Vianočka
Vianočka s hrozienkami a mandľovými plátkami
Autor receptu: kucharocka123
Vianočka na sviatok aj všedný deň.
12 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Z časti vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások.
- Do väčšej misy dáme preosiatu múku, pridáme kvások, cukor, štipku soli, vajcia, roztopené maslo izbovej teploty, vanilkovú dreň, ostatné mlieko, umyté, vopred namočené a osušené hrozienka a vymiesime cesto.
- Misu zakryjeme bavlnenou utierkou a cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
- Po vykysnutí ho vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 malých bochníkov. Každý vyšúľame do prameňa dlhého 30 cm.
- Na plechu vystlanom papierom na pečenie z troch prameňov zapletieme klasický vrkoč. Ďalšie 2 pramene navzájom zvinieme a položíme na upletený vrkoč. Konce dobre spojíme, zafixujeme špajdľami, aby pri pečení nedošlo k zosunutiu a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Vianočku pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25-30 minút alebo podľa svojej rúry.
- Plech s upečenou vianočkou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť a môžeme krájať.
Dobrú chuť!