Veľkonočná juškovo-šunková polievka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 26. apríla 2011
Veľkonočná juškovo-šunková polievka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Dve polievky sa v našej rodine jedia naozaj iba raz v roku a obe sú z "jušky", t.j. z vody z kyslej Zobraziť celý popisDve polievky sa v našej rodine jedia naozaj iba raz v roku a obe sú z "jušky", t.j. z vody z kyslej kapusty. Vianočná s hubami (pridala som už na Varechu) a veľkonočná, ktorú vám predstavujem teraz. Obe sú veľmi, veľmi dobré, aspoň pre nás....možno aj preto tak chutia, že sa nejedia častejšie....tá veľkonočná sa pripravuje vždy na Bielu sobotu....

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 l
500 ml (voda z kyslej kapusty)
4-5 strúčiky
1 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Keď už si uvaríme veľkonočnú šunku a klobásku, tak do vývaru pretlačíme cesnak a pokrájame na drobno cibuľu. Pridáme bobkový list a varíme asi 1/2 hodinu. Ja som varila len pre dve osoby, tak surovín je menej.

    Veľkonočná juškovo-šunková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám varí cibuľka a cesnak, pokrájame si na kocočky už uvarenú šunku a klobásku na kolieska. Množstvo si zvolíme podľa toho, akú hustú polievku chceme mať. Veľmi dobrú chuť dodá aj pikantná klobáska.

    Veľkonočná juškovo-šunková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V juške rozhabarkujeme múku, vlejeme do polievky a varíme ešte 15-30minút. množstvo jušky je len informatívne, lebo závisí od jej kyslosti. Polievka má byť mierne kyslá a mierne pálivá, taká akurát.Na záver pridáme pripravenú šunku a klobásu a prehrejeme. Podľa chuti okoreníme a prípadne dosolíme. Pozor, vývar zo šunky môže byť dosť slaný. Potom už len podávame s veľkonočným koláčom(paskou) alebo bielym chlebom. DOBRÚ CHUŤ prajem.

    Veľkonočná juškovo-šunková polievka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

lubavuska
Poznám, chutnala som ju u sestri v Snine ibaže bez pridnej klobásky. Cutila perfektne. Podávala k tomu pečené pirohy.
alexdidi
My k tomu jeme veľkonočný koláč (pasku) alebo biely chlebík, asi som to mala aj uviesť k receptu(tak to urobím), ale aj s tými pečenými pirohmi musí chutiť báječne....
cica2
výborná polievočka, poznám tiež:))
jozka2
presne taku mamka robila na bielu sobotu niekedy pokrajala aj vajicka na tvrdo uvarene

flufi
aj s varenými roztlačenými zemiakmi zaliatymi touto polievkou chutí výborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia