Veľkonočný veniec
Veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 18. apríla 2022
Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA

Pôsobivý veniec s tvarohovou plnkou a polevou z bielej čokolády.

12 ks
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Cesto:
125 ml
45 g
1/2 ČL
80 g
2 ks
Plnka:
200 g
200 g
100 g
200 ml
200 g
Na ozdobenie:
40 g
15 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Vodu nalejeme do hrnca, pridáme maslo, soľ a privedieme do varu. Potom prisypeme múku.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za stáleho miešania varíme, kým cesto nezhustne. Cesto v hrnci odpaľujeme asi 4 minúty. Hotové je vtedy, keď je lesklé a jednoliate ako knedľa.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme do misy a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame vajcia.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech vystelieme papierom na pečenie a podľa formy nakreslíme kruh s priemerom asi 20 cm. Hotovým cestom naplníme cukrárske vrecko a podľa nákresu nastriekame z cesta kruh. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme na kovovej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí veniec pozdĺžne prekrojíme na dve časti.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnka: Smotanu s cukrom vyšľaháme na pevnú šľahačku. Tvaroh zmiešame s ricottou a zľahka zmiešame s vyšľahanou smotanou.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a ozdobne nastriekame na spodný diel korpusu. Potom na krém rozložíme mandarínky.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čokoládovú polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a nalejeme do papierového kornútku. Horný diel korpusu postriekame čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom ho položíme na vrch venca. Dozdobíme cukrovými vajíčkami.

    Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha