Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong fotorecept

beatacsontosova - bez fotkybeatacsontosova, 1. januára 2019

Už som skúšala viac receptov na vianočku, no vždy to bolo len nejaké tuhé čudo, ktoré som po ochutnaní vyhadzovala do koša. Keďže som len nedávno vyskúšala Tang Zhong /pridávam foto chlebíka na konci receptu/, tak som si povedala, že vyskúšam niečo pokombinovať a skúsiť z toho po rôznych úpravách vianočku. S výsledkom som maximálne spokojná, určite stálo za experiment. Rozpis je na vianočku na obrázkoch, cca pre 4 osoby /použila som najväčší plech do kríža/.

8
porcií
20 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

620 g
200 g studená
70 g
1 štipka
10 g
260 g vlažné
1 ks
100 g
2 PL (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme Tang zhong, teda odoberieme 40 g hladkej múky, dáme do hrnca aj s vodou a pomaly varíme až kým nezískame kašičku, dávame pozor, aby sa nepripálila, nenecháme ani zovrieť, varíme iba kým nedostaneme kašičku, ktorá po vareške zanechá takúto cestičku:

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Toto necháme vychladnúť. Medzitým si do misky preosejeme zvyšnú múku, pridáme cukor, soľ a sušené droždie /ja používam výlučne Thymos droždie, ak použijete bežné droždie, tak by som dala niečo vyše pol kocky/ a premiešame. Vajíčko dobre vyšľaháme, do cesta pridáme 50 g, zvyšok zmiešame s 2 lyžicami mlieka a necháme na potretie pred pečením. Ďalej pokračujeme pridaním vychladnutého Tang Zhong, povoleného masla /použila som bežné maslo, margaríny mi prekážajú, nedávala by som ich sem/ a mlieka, dobre vymiesime až získame jemné cesto.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme cesto odpočívať asi 15 minút prikryté utierkou, potom doň vmiesime hrozienka alebo akékoľvek sušené ovocie. Toto ide trošku ťažšie, ale dá sa to, bude to vyzerať asi takto:

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz ho necháme pekne vykysnúť, mne kyslo vyše hodiny prikryté fóliou. Potom jemne premiesime, rozdelíme na 8 častí /mne vyšlo 157 g na jeden kus/, rozvaľkáme na dlhé valce /moje mali cca 50 cm, je to riadny macek/.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A začneme zapletať / ja som našla super návod https://www.youtube.com/watch?v=RP6j7esQyjk&t=357s/, napodiv mi to išlo veľmi rýchlo a raz dva som mala hotovú takúto krásavicu, s cestom sa pracovalo veľmi príjemne, nelepilo, bolo dostatočne pružné, tak sa snažte moc nepridávať múku ak naozaj nie je potrebné.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keďže sa mi ešte piekli rožky, tak si chvíľu musela ešte postáť a vyčkať svoje poradie do rúry /asi nejakých 15 minút/, tak mi zase podkysla, tesne pred vložením do rúry som jemne potrela rozšľahaným vajcom s mliekom a dala piecť na 180 stupňov, po 30 minútach som ju prikryla alobalom a piekla 15 minút. Potom som alobal odobrala a dopiekla ďalších 10 minút až kým nebola takáto krásne vypečená.

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My sme si na nej pochutnali dnes ráno /4 dospelí/, už z nej takmer nič nie je. Keby som robila pre dvoch, tak postačí aj polovičná dávka. A ešte posledná fotka vianočky s chlebíkom, ktorý som robila v sobotu tiež s Tang Zhong /pred 4 dňami a stále je ako čerstvý, som na tajňáša schovala aby som videla čo to spraví s cestom/. Teda vlastne bol ako čerstvý, už som ho zošrotovala na večeru, ani džem/maslo nebolo treba. Vianočka je mierne nasladlá, dnes ju máme druhý deň a je ako čerstvá, vnútro je jemné, kôrka mäkká. Obávam sa, že polovičiak bude pýtať častejšie xi Šťastný Nový rok prajem varecháči!

    Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
@Izabella929 krasne dakujem, mno robila som to prvykrat z 8 pramenov, chcela som vyssiu vianocku a nedoverujem si so 4-3-2, isto by mi zdrhla do bokov aj so spajdlami, ja som taka lava na taketo veci, sama som sa divila ako mi to vyslo :-) upeciem cokolvek ale nenutte ma nic zdobit, nedopadne dobre :-)
@Beatacsontosova (3.1.2019 08:01)

Používam pšeničný.Ale v pohode urobíš aj z ražného.Táto je bez rozkvasu.Ja mám oba kvásky a skúšala som toustový chlebík tak,že som dala 1KL pšeničného a 1KL ražného.A bol super.Môj pšeničný tiež trošku zlenivel.Tak ako my cez sviatky.Akurát ho tiež oživujem;-)
@Danda3 (3.1.2019 17:12)

Poprosím o recept kváskovej vianočky. Ja pečiem tiež, no mám také záhadné cesto, pri pečení sa cesto spojí a pletenie skoro vôbec nevidno.


Podľa mňa upiecť vianočku je umenie. Hoci upečiem hocičo, každá moja vianočka je akási ťažká, aj keď chuťovo je dobrá. No tak idem teda vyskúšať tento recept. Možno zas skončí u susedových sliepk, ale možno aj nie.

Pridaj komentár k receptu: