Valentínsky štedrý závin fotorecept

bakoska - fotkabakoska, 13. februára 2011
Valentínsky štedrý závin (fotorecept)
Foto: bakoska

Rozhodla som sa priateľovi upiecť niečo sladké a voňavé. Keďže som mala doma v zásobe nejaké orechy a mak, začala som sa obzerať po Zobraziť celý popisRozhodla som sa priateľovi upiecť niečo sladké a voňavé. Keďže som mala doma v zásobe nejaké orechy a mak, začala som sa obzerať po nejakom chutne vyzerajúcom recepte. No bolo ich toľko, že som sa nakoniec rozhodla použiť z každého niečo zaujímavé a tak nakoniec na plechu vzniklo niečo medzi štedrákom a kysnutým závinom. Našťastie celkom chutným :) Týmto sa chcem veľmi pekne poďakovať za inšpiráciu Alexole a Jerici...

40 - 45 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
100 g
50 g
100 ml
50 ml
50 g,/alebo iný druh margarínu/
cca 12 g
20 g
 štipka
 štipka, nastrúhaný
1 ks, (nie je nutné)
 na potretie
Plnka maková:
100 ml
40 g
1 ČL
100 g
1 PL
2 PL
2 štipky
 podľa chuti
 podľa chuti, nastrúhaná
1 sneh z 1 bielka
 štipka
Plnka orechová:
100 ml
40 g
1 ČL
100 g , rozdrvené
1 PL
1 PL
2 štipky
 zopár kvapiek
 podľa chuti
 podľa chuti, nastrúhaná
 sneh z 1 bielka
 štipka
Plnka tvarohová:
250 g, rozotierateľný
 podľa chuti
 podľa chuti, nastrúhaná
 zopár kvapiek




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme plnky... Maková plnka: Premyté hrozienka dáme do do vriacej vody na niekoľko min. prehriať, scedíme nakrájame na drobno, polejeme vaječným likérom a necháme postáť. Do vriacej vody dáme trstinový cukor , keď sa rozpustí pridáme mletý mak, premiešame, necháme chvíľu povariť na miernom ohni a potom odstavíme. Pridáme perníkové korenie, med a nakrájané likérové hrozienka. Dochutíme van. cukrom a citrónovou kôrou z dobre umytého citrónu (ak sa vám zdá plnka príliš riedka, za stáleho miešania ju nechajte chvíľu prehriať na miernom, kým sa prebytočná voda neodparí). Hmotu necháme vychladnúť a na záver jemne zamiešame sneh z bielka so štipkou soli (najlepšie tesne pred nanesením na cesto). Pozn.: Keďže nemám mlynček na mak, použila som 120 g zmesi mletého maku s cukrom z obchodu a na začiatku dala do vody len 20 g trstinového cukru). Foto: teplá zmes ešte bez snehu z bielka

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orechová plnka: Do vriacej vody s cukrom pridáme rozdrvené orechy, premiešame a necháme prejsť chvíľku varom, odstavíme. Prisypeme kokosovú múčku. Pridáme perníkové korenie, med a marhuľový džem. Dochutíme mandľovou arómou, van. cukrom a citrónovou kôrou (opäť, ak sa zdá riedka, chvíľu prehrejeme na miernom ohni) . Necháme vychladnúť a na záver jemne zamiešame sneh z bielka so štipkou soli (najlepšie tesne pred nanesením na cesto). Foto: teplá zmes ešte bez snehu z bielka

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh vymiešame s van. cukrom, citrónovou kôrou a zopár kvapkami citrónovej šťavy. (ja som na záver pridala opäť vyšľahaný sneh, ale nedoporučujem, pretože zmes potom bola príliš riedka a roztekala sa, čo je vidieť aj na jednej z ďaľších fotiek :)

  4. 4

    Cesto: Z teplej vody, medu a droždia si pripravíme kvások tak, že zmes necháme na teplom mieste (alebo v jemne vyhriatej rúre) vykysnúť. Potom ho zmiešame s múkami, Herou, teplým mliekom, soľou a nastrúhaným muškátovým orieškom (ja som dala aj jeden žĺtok, ale myslím, že to nieje nevyhnutné). Vymiesime nelepivé cesto (podľa potreby pridávame potroche múku) a necháme chvíľku podkysnúť. Foto: čerstvo vymiesené cesto

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme natenko na jemne pomúčenom papieri na pečenie, orežeme do pravidelnejšieho tvaru a preložíme na plech. Cesto z odrezkov si necháme na neskôr. Cca do stredu cesta rozotrieme makovú plnku.

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku preložíme cestom z jednej strany. Na preložené cesto dáme orechovú plnku.

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhú náplň preložíme ostávajúcim kusom cesta a potom založíme pod vzniknutý závin, založíme tiež boky závinu. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, ktorými vrch závinu „orámujeme“ a vyplníme tvarohovou hmotou. Na vrchu tiež môžme vytvoriť z cesta mriežku, alebo len pásiky. Boky potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 °C. Pečieme asi 40 - 45 min (podľa farby). Foto: pripravený na pečenie, už len potrieť žĺtkom (tu vidieť, ako sa tvarohová zmes roztiekla)

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu už je upečený - troška sa rozkysol :)

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na upečený a vychladnutý koláč pomocou šablóny z alobalu a sitka tvoríme škoricové srdiečka (alebo iné tvary).

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A môžme podávať...

    Valentínsky štedrý závin (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

janger
Iste chutny kolac! Taky pekny 'krizenec stedraka a zavinu', :-))). Mile, s tymi srdieckami.
alexola
jééj končene vidím, že môj recept bol pre niekoho (aspoň čiastočne) inšpiratívny :)) koláč vyšiel pekne-tak valentínsky :)
klaura
Valentínska podoba štedráku ... pekný je, fajn nápad ... :)
bakoska
Veru potešil, aj keď ešte viac možno moju sestru, keďže ochutnala aj celá rodinka a ona miluje takéto koláčiky :)... a alexola, týmto pozdravujem aj tvoju babičku a ešte raz ďakujem za fajnové tipy..:)
cica2
nádherný závin:)))....a úžasný nápad ako dávať plnku, páči sa mi a verím že bol aj chuťovo výborný!!!
sany11
vyborny napad. si naozaj sikovna.tvoj priatel je urcite rad ze ma doma taku sikulku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia