Mazanec
Veľkonočný mazanec
Autor receptu: redakcia
2 ks porcie |
40 + kysnutie minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Hrozienka zalejeme vriacou vodou, pridáme rum – urýchli to zmäknutie hrozienok.
- V menšej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- Múku nasypeme do väčšej misy, primiešame soľ. Pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
- Do hotového cesta nakoniec primiesime scedené hrozienka. Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
- Vykysnutý mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a hrubozrnným cukrom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista.
|