Mazanec

Veľkonočný mazanec

Autor receptu: redakcia

2 ks
porcie
40 + kysnutie minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka zalejeme vriacou vodou, pridáme rum – urýchli to zmäknutie hrozienok.
  2. V menšej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
  3. Múku nasypeme do väčšej misy, primiešame soľ. Pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
  4. Do hotového cesta nakoniec primiesime scedené hrozienka. Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
  5. Vykysnutý mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a hrubozrnným cukrom.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista.