Vajíčková nátierka
Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. septembra 2019
Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Cez víkend som si na zberateľskej burze kúpil za babku skvost do mojej zbierky kucháriek, knihu Receptúry studených pokrmov. Ide o slovenský preklad pôvodnej českej verzie z r.1976, so všetkými tradičnými receptami podľa ČSN, ktoré sa nachádzali na pultoch vtedajších lahôdok a studených kuchýň… Okrem klasických šalátov, ktoré tu už boli prezentované, sú tam recepty na rôzne nátierky, z ktorých som jednu hneď vyskúšal. Je jednoduchá, a môžem potvrdiť, že aj chutná. Rozpis surovín je na cca 500 g.

10
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

75 g
200 g (topený)
75 g
25 ml
15 g
35 g
3 ks (uvarené na tvrdo)
2 g
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme ich a pripravíme ostatné suroviny.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Turistickú salámu rozmixujeme alebo pomelieme.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmäknuté maslo rozmiešame s taveným syrom, mliekom a horčicou na krém.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme salámu...

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rozotreté vaječné žĺtky a rozmiešame...

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vaječné bielky a cibuľu nakrájame na drobno...

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pridáme do krému. Ochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame vychladené na chlebe alebo s pečivom.

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je ukážka pôvodného receptu:

    Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Moja mama kedysi robievala velmi podobnu, ale nedavala tavenak, ale majonezu, uplne som na nu zabudla, dik za pripomenutie. Popr. skus niekedy s majonezou a uvidis, ktora ti viac sadne.
Super, aj ja prosím o viac receptov, tá kniha má naozaj veľkú hodnotu. Len bohužiaľ už asi nebudú mať dnes jedlá už takú chuť, lebo suroviny nie sú kvalitné. Neviem či ešte niekde zoženiem turistickú salámu a kvalitný taveňák. Teším sa na tvoje ďalšie recepty a už aj si do závetu dopisujem aj dediča socialistických receptov.
Staré dobré recepty nikdy nevykapú. Ja robievam tiež podobnú vajíčkovú nátierku ale už roky dostala som ešte od mojej mamičkinej priateľky veľmi staré kuchárske knihy a občas zalistujem a nedá mi nevyskúšať keď ma niečo zaujme a tak som vyskúšala aj vajíčkovú nátierku a je to skoro zo isté -  varecha.pravda.sk/recepty/vajickova-natierka/30590-recept...
- darmo stará Slovesnká klasika je najlepšia.
@hanzjohan (16.9.2019 14:38)
Som rád že Ťa recept zaujal, priznám sa, ja som túto nátierku jedol teraz prvý krát. U nás v bufete v 80-tych rokoch predávali vajíčkovú nátierku ale pamätám si že tam nebola saláma. Preto som to skúsil.
@kimlo (17.9.2019 06:57)

Strela jarná to je dobrota. Robil som to na chlebíky do práce na oslavu, takže hneď som ti aj reklamu urobil. Pýtali recept na pomazánku, tak som im ukázal kde je. Je to ozaj výborné, bude častejšie u nás.


vyzera uzasne a zavidim ( v dobrom) tu kucharsku knihu :-)
ja uz dost dlho zhanam po nete recept na sosovicovy privarok, ktory nam varili v skolskej jedalni. Som presvedcena o tom, ze to muselo byt tiez podla CSN Normy varene ( doba 1985 do 1990) a nie a nie to najst. Nemate niekto nahodou?

Pridaj komentár k receptu: