Veľkonočná pita à la kopanice fotorecept

jarco - fotkajarco, 3. apríla 2010
Veľkonočná pita à la kopanice (fotorecept)
Foto: jarco

Skúsil som vymyslieť kratší názov, lebo tento "pita chleby plnené duseným jahňacím mäsom s grilovanou zeleninou, hrozienkovým kuskusom a cícerom" bol príliš dlhý :-) A prečo kopanice? Robil som to na chalupe, pozri fotku nižšie.

6
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
3 ks
1 ks
250 g
10 ks
1 ks
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jahňacie plecia som spolu s rôznymi odrezkami z jahňaťa dal dusiť v rímskom hrnci do rúry na cca 1,5 hodiny. Podlial som trochou bieleho vína a vývaru, pridal vetvičku rozmarínu, jemne osolil a okorenil čerstvo namletým korením. Takto sa to skončilo:

  2. 2

    Ošúpal som baklažán, nakrájal na 1 cm hrubé pláty, nasolil a nechal odstáť. Cuketu som nakrájal pozdĺžne na pláty podobnej hrúbky. Očistil som jednu hrubostennú červenú papriku. Všetku zeleninu som opražil na olivovom oleji s trochou čili, po opražení nakrájal na drobné kúsky. Tento ordinárny bod postupu som nenafotil, tak aspoň ilustračný obrázok z miesta činu:

  3. 3

    Približne 0,7 litra vývaru z jahňacích kostí som priviedol do varu vo veľkom hrnci. Do odstaveného hrnca som prisypal 250 g kuskusu, pridal soľ, mletý koriander, čerstvé bylinky (čo záhradka dala), hrozienka, zamiešal som a nechal stáť na sporáku. Keď kuskus zmäkol, vmiešal som do neho grilovanú zeleninu a jednu konzervu cíceru.

  4. 4

    Medzitým sa udusila jahňacina v rímskom hrnci. Mäso som vykostil a nakrájal na malé kúsky, vmiešal do kuskusu. Pita chleby som dal na chvíľu zapiecť do ešte stále horúcej rúry:

  5. 5

    Z pita chlebov som kúsok odrezal, aby sa otvorila "kapsa", ktorú som naplnil som zmesou kuskusu, grilovanej zeleniny a cíceru:

  6. 6

    Ihneď som podával. Príbor nebol potrebný, zato fľaša chardonnay padla veľmi vhod:

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Sledujem príbeh jahňaťa od kúpy cez rímsky hrniec I po rímsky hrniec II. K tomu tvoja krásna chalupa - to je čerešnička na torte. Isto máš krásne sviatky.
Už som ten chlieb obzeral a špekuloval som ako by sa dal jesť. Teraz už viem. Kúsok jahňacieho kúpim a mám výborný obed!!! Jarco, asi to je najlepšie konzumovať hneď, nie zohrievané. "A či...?"
jarco,
Zda sa ze si vymenil helmu za zasteru na chalupe.Vyzera to vyborne aj ked na chalupe to asi dalo zabrat...
@michsamant :
PITA BREAD, robila som asi len 2x ale vzdy boli pekne puffy...
20 g cerstve drozdie, (alebo sacek susene) 1.5 pohara letnej vody.
3 phare hladka muka, 1caj. lyz. sol aj cukor;
urobime si kvasok, vymiesime cesto kym sa nelepi a nechame kysnut v miske pomastenej olejom asi tak 1 hodinu.
Vykysnute cesto rozdelime na 8-10 casti;
nechame podkysnut znova 15 minut a tieto rozvalkame na pita placku.
Plech, na ktorom pita pecieme musi byt horuci, suchy a placky pecieme pri najvyssej teplote v rure (230stC) najblizsie pri tepelnom elemente.
pecieme 4 minuty, otocit a piect dalsie 2 minuty (dozeraj, aby neboli velmi tmave). Vybrat a prepichnut vidlickou aby para vyletela von.

Vydrzia tyzden zabalene v sacku a lanovej utierke.
stehná a rebrá som upiekol v piatok, v sobotu bolo toto, v nedeľu som ugriloval najlepšie kúsky z karé - a bolo po jahňati

našťastie som bol v pondelok pozrieť sestru, a čuduj sa svete - na obed sme mali pečené jahňacie stehná :-)
jarco - až sa mi slinky zbiehajú, keď pozerám na to jahniatko....:)! Vyzerá perfektne, a tá pita s kuskusom...hmm! Kuskus už mám, ešte to jahňa dovliecť a idem na to!

Pridaj komentár k receptu: