Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Už 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že moja kapustnica na nej „absentuje“! Tento „šperk“ slávnostného stola u nás od nepamäti bol dielom „hlavy rodiny“! Každý z nás „tajomstvo famílie“ vylepšil a verím, že aj vylepšovať bude, po svojom. Ja som úspešne „ladil“ kapustnicu kombináciou druhov klobás, ktoré som získaval výmenou s priateľmi, taktiež „špecialistami a znalcami“ tej „najsamľepšejšej kolbasi“. Nikto nepopustil, ale výsledná chuť stála za to!

12-16
porcií
12-15 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. zemiakový šalát už od včerajšieho večera „dolaďuje“ chute a vône, bobaľky (opekance) som už dva razy varechou poobracal, stromček je „nastrojený“ ako mladá nevesta, tak sa ide na kapustnicu; na tohotoročný „hod Boží“ som pozháňal sedem druhov (dobré dve kilá) údených klobás a pekný kus údených „šviňskich“ rebierok; takto som ich zoradil pre objektív, pod ostatné potrebmé ingrediencie (soľ, MČK a mletú červenú papriku, ak bude potrebné, pridám až pri záverečnom ochutnaní)
  2. na dno veľkého vysokého hrnca, k „rozpúšťajúcim sa“ 3 PL domácej škvarenej bravčovej masti, som pridal dve pokrájané cibule, nechal ich „napiť“ sa na „priesvitno“ a vložil niečo viac ako 2 kg jemne „vystískanej“ domácej kapusty (kapusta až tretí mesiac kysne so zrnkami suchej kukurice, sušenými byľami kôpru, soľou, ČK, bobkovým listom, chrenom, sušenými hrozienkami, ¼ _mi jonatánok a gdulí), ktorú som nechal „zohriať sa“ a pridal som k nej 5 pretlačených strúčikov cesnaku, asi kopcovitú PL čerstvo postrúhaného ďumbiera a 1 ML (Mokka Lyžičku) čerstvo mletého jalovca; všetko som premiešal a než dusiaca sa kapusta získala voňavú polomäkkú konzistenciu, umyl som údeniny a pripravil dobré 3 chlapské hrste sušených dubákov (vďaka prof. Krúpovi ich mám dostatok, ktorý starostlivo uschovávam, extra zvlášť, práve na túto príležitosť)
  3. teraz som všetky, už umyté, údeniny vložil do hrnca, zalial ich šťavou (juškou) z kyslej kapusty a podľa potreby dolial vodou; asi po 20´ boli klobásy uvarené, tak som ich vybral a uložil do pomocnej misy (z rebierok ešte „netrčali“ kosti, tak som ich nechal v horúcom „lôžku“) a na uvoľnené miesto som pridal 12 sušených sliviek, pripravené sušené „dubáčence“, dobré 2 PL kápiového krému à la mamka_Aňuci, všetko dôkladne, ale jemne, premiešal, zdroj tepla „stíšil“ na režim „buľkotanie“ a odišiel som pripraviť slávnostnú „tabuľu“ pre dvoch
  4. Štedrovečerný stôl je pripravený; následná kontrola potvrdila, že z rebierok už trčia kosti, tak po ich odstránení, mäso „išlo“ ku klobásam a pripravil som voňavú šalotkovú zápražku na 3 PL slnečnicového oleja, keď šalotka získala peknú červenohnedú farbu, zalial som som ju 2 naberačkami kapustnicového vývaru a cez sitko pridal do variacej sa polievky
  5. pokrájal som klobásy a mäso, do polievky nastrúhal čerstvo vymiesené a odpočinuté cesto na mrvenicu_sciranku (rcp nasleduje) a po chvíli, to už „sciranka plávala“ som pokrájané údeniny vrátil do „objatia“ vriacej kapustnice; ochutnal som, všetko bolo v poriadku, nebolo treba ani soli, ani červenej papriky (farba kapustnice ja naozaj len z klobás), tak len aby reč nestála, pridal som trošku čerstvo mletého čierneho korenia!
  6. po rokmi zaužívanom privítaní pri tohotoročnej Štedrej večeri, spomienke na našich milých predkov, sme si pripili drienkovicou z abovskoturnianského regiónu; ako je zvykom, zjedli sme Vianočné oblátky – predstavujúce vieru, s medom – na sladký život a strúčik cesnaku – pre zdravie; nasledovala 7_klobásová kapustnica, jemne vyprážaná treska so zemiakovým šalátom (po prvý raz som na jeho prípravu použil vegetariánsku majonézu a bol výborný) a záver patril, tiež podľa tradície, blaškovským opekancom „bobaľkom Fera zo Šariša“
  7. zvyšok kapustnice budeme počas tohoto týždňa dojedať (podobne, ako guľáš, aj kapustnica lepšie chutí viac razy zohrievaná); bolo nám trošku ťažšie na žalúdku, ale za to prekrásne na duši
  8. nezabudli sme ani na tretie prestieranie pre náhodného hosťa, v tanieri ktorého horeli sviečky za našich najmilších rodičov a prarodičov
  9. a slánostnú posvätnú atmosféru doplňoval náš rozsvietený Vianočný stromček!!! Krásne dni prajeme aj Vám všetkým, milí naši z rodiny na Varecha.sk