Domáce rožky

Veľké rožky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Receptov na domáce rožky alebo iný druh pečiva je tu neúrekom, ja som vyskúšal jeden, ktorý som dostal, upravil pomer surovín a vyskúšal. Výsledok ma milo prekvapil, rožky sú pri správnom skladovaní aj na tretí deň ako čerstvé, navrchu chrumkavé a vnútri mäkké a nadýchané.

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažnej vody pridáme lyžičku cukru a sladenky a dobre rozmiešame. Potom pridáme rozmrvené droždie. Dobre premiešame a necháme vykysnúť. Sladenka je výťažok z jačmenného sladu, dostať kúpiť v predajniach zdravej výživy alebo cez internet. Odkedy ju používam pri pečení kysnutého cesta tak sa s cestom lepšie pracuje, je ľahšie a nadýchanejšie. Používam aj pri kváskovom pečení.
  2. Zmiešame múky so soľou, rascou a otrubami. Pridáme olej, kvások a na pomúčenej doske ručne vypracujeme nelepivé cesto. Dáme ho do múkou vysypanej misky, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť až zdvojnásobí svoj objem.
  3. Potom cesto vyvaľkáme na okrúhly tvar na hrúbku asi 0,5 cm. Ostrým nožom rozdelíme cesto na 8 častí. Vznikne mám 8 trojuholníkov, každý z nich rukami zrolujeme od širšieho kraja k úzkemu hrotu. Túto časť receptu som nenafotil, ale každý si určite predstaví o čo ide.
  4. Vzniknú nám už rožky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Konce trocha zatlačíme dovnútra, postriekame ich vodou a posypeme makom...
  5. ...alebo sezamom, ľanom, či inými semienkami...
  6. Rozohrejeme si rúru asi na 35 °C, vložíme plechy s rožkami a rúru vypneme. Necháme kysnúť asi 20-30 minút.
  7. Vidíme ako pekne zväčšili svoj objem.
  8. Potom rozohrejeme rúru na 220 °C, rožky znova postriekame vodou a dáme piecť na asi 20 minút do zlatista. Po upečení opäť postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.