Vianočka
	        Vianočka s hrozienkami a mandľovými plátkami
	        Autor receptu: kucharocka123
	         
	        
	        Vianočka na sviatok aj všedný deň.
| 		  
				  	  
				  	12 porcií  | 
				  	  
				  	90 minút príprava  | 
				  	  
				  	30 minút  na 200 °C  | 
Postup
- Z časti vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások.
 - Do väčšej misy dáme preosiatu múku, pridáme kvások, cukor, štipku soli, vajcia, roztopené maslo izbovej teploty, vanilkovú dreň, ostatné mlieko, umyté, vopred namočené a osušené hrozienka a vymiesime cesto. 
 - Misu zakryjeme bavlnenou utierkou a  cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
 - Po vykysnutí ho vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 malých bochníkov. Každý vyšúľame do  prameňa dlhého 30 cm.
 - Na plechu vystlanom papierom na pečenie z troch prameňov zapletieme klasický vrkoč. Ďalšie 2 pramene navzájom zvinieme a položíme na upletený vrkoč. Konce dobre spojíme, zafixujeme špajdľami, aby pri pečení nedošlo k zosunutiu a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
 - Vianočku pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25-30 minút alebo podľa svojej rúry. 
 - Plech s upečenou vianočkou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť a môžeme krájať. 
Dobrú chuť!