Vajíčková nátierka
Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. septembra 2019
Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Cez víkend som si na zberateľskej burze kúpil za babku skvost do mojej zbierky kucháriek, knihu Receptúry studených pokrmov. Ide o slovenský preklad pôvodnej českej verzie z r.1976, so všetkými tradičnými receptami podľa ČSN, ktoré sa nachádzali na pultoch vtedajších lahôdok a studených kuchýň… Okrem klasických šalátov, ktoré tu už boli prezentované, sú tam recepty na rôzne nátierky, z ktorých som jednu hneď vyskúšal. Je jednoduchá, a môžem potvrdiť, že aj chutná. Rozpis surovín je na cca 500 g.

10
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

75 g
200 g (topený)
75 g
25 ml
15 g
35 g
3 ks (uvarené na tvrdo)
2 g
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme ich a pripravíme ostatné suroviny.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Turistickú salámu rozmixujeme alebo pomelieme.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmäknuté maslo rozmiešame s taveným syrom, mliekom a horčicou na krém.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme salámu...

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rozotreté vaječné žĺtky a rozmiešame...

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vaječné bielky a cibuľu nakrájame na drobno...

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pridáme do krému. Ochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame vychladené na chlebe alebo s pečivom.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je ukážka pôvodného receptu:

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ivan14
Priiima!! Prosím tě, mohl bys sem dávat i další recepty? Bohužel asi nepůjde naskenovat celou knihu jako recepty Terézie Vansovej, je to škoda, ale asi by to narazilo na autorská práva.
haji
@ivan14 (16.9.2019 10:00)
Pokud to pomůže, mám v receptech čtyři recepty na saláty studené kuchyně podle ČSN.
1x kimlo
haji
Pěkný recept, stará dobrá klasika. Na dobrém chlebíku musí být tento krém velmi chutný. Krásná fota, nadělal jsi mi chutě!
afataga
Moja mama kedysi robievala velmi podobnu, ale nedavala tavenak, ale majonezu, uplne som na nu zabudla, dik za pripomenutie. Popr. skus niekedy s majonezou a uvidis, ktora ti viac sadne.
hubata
Super, aj ja prosím o viac receptov, tá kniha má naozaj veľkú hodnotu. Len bohužiaľ už asi nebudú mať dnes jedlá už takú chuť, lebo suroviny nie sú kvalitné. Neviem či ešte niekde zoženiem turistickú salámu a kvalitný taveňák. Teším sa na tvoje ďalšie recepty a už aj si do závetu dopisujem aj dediča socialistických receptov.
abdul
Zas si potešil oko a môj nenažraný batoh, ktorý stále nosím so sebou. Časť skúsim aj podľa @afataga líznem trochu tatárskej.
izabella929
@kimlo , mám rada staré recepty, sú z čias, kedy ešte boli aj potraviny celkom fajn..a okrem toho vajíčkové sú moje obľúbené, ktoré robím bez salámy..určite vyskúšam aj tvoju pomazánku..) vďaka za recept..)
kimlo
@kvakac (16.9.2019 11:27)
Budem rád keď vyskúšaš a dáš vedieť. Pekný deň kamarát :-)
1x kvakac
sonulienka
Staré dobré recepty nikdy nevykapú. Ja robievam tiež podobnú vajíčkovú nátierku ale už roky dostala som ešte od mojej mamičkinej priateľky veľmi staré kuchárske knihy a občas zalistujem a nedá mi nevyskúšať keď ma niečo zaujme a tak som vyskúšala aj vajíčkovú nátierku a je to skoro zo isté -  varecha.pravda.sk/recepty/vajickova-natierka/30590-recept...
- darmo stará Slovesnká klasika je najlepšia.
kimlo
@afataga (16.9.2019 13:09)
Ahoj, môžu byť všelijaké varianty, ja som sa snažil dodržať pôvodný recept, aby som tam mohol napísať že je podľa ČSN. :-)
2x haji a kvakac
kimlo
@hanzjohan (16.9.2019 14:38)
Som rád že Ťa recept zaujal, priznám sa, ja som túto nátierku jedol teraz prvý krát. U nás v bufete v 80-tych rokoch predávali vajíčkovú nátierku ale pamätám si že tam nebola saláma. Preto som to skúsil.
1x kvakac
kimlo
@hubata (16.9.2019 14:43)
Niektoré z tých recptov podľa ČSN už tu sú, aj ja ich mám zverejnené a na ďalších budem pracovať.
1x kvakac
kimlo
@abdul (16.9.2019 15:19)
Vyskúšaj a daj vedieť Peťo... :-)
kvakac
@kimlo (17.9.2019 06:57)

