Vianočka s hrozienkami a mandľovými plátkami
Vianočka na sviatok aj všedný deň.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 500 g |  | 
| 225 ml vlažné |  | 
| 1/2 kocky (čerstvé) |  | 
| 2 ks |  | 
| 80 g roztopené |  | 
| 80 g (+ 1 ČL do kvásku) |  | 
| 1/2 ks (dreň) |  | 
| štipka |  | 
| hrsť |  | 
| Na posypanie: | |
| hrsť (lupienky - plátky) |  | 
| Na potretie: | |
| 1 ks |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Z časti vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások. 
- 2
Do väčšej misy dáme preosiatu múku, pridáme kvások, cukor, štipku soli, vajcia, roztopené maslo izbovej teploty, vanilkovú dreň, ostatné mlieko, umyté, vopred namočené a osušené hrozienka a vymiesime cesto. 
- 3
Misu zakryjeme bavlnenou utierkou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu. 
- 4
Po vykysnutí ho vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 malých bochníkov. Každý vyšúľame do prameňa dlhého 30 cm. 
- 5
Na plechu vystlanom papierom na pečenie z troch prameňov zapletieme klasický vrkoč. Ďalšie 2 pramene navzájom zvinieme a položíme na upletený vrkoč. Konce dobre spojíme, zafixujeme špajdľami, aby pri pečení nedošlo k zosunutiu a necháme ešte 20 minút podkysnúť. 
- 6
Vianočku pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25-30 minút alebo podľa svojej rúry. 
- 7
Plech s upečenou vianočkou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Dobrú chuť! Tiež vianočka:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2







 
 


Diskusia k receptu