V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduché pekáčové jedlo :-)
Suroviny
cca 1 kg |
|
cca 0,6 kg mleté |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
2 KL |
|
Smotanová zálievka: | |
3-4 kopcovité PL hustá |
|
2 ks |
|
cca 1,5 dl |
|
|
Postup
-
1
Potrebujeme asi 1 kg zemiakov, ale záleží aj od vášho plechu. Dalej cca 0,6 kg mletého mäsa. Suroviny si môžte vlastne vždy prispôsobit.
-
2
Zemiaky očistíme, pokrájame na tenké krúžky, dobre osolíme a posypeme rozmarínom. Ja som dala 1 kl mletý a za 1 kl drvený rozmarín. Napokon zemiaky dobre pomiešame.
-
3
Do misky dáme mäso, nadrobno pokrájanú väčšiu cibulu, mleté č.korenie, mletú rascu a sol podla potreby. Dobre premiešame a zo zmesi vytvarujeme malé placky :-) ako köfte.
-
4
Na smotanovú zálievku potrebujeme hustú smotanu, ja tu mám 20%nú. Dalej vajíčka a mlieko. Do misky dáme zo 3-4 poriadne kopcovitych PL smotany a vajíčka, premiešame/prešlaháme metličkou a celé zriedime mliekom. Ja som dala 1,5 dl mlieka. Zálievka nemá byt príliš hustá. Môžme aj trocha osolit.
-
5
Na pekáč striedavo ukladáme zemiaky a mäso. Ja som dávala mäso medzi každy 2-3tí zemiak, tak presne aj všetko vyšlo :-) Napokon ich zalejeme smotanovou zálievkou a dáme piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C.
-
6
Zemiaky som piekla od bodu varu 30 minut odkryté a potom cca 30 minút ešte prikryté alobalom. Ale to sa už každý prispôsobí svojej rúre a na skúšku sa pravdaže do zemiaku pichne, či je už mäkký :-)
-
7
Podávame podla chuti s kyslou uhorkou, čalamádou, baraními rohmi atď :-) Na obmenu si môžte zakaždým rozmarín zamenit za iné bylinky a tak budete mat zakaždym akoby nové jedlo na stole ;-P Dobrú chuť.
Ja som pridala do masa aj posekané listy medvedieho cesnaku (kúpila som dnes v Lidli, dovoz z Maďarska) a do zemiakov som pridala provensálske korenie, ďalej korenie na americké zemiaky, tymián sušený a svieže bylinky mäty, ostatné podľa Teba. Plánujem pred dokončením celé posypať postrúhaným syrom. Je to zbytok z paradajovej polievky, aspoň ho miniem. Smotanu som mala 18 %-nú.
Dúfam, že to bude chutiť.
Môžem sa spýtať akú gramáž mal ten medvedí cesnak a koľko € stál?
:-)))
Fíha,to si ma teraz potesila :-) A podla mna to bude s tymi bylinkami a cesnakom chutit úzasne! Dufam,ze sa ozves,ci si bola s jedlom spokojná :-)
Žial obcas je to tak,ze pripravené/novo vyskúšané jedlo nám nechutí. Každy z nas máme iné chute.Nám to chutilo a ani suché to nebolo.Tak jasné,ze to štavu nemalo,ale suche to v žiadnom pripade nebolo.Ono to vela robia aj zemiaky (druh),niektore sú sami o sebe strašne suché.Mám tu dost receltov aj na zemiakové pekáčové jedlo so šťavou..no práve toto jedlo k nim nepatrí.Škoda,ze ste si nepochutili,ale aj tak ti dakujem za tvoju odozvu aj skusenost.Pekny vecer.
nie mi je celkom jasné-ako môže byť jedlo suché..zalievam mliekom smotanou plus vajíčka zemiakové i zeleninové jedlá-a vždy sú vláčne.."mokré"..
dávam tekutiny trocha viac-takže-dá sa upraviť..či sa mýlim...@Cesminka moja..??
Milá @Radost nie nemylis sa,mas uplnú pravdu :-) Vystihla si to presne ""mokré/vláčne" :-) A tá tekutina sa tiez dá prisposobit.Dakujem ti za pozastavenie a tvoj komentík.Pozdravujem :-)
Len troooosinku som zmenila;-).
Kedze sa mi nechcelo zeleninu (prilohu) k tomu robit zvlast, tak som vsetko robila "v jednom pekaci". Poukladala som medzi to aj pokrajanu mrkvu a na platy pokrajany karfiol. Mensia cast mleteho masa bola bravcova. Z byliniek aj trosku cerstveho tymianu. Inak tak isto.
Ozaj to bolo dobre.
Takze dalsi z tvojich receptov hodny zopakovania. Dakujem :-).
Moja milá @janger hlavné je, že chutilo :-) Človek si môže recepty kludne aj tak trošičku občas prispôsobiť. Sú recepty/jedlá, ktoré sa oplatí dodržať do bodky, lebo jedine tak dostaneš ten istý fantastický výsledok :-) Ale tu pri tomto jedle sa kludne môže experimentovať, nezaškodí mu to :-) Pozdravujem a vdaka za odozvu!