Foto: jenni
Vanilkové cupcakes s čokoládovým krémom Sladké koláčiky, ktoré potešia každého, koho nimi obdarujete, či už na valentína alebo v hociktorý iný deň.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1,5 hrnčeka |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
3/4 hrnčeka |
|
|
|
1/3 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
20 - 30 ml |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
2 PL alebo podľa chuti |
|
60 g |
|
50 - 80 g |
|
Postup
-
1
V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, kukuričný škrob, cukor a pridáme vanilkový struk, ktorého množstvo záleží od vás. Ja som použila asi pol vanilkového struku.
-
2
Pripravíme si deci mlieka, do ktorého dáme jednu čajovú lyžičku jablčného octu a premiešame. Do sypkej zmesi pridáme tekuté suroviny a to olej a mlieko s jablčným octom. Celú zmes premiešame, aby sa jednotlivé zložky spojili a vytvorili tekuté cesto.
-
3
Plech na muffiny si vyložíme košíčkami. Ja zvyknem dávať dva košíky na jeden muffin, pretože cesto je mastné a košíky vždy veľmi popijú olej a sú tiež mastné. Kto nemá plech na muffiny môže použiť silikónové formy na muffiny. Do každého košíka lievame postupne 2 polievkové lyžice cesta. Keď takto naplníme všetky košíky, tak zvyšné cesto rovnomerne rozdelíme do všetkých košíkov.
-
4
Z uvedenej dávky dostaneme 12 muffinov. Koláčiky pečieme 20 minút pri 180 stupňoch a po 20 minútach vypneme rúru a necháme ich ešte vo vypnutej rúre približne tri minúty a potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
-
5
Počas toho, ako nám koláčiky chladnú si pripravíme čokoládový krém. Do menšieho množstva mlieka (20-30 ml) si pridáme približne dve polievkové lyžice zlatého klasu a poriadne premiešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Mlieko s klasom prelejeme do hrnca a vlejeme k nemu 100 ml mandľovej smotany. Pridáme cukor podľa chuti, ja som pridala 2 polievkové lyžice a varíme na miernom ohni do zhustnutia. Do ešte horúcej zmesi pridáme 60 g nalámanej čokolády na varenie a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.
- 6
Krém necháme vychladnúť a pridáme do neho maslo alebo tuk a vymiešame krém. Ja som tuk nevážila, pridávala som ho odhadom, ale uviedla som orientačné množstvo. Na začiatok môžete pridať 50 alebo 60 g tuku a ak sa vám krém bude zdať riedky, pridajte ešte niekoľko gramov.
- 7
Zdobičku naplňte krémom a koláčiky zdobte podľa vlastnej fantázie. Krém môžete nakoniec posypať rôznymi ozdobami, napríklad ako ja srdiečkami, či perličkami, môžete navrch nastrúhať čokoládu alebo orechy, zdobte čím len vás napadne. :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
Diskusia k receptu