Receptov na domáce rožky alebo iný druh pečiva je tu neúrekom, ja som vyskúšal jeden, ktorý som dostal, upravil pomer surovín a vyskúšal. Výsledok ma milo prekvapil, rožky sú pri správnom skladovaní aj na tretí deň ako čerstvé, navrchu chrumkavé a vnútri mäkké a nadýchané.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
200 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
1 KL celá |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
20 g |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások. Do vlažnej vody pridáme lyžičku cukru a sladenky a dobre rozmiešame. Potom pridáme rozmrvené droždie. Dobre premiešame a necháme vykysnúť. Sladenka je výťažok z jačmenného sladu, dostať kúpiť v predajniach zdravej výživy alebo cez internet. Odkedy ju používam pri pečení kysnutého cesta tak sa s cestom lepšie pracuje, je ľahšie a nadýchanejšie. Používam aj pri kváskovom pečení.
-
2
Zmiešame múky so soľou, rascou a otrubami. Pridáme olej, kvások a na pomúčenej doske ručne vypracujeme nelepivé cesto. Dáme ho do múkou vysypanej misky, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť až zdvojnásobí svoj objem.
-
3
Potom cesto vyvaľkáme na okrúhly tvar na hrúbku asi 0,5 cm. Ostrým nožom rozdelíme cesto na 8 častí. Vznikne mám 8 trojuholníkov, každý z nich rukami zrolujeme od širšieho kraja k úzkemu hrotu. Túto časť receptu som nenafotil, ale každý si určite predstaví o čo ide.
- 4
Vzniknú nám už rožky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Konce trocha zatlačíme dovnútra, postriekame ich vodou a posypeme makom...
- 5
...alebo sezamom, ľanom, či inými semienkami...
- 6
Rozohrejeme si rúru asi na 35 °C, vložíme plechy s rožkami a rúru vypneme. Necháme kysnúť asi 20-30 minút.
- 7
Vidíme ako pekne zväčšili svoj objem.
- 8
Potom rozohrejeme rúru na 220 °C, rožky znova postriekame vodou a dáme piecť na asi 20 minút do zlatista. Po upečení opäť postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.
- 4
Veď, každý recept vždy niekto uvaril, napiekol ako prvý, toto sú potom len vlastné vylepšenia, postupy.
Hlavné je, že ten človek si dá tú námahu a prácne všetko zdokumentuje a dá inšpiráciu aj nám, ktorí neprispievame, ale radi si túto stránku pozeráme.
Nič v zlom, pekný deň!
Chlieb a pečivo skladujem vo vrecku z konopného plátna. Našiel som stránku ktorá sa venuje týmto veciam a ponúkajú rôzne veľkosti. Je uzatvárateľné a ešte sa dá previazať motúzom, čisto prírodný produkt. Chlieb a pečivo v tom vydržia dlhšie ako čerstvé s nesplesnivejú.