Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong fotorecept

beatacsontosova - bez fotkyBeatacsontosova, 1. januára 2019 21:11
Ďalšie recepty »

Už som skúšala viac receptov na vianočku, no vždy to bolo len nejaké tuhé čudo, ktoré som po ochutnaní vyhadzovala do koša. Keďže som len nedávno vyskúšala Tang Zhong /pridávam foto chlebíka na konci receptu/, tak som si povedala, že vyskúšam niečo pokombinovať a skúsiť z toho po rôznych úpravách vianočku. S výsledkom som maximálne spokojná, určite stálo za experiment. Rozpis je na vianočku na obrázkoch, cca pre 4 osoby /použila som najväčší plech do kríža/.

8
porcií
20 min
príprava
55 min
na 180 °C

Suroviny

620 g
200 g studená
70 g
1 štipka
10 g
260 g vlažné
1 ks
100 g
2 PL (na potretie)
TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme Tang zhong, teda odoberieme 40 g hladkej múky, dáme do hrnca aj s vodou a pomaly varíme až kým nezískame kašičku, dávame pozor, aby sa nepripálila, nenecháme ani zovrieť, varíme iba kým nedostaneme kašičku, ktorá po vareške zanechá takúto cestičku:

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Toto necháme vychladnúť. Medzitým si do misky preosejeme zvyšnú múku, pridáme cukor, soľ a sušené droždie /ja používam výlučne Thymos droždie, ak použijete bežné droždie, tak by som dala niečo vyše pol kocky/ a premiešame. Vajíčko dobre vyšľaháme, do cesta pridáme 50 g, zvyšok zmiešame s 2 lyžicami mlieka a necháme na potretie pred pečením. Ďalej pokračujeme pridaním vychladnutého Tang Zhong, povoleného masla /použila som bežné maslo, margaríny mi prekážajú, nedávala by som ich sem/ a mlieka, dobre vymiesime až získame jemné cesto.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme cesto odpočívať asi 15 minút prikryté utierkou, potom doň vmiesime hrozienka alebo akékoľvek sušené ovocie. Toto ide trošku ťažšie, ale dá sa to, bude to vyzerať asi takto:

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz ho necháme pekne vykysnúť, mne kyslo vyše hodiny prikryté fóliou. Potom jemne premiesime, rozdelíme na 8 častí /mne vyšlo 157 g na jeden kus/, rozvaľkáme na dlhé valce /moje mali cca 50 cm, je to riadny macek/.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A začneme zapletať / ja som našla super návod https://www.youtube.com/watch?v=RP6j7esQyjk&t=357s/, napodiv mi to išlo veľmi rýchlo a raz dva som mala hotovú takúto krásavicu, s cestom sa pracovalo veľmi príjemne, nelepilo, bolo dostatočne pružné, tak sa snažte moc nepridávať múku ak naozaj nie je potrebné.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keďže sa mi ešte piekli rožky, tak si chvíľu musela ešte postáť a vyčkať svoje poradie do rúry /asi nejakých 15 minút/, tak mi zase podkysla, tesne pred vložením do rúry som jemne potrela rozšľahaným vajcom s mliekom a dala piecť na 180 stupňov, po 30 minútach som ju prikryla alobalom a piekla 15 minút. Potom som alobal odobrala a dopiekla ďalších 10 minút až kým nebola takáto krásne vypečená.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My sme si na nej pochutnali dnes ráno /4 dospelí/, už z nej takmer nič nie je. Keby som robila pre dvoch, tak postačí aj polovičná dávka. A ešte posledná fotka vianočky s chlebíkom, ktorý som robila v sobotu tiež s Tang Zhong /pred 4 dňami a stále je ako čerstvý, som na tajňáša schovala aby som videla čo to spraví s cestom/. Teda vlastne bol ako čerstvý, už som ho zošrotovala na večeru, ani džem/maslo nebolo treba. Vianočka je mierne nasladlá, dnes ju máme druhý deň a je ako čerstvá, vnútro je jemné, kôrka mäkká. Obávam sa, že polovičiak bude pýtať častejšie xi Šťastný Nový rok prajem varecháči!

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist