Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka podľa ČSN (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Cez víkend som si na zberateľskej burze kúpil za babku skvost do mojej zbierky kucháriek, knihu Receptúry studených pokrmov. Ide o slovenský preklad pôvodnej českej verzie z r.1976, so všetkými tradičnými receptami podľa ČSN, ktoré sa nachádzali na pultoch vtedajších lahôdok a studených kuchýň… Okrem klasických šalátov, ktoré tu už boli prezentované, sú tam recepty na rôzne nátierky, z ktorých som jednu hneď vyskúšal. Je jednoduchá, a môžem potvrdiť, že aj chutná. Rozpis surovín je na cca 500 g.

10
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme ich a pripravíme ostatné suroviny.
  2. Turistickú salámu rozmixujeme alebo pomelieme.
  3. Zmäknuté maslo rozmiešame s taveným syrom, mliekom a horčicou na krém.
  4. Pridáme salámu...
  5. ...rozotreté vaječné žĺtky a rozmiešame...
  6. Vaječné bielky a cibuľu nakrájame na drobno...
  7. ...a pridáme do krému. Ochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou.
  8. Podávame vychladené na chlebe alebo s pečivom.
  9. Tu je ukážka pôvodného receptu: