Domáce rožky
Domáce rožky

Veľké rožky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 22. októbra 2018
Veľké rožky (fotorecept)
Foto: kimlo

Receptov na domáce rožky alebo iný druh pečiva je tu neúrekom, ja som vyskúšal jeden, ktorý som dostal, upravil pomer surovín a vyskúšal. Výsledok ma milo prekvapil, rožky sú pri správnom skladovaní aj na tretí deň ako čerstvé, navrchu chrumkavé a vnútri mäkké a nadýchané.

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
100 g
150 g
1 PL
1 KL celá
1 KL
1 KL
1 KL
20 g
250 ml
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do vlažnej vody pridáme lyžičku cukru a sladenky a dobre rozmiešame. Potom pridáme rozmrvené droždie. Dobre premiešame a necháme vykysnúť. Sladenka je výťažok z jačmenného sladu, dostať kúpiť v predajniach zdravej výživy alebo cez internet. Odkedy ju používam pri pečení kysnutého cesta tak sa s cestom lepšie pracuje, je ľahšie a nadýchanejšie. Používam aj pri kváskovom pečení.

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešame múky so soľou, rascou a otrubami. Pridáme olej, kvások a na pomúčenej doske ručne vypracujeme nelepivé cesto. Dáme ho do múkou vysypanej misky, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť až zdvojnásobí svoj objem.

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto vyvaľkáme na okrúhly tvar na hrúbku asi 0,5 cm. Ostrým nožom rozdelíme cesto na 8 častí. Vznikne mám 8 trojuholníkov, každý z nich rukami zrolujeme od širšieho kraja k úzkemu hrotu. Túto časť receptu som nenafotil, ale každý si určite predstaví o čo ide.

  4. 4

    Vzniknú nám už rožky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Konce trocha zatlačíme dovnútra, postriekame ich vodou a posypeme makom...

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...alebo sezamom, ľanom, či inými semienkami...

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozohrejeme si rúru asi na 35 °C, vložíme plechy s rožkami a rúru vypneme. Necháme kysnúť asi 20-30 minút.

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vidíme ako pekne zväčšili svoj objem.

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom rozohrejeme rúru na 220 °C, rožky znova postriekame vodou a dáme piecť na asi 20 minút do zlatista. Po upečení opäť postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.

    Veľké rožky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Kytka (24.10.2018 13:57), možno máš pravdu, ale upiekol a zdokumentoval, aj s postupom, na @vareche - KIMLO, tak by som ho tak nepranierovala, ale pochválila.
Veď, každý recept vždy niekto uvaril, napiekol ako prvý, toto sú potom len vlastné vylepšenia, postupy.
Hlavné je, že ten človek si dá tú námahu a prácne všetko zdokumentuje a dá inšpiráciu aj nám, ktorí neprispievame, ale radi si túto stránku pozeráme.
Nič v zlom, pekný deň!

No to jsou rohlíky jako z mého mládí. K tomu pořádnou dršťkovou polévku a ke štěstí mně nic nechybí. Kimlo prosím není na té sladěnce vebovka? V obchodě jsem ji neviděl a určitě se dá objednat. Díky a zdravíme.
@Kucharka (22.10.2018 17:28)
Chlieb a pečivo skladujem vo vrecku z konopného plátna. Našiel som stránku ktorá sa venuje týmto veciam a ponúkajú rôzne veľkosti. Je uzatvárateľné a ešte sa dá previazať motúzom, čisto prírodný produkt. Chlieb a pečivo v tom vydržia dlhšie ako čerstvé s nesplesnivejú.