Strela jarná to je dobrota. Robil som to na chlebíky do práce na oslavu, takže hneď som ti aj reklamu urobil. Pýtali recept na pomazánku, tak som im ukázal kde je. Je to ozaj výborné, bude častejšie u nás.


2x haji a kimlo
kristka
Perfektny recept, je super ze mate moznost pripravovat jedla podla starych receptov a este lepsie je, ze sa s nimi podelite
1x kimlo
kimlo
@kvakac (18.9.2019 07:15)
Ďakujem za foto kamarát, som rád že zachutilo aj kolegom v práci. :-)
1x kvakac
kimlo
@kristka (18.9.2019 16:38)
Vďaka za pochvalu, bola by škoda aby tieto staré recepty upadli do zabudnutia....
anan
vyzera uzasne a zavidim ( v dobrom) tu kucharsku knihu :-)
ja uz dost dlho zhanam po nete recept na sosovicovy privarok, ktory nam varili v skolskej jedalni. Som presvedcena o tom, ze to muselo byt tiez podla CSN Normy varene ( doba 1985 do 1990) a nie a nie to najst. Nemate niekto nahodou?
kimlo
@anan (13.10.2019 18:17)
Mám kdesi aj teplé pokrmy v elektronickej podobe, pozriem Ti to...
1x anan
anan
To by som bola veru nadosmrti vdacna
kimlo
@anan (19.10.2019 00:02)

Nech sa páči, snáď to bude on...


anan
Ja zasnem! To je uzasne! Dakujem vam krasne, zajtra skusam a dam vediet!
1x kimlo
bugout
@kimlo Výborná nátierka. Ďalšia z osvedčených klasík. Na vychladnutie som zatiaľ nečakal. Avšak je jej dosť, takže určite bude mať kedy vychladnúť. Apropo som veľmi rád, že za mňa vyberáš tie naj veci. Priznám sa, že predmetnú normu mám ale je tam toho skrátka veľa.


2x haji a kimlo
mariamka
Nedalo sa odolať po tých fotkách, je výborná. Striktne som sa držala receptu, aj keď manžel lámal, korenie, čilli. Máme to tak cca na 2 dni z dvojitej dávky. Vďaka @Kimlo za oprášenie starších ČSN, nie každý má k nim prístup. Tie chute sú jedinečné.


elixir
Glg... Takú sme mávali v škôlke a v školskej jedálni. Dobrá bola. :)
1x bugout
kimlo
@mariamka (4.12.2021 12:38)
Teší ma že chutilo. Mám rád tieto klasické recepty podľa originál receptúr. Momentálne chystám jeden z receptúr teplých pokrmov. Ak sa vydarí, dám vedieť.
bugout
No, táto nátierka je moja najobľúbenejšia (z nátierok bez nejakých rýb). Trochu som ju upravil
1. Dávam o vajce viac
2. Maslo 50g + cca 250-300g približne 1:1 taveňák a nátierkové maslo
3. 100g saláma + 100g tvrdý strúhaný syr (eidam alebo ementál).
Zväčša dávam Inoveckú salámu. A jedna drobnosť, druh salámy celkom pekne ovplyvní celkovú chuť nátierky takže zmenou Inovca za uherak dostaneme inú chuť...
1x haji

Zaujímavé video z archívu TV Varecha