Variant morského ostrieža po sviatkoch fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. januára 2014
Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept)
Foto: sracz

Predpokladám, že „mančaftu“ môžem zaradiť aj zopár jedincov z našej „Varešky“. Aj ja patrím k „permanentným“ odhodlancom, ktorí opakovane sľubujú, že od Nového roka Zobraziť celý popisPredpokladám, že „mančaftu“ môžem zaradiť aj zopár jedincov z našej „Varešky“. Aj ja patrím k „permanentným“ odhodlancom, ktorí opakovane sľubujú, že od Nového roka sa budú stravovať zdravšie! Dávnejšie som začal, aj keď zatiaľ bez „valných“výsledkov, aspoň s redukciou príloh. Jednoduchú a rýchlu prípravu potrebujú „kalerábovité“ listy z rodu Brassica. Tentoraz, v medzisviatkovom období, som pripravil morského ostrieža (sea bass), ale môžete ho podávať s bársakou rybou, alebo mäsom na všelijako!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Suroviny

2 zväzky
3-4 PL (kukuričný, rastlinný)
1-2 ČL
podľa potreby g
3-4 strúčiky
2-3 PL
2-3 ks plátky (losos)




Postup

  1. 1

    toto je naozaj všetko, teda okrem filetov rýb, čo som potreboval

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno veľkej širokej panvice som nalial asi 3 PL oleja, nasypal kopcovitú KL feferónkových jadierok, chvíľočku popražil a pridal, asi na 10 mm široké, pokrájané listy; hneď som ich prstami posolil a nadrvil čerstvé čierne korenie; premiešal kuchyňskými kliešťani

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a po krátkom „zredukovaní“ množstva som pridal 4 pretlačené strúčiky cesnaku a „hobliny“ čerstvého masla

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som už túto budúcu „zelenolistovú prílohu“ iba premiešaval až do odparenia nadbytočnej tekutiny

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dva filety morského ostrieža som upiekol veľmi jednoducho a rýchlo; naolejoval som ich asi PL olivocého oleja, obojastranne posolil a hojne posypal čerstvo drveným čiernym korením

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a na 6 ´vložil, kožou hore, do elektrickej rúry vyhriatej na 220 °C / 425 °F

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom som pekáč s plátkami ostrieža vybral z rúry, kuchyňskými kliešťami obrátil, kožou dole, pridal hobliny čerstvého masla a vzápätí vrátil do rúry opäť na 6´

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tým istým spôsobom pripravujem aj plátky z lososa

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nuž a servírovanie je taktiež jednodoché; plátok pečeného morského ostrieža, ozdobený tenkými ½ kolieskami citróna, príloha rýchlo dusené „kalerábovité“ listy a hotovo! Dobrú chuť!

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chou Cavalier, UK – Raštika, Slovinsko – Brukev zelná, ČR – Collard Greens, US - Brassica oleracea var. viridis (aj acephala, etc), lat. Rod Brasica pozostáva asi z 30 druhov rastlín z čeľade Brassicaceae (kalerábovité, česky brukvovité). Na trhu je možno nakúpiť veľké množsrvo týchto poľnohospodárskych rastlín, vyšľachtených hybridov. Väčšina z nich sú jedno alebo dvojročné, ale niektoré aj malé kríky! Poznámka: to som pre Vás skopíroval z: http://www.bing.com/search?q=Chou+Cavalier&qs=n&form=QBRE&pq=chou+cavalier&sc=1-13&sp=-1&sk=&cvid=74e28940e7b34b7b9c732b3ef28412e1

    Variant morského ostrieža po sviatkoch (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
Milý @sracz , a mne sa veru aj táto zdravšia verzia veľmi popačuje, krásne si navaril. Tie kalerábovité listy sú pre mňa novinka a veľmi lákavá, zaujímala by ma ich chuť. Máš môj obrovský obdiv, Ty vieš tak krásne v kuchyni čarovať, byť Tvojim stravníkom musí byť riadny zážitok :)
U mňa máš ako vždy jasných 5* a veru si recept aj uložím a dôkladne preskúmam trh so semienkami, či tieto listy kalerábovité nenájdem... veľmi by ma zaujímala ich chuť, ďakujem aj za rozšírenie obzorov, aj za skvelý recept :)
gabriele
perfektny recept...ja robim podobne rybu, ale s mangoldom...tie "kalerabove listy"-raštika su velmi popularne v Dalmacii...na kazdom kusku co i len trochu urodnej zeme pestuju raštiku...asi najpopularnejsie jedlo je raštika varena so zemiakmi a udenym masom...vari sa aj so strukovinami...robia sa z nej zavitky, rozne polievky atd...je to velmi hodnotna zelenina... ja som si odtial doniesla priesady aj semienka...da sa uplne jednoducho pestovat ako vsetky kapustoviny...listy sa odtrhaju odspodu a srdiecko hore sa nechava...postupne dorasta...lahko prezimuje, ked nie su tuhe mrazy...videla som semienka aj u nas na trhu ako krmnu kapustu
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ostrieža môžem na akýkoľvek spôsob, je to jedna z najchutnejších rýb, aspoň pre mňa :-)
a tento by mi určite šmakoval...len nie som si istá, že by som sa k morskému teraz v ba dostala, rovnako teraz momentálne ani k mladým kalerábovým listom.
chuť si viem však živo predstaviť- ingrediencie máš po mojej chuti,
teda zase 5*****