Vianočka s hrozienkami a mandľovými plátkami

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 6. septembra 2023

Vianočka na sviatok aj všedný deň.

12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
225 ml vlažné
1/2 kocky (čerstvé)
2 ks
80 g roztopené
80 g (+ 1 ČL do kvásku)
1/2 ks (dreň)
štipka
hrsť
Na posypanie:
hrsť (lupienky - plátky)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z časti vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások.

  2. 2

    Do väčšej misy dáme preosiatu múku, pridáme kvások, cukor, štipku soli, vajcia, roztopené maslo izbovej teploty, vanilkovú dreň, ostatné mlieko, umyté, vopred namočené a osušené hrozienka a vymiesime cesto.

  3. 3

    Misu zakryjeme bavlnenou utierkou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.

  4. 4

    Po vykysnutí ho vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 malých bochníkov. Každý vyšúľame do prameňa dlhého 30 cm.

  5. 5

    Na plechu vystlanom papierom na pečenie z troch prameňov zapletieme klasický vrkoč. Ďalšie 2 pramene navzájom zvinieme a položíme na upletený vrkoč. Konce dobre spojíme, zafixujeme špajdľami, aby pri pečení nedošlo k zosunutiu a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

  6. 6

    Vianočku pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25-30 minút alebo podľa svojej rúry.

  7. 7

    Plech s upečenou vianočkou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia