Foto: stacy77777
Troška pre radosť z pečenia....Inšpirácia z bulharskej FB stránky RECEPTI, áno,takto sa píše.... Tu sa vážne fantázii medze nekladú.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
5 pl |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
125 g |
|
0,5 dcl |
|
1 kocka |
|
1 čl |
|
400 ml |
|
Plnka: | |
2 ks |
|
6 ks |
|
125 g |
|
Na zdobenie: | |
1 pl |
|
5 ks |
|
Na potretie: | |
1 pl |
|
1 pl |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Z trocha cukru,droždia a vlažného mlieka necháme vzísť kvások,pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime cesto,necháme vykysnúť asi hodinku.
-
2
Vykysnuté cesto vyklopíme, rozdelíme na 6 častí približne rovnakých, malé množstvo cesta oddelíme na zdobenie pásikmi.
- 3
Dve časti vyvaľkáme,potrieme roztopeným maslom,posypeme škoricovým cukrom,porozkladáme tenké plátočky jabĺk.
- 4
Ztočíme do bochníkov a uložíme do stredu plechu.
- 5
Dozdobíme pásikmi.
- 6
Všetky ostatné vyvaľkané cestá potrieme roztopeným maslom,posypeme hrubšie škoricovým cukrom,ztočíme do závinov. Jeden prekrojíme po dĺžke,ostatné nakrájame na kolieska.
- 7
Závin prekrojený po dĺžke poztáčame a ovinieme okolo stredového bochníka.
- 8
Konce zo závinov odrojíme,urobíme maličké guľky,obalíme v mletom maku na dozdobenie.
- 9
Potom už len poukladáme malé kolieska cesta podľa vlastného vkusu.
- 10
Dozdobíme v maku obalenými guľkami, na tvrdo uvarenými vajíčkami a potrieme rozšľahaným žĺtkom,do ktorého sme pridali olej a vodu.
- 11
Necháme ešte pol hodinky pokysnúť, pečieme na 180°c približne 35minút. Samozrejme,podľa rúry,prípadne, ako je kto zvyknutý. Oba išli darom,jeden pre dcérku,druhý synovej priateľke....
- 12
Všetkým Varecháčom i adminom prajem príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov !!!!!!
- 3
Diskusia k receptu