Vianočka s hrozienkami a mandľovými plátkami
Foto: kucharocka123
Vianočka na sviatok aj všedný deň.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
225 ml vlažné |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
2 ks |
|
80 g roztopené |
|
80 g (+ 1 ČL do kvásku) |
|
1/2 ks (dreň) |
|
štipka |
|
hrsť |
|
Na posypanie: | |
hrsť (lupienky - plátky) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Z časti vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások.
- 2
Do väčšej misy dáme preosiatu múku, pridáme kvások, cukor, štipku soli, vajcia, roztopené maslo izbovej teploty, vanilkovú dreň, ostatné mlieko, umyté, vopred namočené a osušené hrozienka a vymiesime cesto.
- 3
Misu zakryjeme bavlnenou utierkou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
- 4
Po vykysnutí ho vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 malých bochníkov. Každý vyšúľame do prameňa dlhého 30 cm.
- 5
Na plechu vystlanom papierom na pečenie z troch prameňov zapletieme klasický vrkoč. Ďalšie 2 pramene navzájom zvinieme a položíme na upletený vrkoč. Konce dobre spojíme, zafixujeme špajdľami, aby pri pečení nedošlo k zosunutiu a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- 6
Vianočku pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25-30 minút alebo podľa svojej rúry.
- 7
Plech s upečenou vianočkou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Dobrú chuť!
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu