V rúre zapečené, plnené hroznové listy fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. mája 2014
V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept)
Foto: cesminaz

"Asma Pidesi"..hroznova pizza ;-) Je to vlastne ako Sarma,len v zjednodušenej verzii ;-D Nemusíte krútit zvlášt 99 listov ;-)) ..ale spravíte si to takýmto Zobraziť celý popis"Asma Pidesi"..hroznova pizza ;-) Je to vlastne ako Sarma,len v zjednodušenej verzii ;-D Nemusíte krútit zvlášt 99 listov ;-)) ..ale spravíte si to takýmto spôsobom na pekáč..

40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

50 ks
2 dl
450 g
2 dl
250-300 g
1-2 ks
 podľa chuti
2-3 ČL
 na potretie vrchu
1 dl
podla chuti




Postup

  1. 1

    Nazbierame si hroznové listy,ktorým nožnicami odstrihneme stopky...

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked to máme,dáme hore varit vodu.Ked už bude vriet,dáme do nej listy,aby trocha zmäkli a lepšie sa dalo s nimi pracovat.Nedávame ich po jednom,ale chytíme cca.15 listov...

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..Dáme ich do variacej sa vody...

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..a 3-4x ich takto vopcháme dole a 3-4 sekundy zakaždým držíme-tlačíme o spodok..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked nám zmenili už farbu,tak sú už dobré a môžeme ich vybrať a nechame vychladnut..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým nám listy chladnú si pripravíme našu plnku... Najprv si udusíme 2dl ryže,každý podla seba,ako je zvyknutý..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najprv si na troche oleja udusíme a potom aj trocha opečieme na kocky nakrájanú cibulu (ja som dala 3 velke zelene zo zahrady) a pridáme k nej mleté mäso,osolíme a spolu s cibulou asi 15minut podusíme...

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz ryžu,mäso a majoránku zmiešame,ak treba osolíme a dame podla chuti mlete korenie.Treba dať viacej soli,lebo tá zmes ešte pri pečení popije sol.Majoránku som dala 3kl,lebo tej chuť tiez popije,takže sa nebude dať velmi cítiť.Ale ked chcete,môžte dať menej..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V jednej miske si zmiešame 450g jogurtu,1dl vody a 2dl polohrubej múky.Dobre rozmiešame a pridáme doňho mäsovú ryžu.Spolu dobre premiešame..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zobereme si pekač s priemerom 30cm a začneme ukladať hroznové listy...a to tak,aby vyčnievali až von nad okraj pekáča..ukladajte po dvoch listoch,po 1 liste by to bolo príliž tenko..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyukladáme celý pekáč a nalejeme už pripravenú plnku..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..pekne zarovnáme vareškou..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..zahneme vytrčajúce listy dovnútra..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..a prikryjeme dalšími listami celú plnku-povrch :-) ale tentoraz nie dvojmo,ale len jednu vrstvu listu..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Teraz dáme piecť na 40-45minut do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...po 30tich minutach pečenia,pekáč vyberieme z rúry a potreme celý vrch ak okraje pekáča maslom.Ide to raz-dva,lebo maslo sa na horúcom spúšta rýchlo.A potom ho dáte naspäť ešte na 10-15minut do rúry dopiecť..

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Po upečení,necháme dobre vychladnúť,alebo aspoň do letna :-)

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Letné už môžte kludne krájať :-)..môžte krájať v tvare pizze,alebo na kocky..ako sa vám lepšie páči ;-D Plnka sa dá spraviť pravdaže aj bez mäsa,napr.zeleninová :-) a to tak,že namiesto duseného mäsa primiešate dusenú zeleninu ;-) a takisto môžte namiesto hroznových,použiť aj morušové listy.Hrúbka je 2cm,ale ak chcete mať tenšie,tak dáte do väčšieho pekáča.

    V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Chuťovo je vynikajúce,podobá sa to troška jaternici(hurke)..a je dobré šťavnaté.Ten jogurt tomu dodá trochu kyslosti,ktorá tam perfektne pasuje ;-D Podáva sa všeliako,ako príloha k zemiakom,alebo sa je len takto samotné s chlebom.Niekto má rád poliate s jogurtom atd... Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

