Foto: sracz
Predpokladám, že „mančaftu“ môžem zaradiť aj zopár jedincov z našej „Varešky“. Aj ja patrím k „permanentným“ odhodlancom, ktorí opakovane sľubujú, že od Nového roka Zobraziť celý popisPredpokladám, že „mančaftu“ môžem zaradiť aj zopár jedincov z našej „Varešky“. Aj ja patrím k „permanentným“ odhodlancom, ktorí opakovane sľubujú, že od Nového roka sa budú stravovať zdravšie! Dávnejšie som začal, aj keď zatiaľ bez „valných“výsledkov, aspoň s redukciou príloh. Jednoduchú a rýchlu prípravu potrebujú „kalerábovité“ listy z rodu Brassica. Tentoraz, v medzisviatkovom období, som pripravil morského ostrieža (sea bass), ale môžete ho podávať s bársakou rybou, alebo mäsom na všelijako!
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
2 zväzky |
|
3-4 PL (kukuričný, rastlinný) |
|
1-2 ČL |
|
podľa potreby g |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 PL |
|
2-3 ks plátky (losos) |
|
|
Postup
-
1
toto je naozaj všetko, teda okrem filetov rýb, čo som potreboval
-
2
na dno veľkej širokej panvice som nalial asi 3 PL oleja, nasypal kopcovitú KL feferónkových jadierok, chvíľočku popražil a pridal, asi na 10 mm široké, pokrájané listy; hneď som ich prstami posolil a nadrvil čerstvé čierne korenie; premiešal kuchyňskými kliešťani
-
3
a po krátkom „zredukovaní“ množstva som pridal 4 pretlačené strúčiky cesnaku a „hobliny“ čerstvého masla
-
4
potom som už túto budúcu „zelenolistovú prílohu“ iba premiešaval až do odparenia nadbytočnej tekutiny
-
5
dva filety morského ostrieža som upiekol veľmi jednoducho a rýchlo; naolejoval som ich asi PL olivocého oleja, obojastranne posolil a hojne posypal čerstvo drveným čiernym korením
-
6
a na 6 ´vložil, kožou hore, do elektrickej rúry vyhriatej na 220 °C / 425 °F
-
7
potom som pekáč s plátkami ostrieža vybral z rúry, kuchyňskými kliešťami obrátil, kožou dole, pridal hobliny čerstvého masla a vzápätí vrátil do rúry opäť na 6´
-
8
tým istým spôsobom pripravujem aj plátky z lososa
-
9
nuž a servírovanie je taktiež jednodoché; plátok pečeného morského ostrieža, ozdobený tenkými ½ kolieskami citróna, príloha rýchlo dusené „kalerábovité“ listy a hotovo! Dobrú chuť!
-
10
Chou Cavalier, UK – Raštika, Slovinsko – Brukev zelná, ČR – Collard Greens, US - Brassica oleracea var. viridis (aj acephala, etc), lat. Rod Brasica pozostáva asi z 30 druhov rastlín z čeľade Brassicaceae (kalerábovité, česky brukvovité). Na trhu je možno nakúpiť veľké množsrvo týchto poľnohospodárskych rastlín, vyšľachtených hybridov. Väčšina z nich sú jedno alebo dvojročné, ale niektoré aj malé kríky! Poznámka: to som pre Vás skopíroval z: http://www.bing.com/search?q=Chou+Cavalier&qs=n&form=QBRE&pq=chou+cavalier&sc=1-13&sp=-1&sk=&cvid=74e28940e7b34b7b9c732b3ef28412e1
U mňa máš ako vždy jasných 5* a veru si recept aj uložím a dôkladne preskúmam trh so semienkami, či tieto listy kalerábovité nenájdem... veľmi by ma zaujímala ich chuť, ďakujem aj za rozšírenie obzorov, aj za skvelý recept :)
a tento by mi určite šmakoval...len nie som si istá, že by som sa k morskému teraz v ba dostala, rovnako teraz momentálne ani k mladým kalerábovým listom.
chuť si viem však živo predstaviť- ingrediencie máš po mojej chuti,
teda zase 5*****