Domáce rožky
Veľké rožky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Receptov na domáce rožky alebo iný druh pečiva je tu neúrekom, ja som vyskúšal jeden, ktorý som dostal, upravil pomer surovín a vyskúšal. Výsledok ma milo prekvapil, rožky sú pri správnom skladovaní aj na tretí deň ako čerstvé, navrchu chrumkavé a vnútri mäkké a nadýchané.
8 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Do vlažnej vody pridáme lyžičku cukru a sladenky a dobre rozmiešame. Potom pridáme rozmrvené droždie. Dobre premiešame a necháme vykysnúť.
Sladenka je výťažok z jačmenného sladu, dostať kúpiť v predajniach zdravej výživy alebo cez internet. Odkedy ju používam pri pečení kysnutého cesta tak sa s cestom lepšie pracuje, je ľahšie a nadýchanejšie. Používam aj pri kváskovom pečení.
- Zmiešame múky so soľou, rascou a otrubami. Pridáme olej, kvások a na pomúčenej doske ručne vypracujeme nelepivé cesto. Dáme ho do múkou vysypanej misky, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť až zdvojnásobí svoj objem.
- Potom cesto vyvaľkáme na okrúhly tvar na hrúbku asi 0,5 cm. Ostrým nožom rozdelíme cesto na 8 častí. Vznikne mám 8 trojuholníkov, každý z nich rukami zrolujeme od širšieho kraja k úzkemu hrotu. Túto časť receptu som nenafotil, ale každý si určite predstaví o čo ide.
- Vzniknú nám už rožky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Konce trocha zatlačíme dovnútra, postriekame ich vodou a posypeme makom...
- ...alebo sezamom, ľanom, či inými semienkami...
- Rozohrejeme si rúru asi na 35 °C, vložíme plechy s rožkami a rúru vypneme. Necháme kysnúť asi 20-30 minút.
- Vidíme ako pekne zväčšili svoj objem.
- Potom rozohrejeme rúru na 220 °C, rožky znova postriekame vodou a dáme piecť na asi 20 minút do zlatista. Po upečení opäť postriekame vodou a dáme vychladnúť na mriežku.