Úžasné scones so sušeným ovocím podľa Jamieho Olivera
Foto: siuuu
Už si nepamätám, ako som natrafila na tieto rozkošné anglické čajové koláčiky - ale zamilovala som sa do nich na prvý pohľad
a potom Zobraziť celý popisUž si nepamätám, ako som natrafila na tieto rozkošné anglické čajové koláčiky - ale zamilovala som sa do nich na prvý pohľad
a potom na prvé ochutnanie. V Anglicku sa toto pečivko podáva k čaju - s čerstvým syrom a jahodovým džemom. A poviem
vám, je to dobrota - najmä hneď po upečení (skladovať sa ich neoplatí). Ja som si vybrala recept od Jamieho Olivera. Robievam
ho keď sú čerstvé jahody - s čerstvo uvareným jahodovým džemom sú neskutočné, ale aj v zime Lučinou a domácim
džemíkom potešia.
Zdroj: internet + vlastné drobné úpravy
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
2 PL |
|
1 kopcová ČL |
|
2 ks |
|
4-6 PL teplé |
|
150 g zmäknuté |
|
štipka |
|
150 g |
|
150 ml |
|
kvapka (nemusí byť) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Sušené ovocie - použila som hrozienka sultánky, brusnice a moju milovanú kandizovanú pomarančovú kôru - zalejeme džúsom (ja som pridala aj kvapku rumu - nemusí byť) - ideálne je naložiť aspoň hodinku-dve vopred, ale nie je to nutné.
- 2
Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, prášok do pečiva, soľ, maslo a rukou spojíme - vznikne nám akoby drobenka. Pridáme vajíčka a mlieko a stierkou alebo varechou spracujeme. Preložíme na podložku, pridáme scedené ovocie a rukami spracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15 minút do chladničky.
- 3
Rúru si dáme zohriať na 200 °C (horný a dolný ohrev). Cesto vyberieme a na podložku rozgúľame na hrúbku cca 2,5 - 3 cm a kolieskom ľubovoľnej veľkosti (mne sa páčia takéto mini - priemer 3,5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie tak, že spodok je navrchu (v recepte sa uvádza, že takto sa koláčiky lepšie "zdvihnú").
- 4
Snažte sa vykrajovať čo najúspornejšie, pretože zvyšné cesto sa neodporúča znovu spracovať a použiť. Koláčiky potrieme mliekom a vložíme do vyhriatej rúry (200 °C - horný a dolný ohrev). Pečieme do zlatista (13-15 minút). Po upečení posypeme jemne práškovým cukrom a hneď podávame s čerstvým syrom a džemom.
- 5
Odporúčam urobiť iba toľko čo sa zje, po vychladnutí to nie je ono. Ale cesto sa dá vraj zmraziť a po rozmrazení opať použiť - nemám to vyskúšané, mrazila som iba hotové koláčiky a potom som ich v mikrovlnke zohriala a boli výborné.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V niektorych castiach Anglicka, hlavne Devon a Dorset, sa serviruju ako si spomenula s cajom ( samozrejme cierny caj s mliekom :-)) a cely tento “set” je znamy ako Cream Tea.
Rozkrojene sa potru s dzemom a “clotted cream”, co je isty druh velmi hustej smotany. S cerstvym syrom som to este nejedla, ale skusim.
Dakujem za pekny recept.
Urob si vlastny smotanovy syr: zmiesaj pol kilovy husty Jogurt (grecky alebo Zvolensky 16%
) s teglikom vyslahanej slahacky, cedidlo vyloz gazou, vylej tam jogurt, zviaz a zaves nad hlboky hrniec odtiect najlepsie cez noc. Taky dobry syr si nejedla. Ak ho nechces nasladko, mozes po zmiesani so slahackou pridat trochu soli, korenie a oblubene bylinky. Na cerstve pecivo alebo chlebik mnamka.Pre priatelov v lete robime z litroveho jogurtu a dvoch slahaciek.
Oni sa môžu spracovať - iba sa to neodporúča - už sa cesto tak pekne nezdvihne - ale ja ich vždy spracujem a upečiem, a samozrejme zjeme aj tie "nepodarky", lebo chuť je výborná.
Neolutujes,taky jemny a nadychany tvaroh nekupis. Daj vediet.:)