridal 12 sušených sliviek, pripravené sušené „dubáčence“, dobré 2 PL kápiového krému à la mamka_Aňuci, všetko dôkladne, ale jemne, premiešal, zdroj tepla „stíšil“ na režim „buľkotanie“ a odišiel som pripraviť slávnostnú „tabuľu“ pre dvoch
-
4
Štedrovečerný stôl je pripravený; následná kontrola potvrdila, že z rebierok už trčia kosti, tak po ich odstránení, mäso „išlo“ ku klobásam a pripravil som voňavú šalotkovú zápražku na 3 PL slnečnicového oleja, keď šalotka získala peknú červenohnedú farbu, zalial som som ju 2 naberačkami kapustnicového vývaru a cez sitko pridal do variacej sa polievky
-
5
pokrájal som klobásy a mäso, do polievky nastrúhal čerstvo vymiesené a odpočinuté cesto na mrvenicu_sciranku (rcp nasleduje) a po chvíli, to už „sciranka plávala“ som pokrájané údeniny vrátil do „objatia“ vriacej kapustnice; ochutnal som, všetko bolo v poriadku, nebolo treba ani soli, ani červenej papriky (farba kapustnice ja naozaj len z klobás), tak len aby reč nestála, pridal som trošku čerstvo mletého čierneho korenia!
-
6
po rokmi zaužívanom privítaní pri tohotoročnej Štedrej večeri, spomienke na našich milých predkov, sme si pripili drienkovicou z abovskoturnianského regiónu; ako je zvykom, zjedli sme Vianočné oblátky – predstavujúce vieru, s medom – na sladký život a strúčik cesnaku – pre zdravie; nasledovala 7_klobásová kapustnica, jemne vyprážaná treska so zemiakovým šalátom (po prvý raz som na jeho prípravu použil vegetariánsku majonézu a bol výborný) a záver patril, tiež podľa tradície, blaškovským opekancom „bobaľkom Fera zo Šariša“
-
7
zvyšok kapustnice budeme počas tohoto týždňa dojedať (podobne, ako guľáš, aj kapustnica lepšie chutí viac razy zohrievaná); bolo nám trošku ťažšie na žalúdku, ale za to prekrásne na duši
-
8
nezabudli sme ani na tretie prestieranie pre náhodného hosťa, v tanieri ktorého horeli sviečky za našich najmilších rodičov a prarodičov
-
9
a slánostnú posvätnú atmosféru doplňoval náš rozsvietený Vianočný stromček!!! Krásne dni prajeme aj Vám všetkým, milí naši z rodiny na Varecha.sk
vas recept na vianocnu kapusnicu nechcem ani hodnotit ani komentovat, pretoze verim, ze je naj,......., netreba nic, len si ju vychutnat, ale prosim, neurazte sa , matie ma vsak to, ako vy, co zijete v USA, ziskate do kapustnice ,,,,typicke našske ingrediencie, ako klobase, sudovu kapustu , ci udene rebierko, jalovec, dubak, su k dostaniu tam u vas, alebo ich nejako ziskate odtialto?, to je moja zvedavost, prosim prepacte mi ju, u nas v rodine podobnu kapustnicu vsak pripravujeme na silvestra a k novemu roku, ale vsetko je este stale domace, maso a klobase z domacej zabijacky udene doma, sudova kapusta doma ,,,nabijana,,, slivky zo zahradky, dubaky z prilahlych lesov, este raz ,,,dobru chut,,,,
ktoru tak tradicne reprezentujes v Novej zemi .Nepochybujem o vybornej chuti tvojej 5* kapustnice a prijemnej atmosfere pri vasom stedrovecernom stole .
Prajem ti vela zdravia ,stastia a chuti do varenia v Novom roku 2014!
Inak Ti prajem stale uspechy vo vareni a peceni pre vas DVOCH a prajem vela stastia, zdravia a vsetkeho dobreho pre buduci rok - taktiez vam OBOM.
Ako čítam, tak zisťujem, že takmer identickú, z tvojich ingrediencíí nedal iba zázvor a šalotku, klobásy boli domáce údené trojakého druhu, aj štipľavá bola medzi nimi, dubáky, sušené slivky a mrvenička =sciranka, na samý koniec, postup na vlas rovnaký s tvojim :-)
zodpovedne s plnou vážnosťou potvrdzujem, že tvoja vianočná kapustnica je priam famózna.
tiež ujedáme z nej každý deň /teraz už len dvaja, /mladý šiel za svojim už/ :-)))
a platí staré známe: "čím staršia, tým lepšia" :-)))))
zaslúžených 5* ti patrí za krásne podanie receptu a za vianočnú kapustnicu, o ktorej možno len ódy spievať a zalizovať sa až za ušami :P
kapustnica bola vyborna....udene a huby daju tom spravnu chut
pekne sviatky caje a sraczi
Práve o tom som, milá @iwuska písal na začiatku! To by už ale nebol môj rcp!
Ďakujem Ti, @luss44 aj za prianie a voňavoštípľavý čaj ďumbierový popíjame aj my! Dobre padne!
Nie, na rascu som milá @jozka2 nezabudol, iba toto je rcp na kapustnicu. Až dožijeme a v IX/X 2014 budem nakladať novú „kvašnu“ kapustu, tak nafotím, zdokumentujem a pridám aj svoj rcp! Novinka pre mňa je ale ten vysušený kvások „poškrabok“, ktorý môže byť! Ostatné možnosti mám odskúšané, zvláštnosťou je liptovský variant z Ivachnovej, so segmentami olúpanej a umytej cvikly! Ďakujem za srdečnosť a priania, ktoré naozaj rád opätujem!
… nápodobne, aj u Vás doma, milá @manya a ešte vždy je naozaj perfektná!
Čo sa týka kapustnice, vážený pán @oldomachac v tom sa zhodneme a domnievam sa, že nie iba my dvaja! Ako každý zručný „Slováčisko“ si klobásy (niekoľko druhov), tlačenky, jaternice, …, sudovú kapustu, údené rebierka, kravskú i koziu hrudku (aj údené), škvarenú bravčovú masť, ale aj iné domáce slovenské a „vichodňarske“ extra zvlášť, dokážem urobiť sám s mojimi dvomi pomocníkmi (pravou a ľavou rukou)!!! Jalovec (juniper), sušené slivky (dried plums), hríby (porcinni) sú k nakúpeniu aj tu, ale ja ich mám od nás, z Abovsko_Turnianského regiónu! Už neraz som za priazeň a pomoc ďakoval pri jednotlivých rcp, mojim váženým priateľom: TibÝkovi Nagyovi, Prof. Krúpovi, DrSC., manželom Hríbikovcom, Prof. Briančinovi, Ph.D., mojej dcérke Angelike, etc.
Naozaj rád som, svojou maličkosťou, prispel k tejto atmosfére aj ja, milá @mamatata2 a bude ma tešiť ak vzájomná priazeň, úprimná dôvera a úcta poputujú s nami aj počas budúceho roka!
Srdečné pozdravy a želania dobra i krásy aj Tebe @dandika1 "dobrej sciranki ňikda ňe dosc"!
Tvoje slová, @babav milá, hrejú na duši! Všetko naj aj Tebe v kruhu Tvojich najdrahších!
Ja surovú slaninu aj bravčový bok nakupujem v čínskom obchode už ôsmy rok, milá @kuchticka a oni sú radi, že majú dobrého zákazníka! Neviem, kde tu za morom „sídliš“, ale podobné obchody sú aj inde a v New Yorku dokonca slovensko-český (www.SLOVCZECHVAR.com) a v Chicago www.VLTAVA.US . … ak chceš, napíš mi do TS svoju E-mail adresu, poprípade Skype, možno Ti poradím! Aj @njdewill údi a škvarí v New Jersej doma! Všetko dobré, všetkým Vám!
Pán Boh vyslyš, milá @pusta aj v Tvojom „dome“ = chuť a vôňa dobrej kapustnice sa naozaj nedá uprieť! Som rád, že nás spájajú aj rovnaké chute a názory na naše kychyne!
Tak ako v guľášoch, perkeltoch a paprikášoch, si to rád s Tebou „rozdám“ i v kapustnici, @izabella929 ale v umení cukrárskom, zákuskárskom, koláčikovom, či v tortovom na Teba naozaj nemám! Moju priazeň si si už dávno získala a priania, podobné Tvojim zo srdca a duše rád opätujem!
Srdečné poďakovanie aj Tebe milá @pacik a verím, že vyskúšanie tohoto mojeho rcp nebudeš ľutovať!
Všetko dobré @marienka44 a ďakujem Ti za pozornosť! Tajomstvo mäsa mangalíc „bez záporného cholesterolu“ je v ich chove na „voľno“ doslova na paši!
Bez lásky sa variť nedá, milá @daguska a hlavne ak varíš pre LÁSKU! Ďakujem!
Tvojej pozornosti sa naozaj teším, milá @medovnicek a dúfam, že moje rcp aj tak chutia!
Bez mrvenice_„sciranki“ by to už nebola moja kapustnica, milá @aroooo a to naj, naj, naj buď aj Tebe!
Príjemná nostalgia, podobná mojej, @spetkasoli milá; dobrý pocit z toho, že svojim rcp som v Tvojej dušičke zapálil plamienok spomienok na Tvojho ocka! Moja krajšia ½ si ma naozaj zaslúži, lebo je naviac aj lepšia!
Budem sa naozaj snažiť vyhovieť aj Tvojim chúťkam milá @stacy77777 a svojej ½ nič nehovor, len navar a uvidíš ten „világoš“! Dvom v láske chutí oveľa viac a odmena za dobrú váru chutí dvojnásobne!
Len Ty, milý @jan1950 var podľa seba, lebo keby som ja varil podľa Teba, to by už nebola moja kapustnica! Našťastie, vďaka priateľom spod Bankova, som aj ja mal tohoto roku maďarskú údenú klobásu, ktorá spoločne s púchovskou čabajkou, gombaseckou z Rimavskej Soboty, jeleňou Hubert z Vysokej pri Morave, poľskou kielbasou, srbskou kobasicou a mojou domácou, rozšírila rady na 7 druhov. Uvidíme, ako sa bude dariť na budúci rok. Dobre že spomínaš tarhoňu! Tú mala v obľube moja mamka_Aňuci, B.P., keď svoju kapustnicu varievala už aj pod Šibenou horou, ale iba z čistej kyslokapustovej „jušky“ s hrsťou dubákov, bez klobás, s tarhoňou, ale zato bola kyslá, až oči slzili a za ušami „štípalo“!!! Všetko dobré a nažívaj v zdraví!
Ale tak to má byť: lebo hoci žijete aj na dvadsiatich miestach, len jednému hovoríte - domov.
Vzdy ma prekvauju tieto zavarky do kapustnic, lebo u nas sa to nevarilo, ale veru ked som prisla na Varechu prvy rok, urobila som tiez tu "slepu kuru z Liptova" a veru nam polievocka chutila.
tvoja struhankova sciranka /cute vyraz/ vyzera kvalitne, aj my robievame, hoci obcas dostanem tu kupit kvalitnu domacu na trhu od Hutterites.
Zelam zdravy a uspesny NOvy Rok - aj panej!