Veľkonočná pita à la kopanice (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Skúsil som vymyslieť kratší názov, lebo tento "pita chleby plnené duseným jahňacím mäsom s grilovanou zeleninou, hrozienkovým kuskusom a cícerom" bol príliš dlhý :-) A prečo kopanice? Robil som to na chalupe, pozri fotku nižšie.

6
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. Jahňacie plecia som spolu s rôznymi odrezkami z jahňaťa dal dusiť v rímskom hrnci do rúry na cca 1,5 hodiny. Podlial som trochou bieleho vína a vývaru, pridal vetvičku rozmarínu, jemne osolil a okorenil čerstvo namletým korením. Takto sa to skončilo:
  2. Ošúpal som baklažán, nakrájal na 1 cm hrubé pláty, nasolil a nechal odstáť. Cuketu som nakrájal pozdĺžne na pláty podobnej hrúbky. Očistil som jednu hrubostennú červenú papriku. Všetku zeleninu som opražil na olivovom oleji s trochou čili, po opražení nakrájal na drobné kúsky. Tento ordinárny bod postupu som nenafotil, tak aspoň ilustračný obrázok z miesta činu:
  3. Približne 0,7 litra vývaru z jahňacích kostí som priviedol do varu vo veľkom hrnci. Do odstaveného hrnca som prisypal 250 g kuskusu, pridal soľ, mletý koriander, čerstvé bylinky (čo záhradka dala), hrozienka, zamiešal som a nechal stáť na sporáku. Keď kuskus zmäkol, vmiešal som do neho grilovanú zeleninu a jednu konzervu cíceru.
  4. Medzitým sa udusila jahňacina v rímskom hrnci. Mäso som vykostil a nakrájal na malé kúsky, vmiešal do kuskusu. Pita chleby som dal na chvíľu zapiecť do ešte stále horúcej rúry:
  5. Z pita chlebov som kúsok odrezal, aby sa otvorila "kapsa", ktorú som naplnil som zmesou kuskusu, grilovanej zeleniny a cíceru:
  6. Ihneď som podával. Príbor nebol potrebný, zato fľaša chardonnay padla veľmi vhod: