Veselé palacinky

tatranka - fotkatatranka, 4. júla 2014
Veselé palacinky
Foto: tatranka

Vždy sa mi páčilo kreatívne pečenie aj varenie.Dnes som vyskúšala urobiť kreatívne palacinky.Nemám to zo žiadneho časopisu,ani receptu. Použila som základné palacinkové cesto.

8 ks
porcií
15 minút
príprava
3-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
250 g
2 ks
1 bal.
2 ČL
 na vysmaženie
 na plnenie
 štipka




Postup

  1. 1

    Postup práce som nefotila.Určite máte aj svoje cestá,ktoré sú osvedčené. Ja cesto robím takto: Do mixera si dám mlieko,vajíčka,vanilkový cukor.Zmixujem.Postupne pridávam múku a mixujem.Nakoniec štipku soli.Niekedy podľa hustoty cesta,ak je hustejšie glk mlieka,alebo naopak ak je redšie,trochu múky.Potom si cesto rozdelím na polovicu a do jednej polovici,ktorú som ešte nechala v mixeri,pridám kakao.Rozmixujem,aby som nemala hrčky. Cesto nechám asi pol hodinku v chlade odstáť.

  2. 2

    Po tejto dobe cesto vyberiem.Palacinkovú formu si na tenučko potriem olejom a nechám rozohriať. Naň nalejem v tenkej vrstve cesto-svetlé.trochu ho nechám zapiecť,/ len tak stuhnúť / a naň tmavým cestom robím rôzne tvary.Potom pokračujem v pečení palacinky. No a ďalšia palacinka je presne na opak. Základ je tmavé cesto a ozdoba je svetlé cesto.

    Veselé palacinky - obrázok 2
  3. 3

    Vznikajú celkom zaujímavé obrazce. Palacinky ukladám na tanier s papierovými utierkami a odsávam aj to minimum tuku,ktoré je na palacinke. Takto pripravenú palacinku natrite rôznou náplňou. Na tmavé palacinky sa hodí biala tvarohová náplň,na svetlé najkrajšie ukáže pekný,červený lekvár. Ja som dnes plnila len jahodovým lekvárom všetky.

    Veselé palacinky - obrázok 3

Diskusia k receptu

izabella929
@tatranka...moja milá šikuľka...robila som už tieto palacinky a preto viem, koľko to vyžaduje trpezlivosti...obdivujem teba a j tvoje dielo.-) sú fantastické, ako aj ich tvorca,skvelá kuchárka, ktorá si zaslúži môj najväčší obdiv za nie len túto prácu, ale aj kopec nádherných receptov ktoré si s láskou vytvorila pre tých, ktorý najviac ľúbiš..prajem ti veľmi dlhé zdravie a nech sa ti dielo darí...))
anina6
hotové umelecké dielko milá @tatranka. ako píše Izka, máš aj môj obdiv a veľa veľa hviezdičiek.
altyn
Sladké nemusím, no tomuto by som neodolal, teda aspoň kúsku... :-))) Ale pošlem to bráškovi, ten si robí palacinky každú chvíľu a tak bude mať inšpiráciu. :-)))
radost
milé..pre detičky spríjemníme chutného jedla - aj pre oči - chvíle..:-)
kukulienka71
@tatranka , máš umelecké sklony! zažila som podobný pocit pri tvorbe mojich srdiečok z palacinkového cesta:-) teraz ma napadajú aj kombinácie s inými farbami, ten nápad je fakt výborný, dávam ti 5*
sovka62
Naozaj pekné, z obyčajných palaciniek malé umelecké dielka. Určite vyskúšam. A pridám malú radu. Do hotového palacinkového cesta si prilievam trochu oleja, od oka, asi tak pol deci. Potom panvice pomastím len pod prvé palacinky, pod ostatné už netreba, pečú sa pekne suché a vôbec sa nelepia.
daguska
Pekné,dobrý nápad.Tiez máme palacinky radi,tak nieco na spestrenie nezaskodí.
tatranka
Ďakujem za milé komentáriky.@sovke ďakujem za dobrú radu.Na budúce vyskúšam.Inač tiež len na tenučko potieram teflonovú panvicu olejom.Možno vy som ani nemusela...No už akosi zo zvyku.
@kukulienka pousmiala som sa,keď som čítala tvoje riadky.Ďakujem.
@mariamka máš pravdu áno baví.Prišla som na to,že ja si mysľou pri týchto prácach oddýchnem.
@elistick á ty si už toľko krásnych a veselých sladkostí urobila pre tie svoje zlatíčka,že toto je už len akási hračka.Ono sa dá všeličo cestom nakresliť.Ja som robila akési Piccasovské palacinky.... xixixi.
@safran vďaka.
elysa
vyzerajú krásne, niekedy tých mojich prekvapím takto... len to nesmú byť doma, lebo nebudem stíhať:)
tatranka
@atafaga neuveríš,ale o nič dlhšie som ich nepiekla,ako inokedy.Je to to isté pečenie,len s dvomi cestami.
@elysa že ich prekvapíš,to ver.Aj manžel bol milo prekvapený a len ho zaujímalo ako som tam vkladala to cesto.No dármo...nie je on kuchár,ako tu máme pár naozaj šikovných varecháčov.
1x elysa
havino
veľmi milé, pekné na oko, kakaové som už piekla tak, že upiekla som biele a do ostatnej časti cesta som pridala kakao a boli celé kakaové, servírovala aj bielu aj kakaovú, no ale, že by ma bolo napadlo pofrkať biele kakaovým, veru nie, super inšpirácia, si šikulka Martuška a studňa nápadov a návodov, vďaka
medovnicek
výborný nápad, recept si ukladám, už mám vnuka a ak mu niekedy budem piecť palacinky, tak sa necháme tebou určite inšpirovať:)
tatranka
@medovn ícek len skúšaj.Mne sa veľmi páči kreatívne pečenie.Určite budem skúšať podľa teba,ak sa mi niečo zapáči.
tereza
milá tatranka, narazila som na tvoj krásny tvorivý recept veselé palacinky, ukladám, dnes príde vnuk, tak spolu vyskúšame. prajem všetko dobré a veľa elánu v živote
tatranka
@tereza ak sa tvoj vnuk poteší týmito palacinkami,budem rada a ty sa poteš vnukom.Je to zase trochu zmeny.Deti majú radi sladkosti a viem,že palacinky to vyhrávajú na celej čiare.
motyka
Kde sa to v Tebe berie @tatranka ? Si skutočne v kuchyni bohyňa. Prajem veľa zdravia a stále nové nápady, aby sme sa my mnohé mohli od Teba učiť. Najbližšie vyskúšam. Budem tiež hviezda. Ďakujem za recept.
jerica
@tatranka Martuška, nuž a ide sa na to, prší, tak záhrade dám voľno , bude čas na palacinky so vzorom , veľmi sa mi páči Tvoja práca, pri každom tvojom recepte sa viem inšpirovať :-)
tatranka
@jerica -Jarka,teším sa,že takú výbornú kuchárku,ako si ty,viem inšpirovať.Sú to len obyčajné palacinky,len takto xixixi,výtvarne zdokonalené a potom celkom zaujímavé.
bebetko
jejoooo tak toto sa mi velmi paci :D super to vyzera clovek ma na neeste raz taku chut ako ked ich vidi v originale vyzeraju luxusnejsie a pritom su to stale len palacinky :D najnovsie je vela videii na fb kde tvoria kresby z palaciniek portrety a podobne veci je to uzasne :) 5 hviezdiciek :)
tatranka
@bebetko tiež som dostala tie emaily s tvorením palacinkového cesta s tými portrétmi a rôznými kresbami.Keď som ich začala robiť,ani sama som nepredpokladala,že z toho vznikne celkom zaujímavé,jedlo dielko.
Ďakujem za tvoje hodnotenie.
dydya
Martuska ty ma vies stale niecim novym prekvapit,velmi rada chodim obkukavat tvoje receptiky a inspirovat sa ...si u mna TOP kucharocka ,varis nielen chutne ale aj tvoje servirovanie a stolovanie jedla a kolacikov je upne fantasticke vzdy oku lahodne ...vela ,vela zdravicka prajem nech sa od teba moze este dlho ,dlho inspirovat..
tatranka
@dydya veľmi pekne si to napísala a mňa tvoje riadky potešili. Pre takéto hodnotenia-úprimné,je hodné niečo milé,chutné,čo inšpiruje a zaujíma,uložiť na svoju stránku.
Ďakujem ti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia