Vajíčková nátierka podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
Cez víkend som si na zberateľskej burze kúpil za babku skvost do mojej zbierky kucháriek, knihu Receptúry studených pokrmov. Ide o slovenský preklad pôvodnej Zobraziť celý popisCez víkend som si na zberateľskej burze kúpil za babku skvost do mojej zbierky kucháriek, knihu Receptúry studených pokrmov. Ide o slovenský preklad pôvodnej českej verzie z r.1976, so všetkými tradičnými receptami podľa ČSN, ktoré sa nachádzali na pultoch vtedajších lahôdok a studených kuchýň… Okrem klasických šalátov, ktoré tu už boli prezentované, sú tam recepty na rôzne nátierky, z ktorých som jednu hneď vyskúšal. Je jednoduchá, a môžem potvrdiť, že aj chutná. Rozpis surovín je na cca 500 g.
porcií
príprava
Postup
-
1
Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme ich a pripravíme ostatné suroviny.
-
2
Turistickú salámu rozmixujeme alebo pomelieme.
-
3
Zmäknuté maslo rozmiešame s taveným syrom, mliekom a horčicou na krém.
-
4
Pridáme salámu...
-
5
...rozotreté vaječné žĺtky a rozmiešame...
-
6
Vaječné bielky a cibuľu nakrájame na drobno...
-
7
...a pridáme do krému. Ochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou.
-
8
Podávame vychladené na chlebe alebo s pečivom.
-
9
Tu je ukážka pôvodného receptu:
Niekde tu v diskusii je odkaz na pôvodnú kucharku v *.jpg. Len neviem či este odkaz funguje.
varecha.pravda.sk/recepty/pochutkovy-salat-podla-csn-foto...
ja mladá..kopu snov
a žrádlo poctivé..chutné..
pochváliť ťa je nutné..
=Oj na hore dva smreky,
nic netrva na veky.
Vsetko sa raz pominie, pominie,
stale verim ZE JA NIE!!!!!!!!!!!!!!=
Pekné až tak srdce skáče od radosti.
Pokud to pomůže, mám v receptech čtyři recepty na saláty studené kuchyně podle ČSN.
Budem rád keď vyskúšaš a dáš vedieť. Pekný deň kamarát :-)
- darmo stará Slovesnká klasika je najlepšia.
Ahoj, môžu byť všelijaké varianty, ja som sa snažil dodržať pôvodný recept, aby som tam mohol napísať že je podľa ČSN. :-)
Som rád že Ťa recept zaujal, priznám sa, ja som túto nátierku jedol teraz prvý krát. U nás v bufete v 80-tych rokoch predávali vajíčkovú nátierku ale pamätám si že tam nebola saláma. Preto som to skúsil.
Niektoré z tých recptov podľa ČSN už tu sú, aj ja ich mám zverejnené a na ďalších budem pracovať.
Vyskúšaj a daj vedieť Peťo... :-)
Tiež sa radšej držím starších a osvedčených receptov. Vďaka za komentár.
Strela jarná to je dobrota. Robil som to na chlebíky do práce na oslavu, takže hneď som ti aj reklamu urobil. Pýtali recept na pomazánku, tak som im ukázal kde je. Je to ozaj výborné, bude častejšie u nás.
Ďakujem za foto kamarát, som rád že zachutilo aj kolegom v práci. :-)
Vďaka za pochvalu, bola by škoda aby tieto staré recepty upadli do zabudnutia....
ja uz dost dlho zhanam po nete recept na sosovicovy privarok, ktory nam varili v skolskej jedalni. Som presvedcena o tom, ze to muselo byt tiez podla CSN Normy varene ( doba 1985 do 1990) a nie a nie to najst. Nemate niekto nahodou?
Mám kdesi aj teplé pokrmy v elektronickej podobe, pozriem Ti to...
Nech sa páči, snáď to bude on...
Vďaka za pripomenutie kamarát, som rád že chutilo :-)
Teší ma že chutilo. Mám rád tieto klasické recepty podľa originál receptúr. Momentálne chystám jeden z receptúr teplých pokrmov. Ak sa vydarí, dám vedieť.
1. Dávam o vajce viac
2. Maslo 50g + cca 250-300g približne 1:1 taveňák a nátierkové maslo
3. 100g saláma + 100g tvrdý strúhaný syr (eidam alebo ementál).
Zväčša dávam Inoveckú salámu. A jedna drobnosť, druh salámy celkom pekne ovplyvní celkovú chuť nátierky takže zmenou Inovca za uherak dostaneme inú chuť...