safran
Super, ako vždy :-) pre mňa prosím radu, akú zeleninu by si dala, keby si robila bez mäsa alebo uverejniť aj zeleninový recept. Ďakujem
denyany
Výborne zjednodušené! Už dávno som nerobila plnené hroznové listy- raz som nevystihla ich čas, inokedy som ja nemala čas babrať sa s nimi. Toto je perfektné, ušetrím kopec času. Vďaka.:-)
cesminaz
@safran zeleninu mozes dat aku chces,aka ti chuti.Velmi dobra je kombinacia do tohto jogurtoveho "cesta" je spenatove listy,cesnak a mäta,alebo "len" cerstve mätove listy,alebo si vymysli co len chces ;-P @denyany Ano tento sposob ti usetri kopec casu :-) ..sarma je zdlhavejsia,nato treba mat cas zakrutit a potom este uvarit..Do sarmy sa dava surova ryza,kedze to este podlievas vodou a dusis.Tuto musis dat vsetko dusene,lebo tu sa to uz nedusi-nevari,len zapecie.Jogurtova masa spuchne s ryzou,zapecie sa a hotovo :-) Sarma je predsa len nieco "ine" ale pre niekoho,kto ma malo casu,alebo len tak raz zacas je to super zjednodusena nahrada ;-D ..dakujem pekne za tvoj komentik :-)
cesminaz
@safran toto je tiez super,ja si to robim do sarmy,takze ty si to "tu" musis najprv podusit: Urobis ako tu 1dl ryze a 1dl bulgur.Popecies cibulu+zelenu papriku,hodis nato ml.cer.papriku,das bud 1pl pretlak alebo 2-3 paradajky,1malu nastruhanu cukinu,pomiesas,troska podlej vodu ak treba(1/2dl) ..daj sol,korenie,1kl mäta,1kl bazalka,chili,ak mas tak 1kl sirup z granatoveho jablka a stipku rozmarinu.Trocha to nechaj dusit a potom to vsetko dokopy zmiesaj a vylej do pekaca.ak ti bude masa prihusta,daj kludne trocha vody k nej.Je to naozaj skvela kombinacia ;-)
safran
Ja si rada vymyslím, čo chcem :-) ale ešte radšej som poznala, ako by si to robila Ty - ďakujem, vyzerá aj táto kombinácia super!
izabella929
@cesminaz....moja milá kucháročka...) opäť si ma prekvapila úplne skvelým jedlom, ktorého výhodou je, že netreba sa trápiť s balením batôžtekov...takto sa mi to lepšie páči, aj ma láka to čím skôr vyskúšať...hroznových listov máme habadej...)skvelé jedlo...
marianne
do haja zeleneho ako tato baba vyvara...perfektne! to maso vyhandlujem za ine a hroznove listy mam na zahradke..cezminka len tak dalej..:-)
kukulienka71
Tie hroznové listy vyzerajú perfektne! Veľmi rada vyskúšam takéto jedlo, @cezminaz , hlavne, ked píšeš, že to pripomína chuť jaterníc :-) Takéto obrovské listy vínnej révy bývali v susedovej záhrade pri plote, bolo to divé hrozno, už ho ale vyklčoval, tak niekde musím na bicykli počas výletu poobzerať...pobavila si ma tým "dáme hore variť vodu" to je ako v maďarčine (feltesszuk a vizet forrni):-)) mám rada zjednodušené recepty, preto chválim aj tento tvoj a ukladám.
afataga
vyborny napad, ja by som do toho masa este dala chilli, zas bude mat niekto zo mna radost, vsak? :-)
alena45
fakt výborný recept, kedysi som robila dolmades, mne to veľmi chutilo, ale bolo to pracné, to je fakt. Inak, ak niekto nemá hroznové listy, ja som použila aj ríbezľové z čiernej ríbezle.
eviana
@cesminkaz , dievča moje milé... toto sa mi neskutočne páči... ja asi začnem uvažovať o založení viniča, nech mám dosť "materiálu :) Vyzerá to prudko žravo a normálne mi krúti vôňou tušenou... je mi jasné, že možno si prispôsobiť vlastnej chuti, tiež by som tam capla chilli, to vieš, my tu na juhu máme csípös radi :) Tlieskam a ďakujem Ti za ďalšiu zaujímavú inšpiráciu :)
cesminaz
@safran :-) ..ved ja viem,ako si to myslela..rada som ti trocha poradila ;-) @izabelka ..som velmi rada,ak vyskusas,je to velmi chutne :-)..dakujem za tvoj mili komentar @Marianne moja mila... dakujem za tvoj mili komentarik,aj som sa zasmiala ;-D ..som rada,ze sa ti receptik paci ..isteze to mäso vies zamenit za ine nieco podla svojej chuti ;-) @afataga ..pravdaze si mozes dat aj chilli ;-)
cesminaz
@kukulienka Som velmi rada,ze sa ti toto jedlo paci a budem sa tesit ak vyskusas ;-) Tie nase listy niesu z diveho hrozna,nase biele hrozno ma take krasne velke listy..presne na sarmu ;-)..vzdy zvyknem z toho sarmu robit.Budem velmi rada,ak aj ty vyskusas,je naozaj velmi chutne ;-) ..ano ma chut ako jaternica..tuto plnku som si sama skombinovala a velmi mi chuti ;-D Co sa tyka tej "vody"..to asi preto sa ti tak zda,lebo ja viem aj madarsky a niekedy sa mi to mozno popletie :-))) @alena45 ..velmi zaujimava informacia pre mna :-)) z listou ciernej ribezli som este nic nerobila :-)
cesminaz
@evianka mila..tvojim komentarom ma vzdy velmi potesis a zaroven aj rozosmejes ;-D jasne ze si to mozes prisposobit svojej chuti,aj "csipös" mozes urobit..ako vam to vyhovuje ;-D Dakujem za tvoj mili komentarik a za nahliadnutie mojho receptu :-)
jamarlen
hrozné hroznové pokušenie vyskúšam s bulharského bulguru, lebo dodá takejto kombinácii ešte hurkovejšiu chuť, milá burinologička @cesminaz ,
frezia68
No ale aký zaujímavý recept,páči sa mi.A to si občas myslím,že tu na Vareche je už všetko :-)
nalpa
@cesminaz , som pridala do plnky miesto majoranky kopor (greci davaju do hroznovych listov kopor) a ake to bolo..baaajecne..kedysi som pocula ze turci robia hroznove listyaj takto. Neskusala, nemala som daky zaklad popravde . Az ked som ich objavila tuna.Vrela vdaka :) ..a len pridavaj, ja to vsetko budem varit totizto! :)) Este raz vdaka!
cesminaz
Mila @nalpa ..velmi sa tesim,ze si sa predsalen ozvala :-) a najviac ma tesi to,ze ti chutilo a ze si spokojna! Nemam ani potuchy ako to mohlo chutit s koprom :-) ale raz to vyskusam.Plnit sa to da vlastne podla chuti,komu aka plnka chuti a do toho pasuje ;-P Takato pide je ovela rychlejsie spravena,nez sarma :-) a ked sa cloveku nechce krutkat...tak je to vyborna nahrada ;-D Dakujem pekne za vyskusanie aj za odozvu :-) a budem rada ak ti budu chutit aj ostatne recepty,ktore odomna vyskusas ;-P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia