Domáce rožky
Domáce rožky

Úžasné domáce rožky (Salzstangerl) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. apríla 2021

Kto by nemal rád čerstvé rožky na raňajky? S chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou? Ponúkam vám veľmi jednoduchý receptík na skvelé rožky, Zobraziť celý popisKto by nemal rád čerstvé rožky na raňajky? S chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou? Ponúkam vám veľmi jednoduchý receptík na skvelé rožky, ktoré sa hodia nielen na raňajky, ale aj k dobrému gulášu alebo polievke :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/04/uzasne-domace-rohliky-hausgemachte.html?m=1

17 ks
porcií
20 minút
na 210 °C
Úžasné domáce rožky (Salzstangerl) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
1 kg
cca 6,5-7 dl
50 g (82 %-né)
1 PL
1 PL
21 g čerstvé
Na potretie:
Na posypanie:
 celá




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Pridáme tekuté maslo a v 4 dl vody rozmiešané droždie s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 2,5-3 dl vody pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré ešte s trochou múky vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme hrubozrnnú soľ a celú rascu na posypanie. Ďalej trochu vody na potretie rožkov pred pečením a aj mištičku vody, ktorú dáme na spodok rúry počas pečenia. Z mištičky sa počas pečenia voda vyparuje a od toho budú naše rožky príjemne chrumkavé ;-)

  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 17 rovnakých častí a každý kúsok ešte raz krátko vymiesime do bochníčka.

  4. 4

    S bochníčkami ihneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme na tenko, najprv len do tvaru veľkého vajca a následne do tvaru trojuholníka. A napokon cesto zrolujeme od širšej smerom k užšej strane do tvaru tenkého rožka so špicatými koncami :-)

  5. 5

    Rožky pokladieme na suchý plech, potrieme poriadne vodou a posypeme soľou a rascou. Takto necháme rožky 10 minút postáť. Za tento čas si rozohrejeme rúru na 210 °C a dáme do nej aj mištičku s vodou, najlepšie už s horúcou, aby začala vrieť, kým sa rúra rozohreje na 210 °C.

  6. 6

    Napokon rožky dáme do rúry a pečieme cca 20 minút do zlatista :-) Treba si to radšej kontrolovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

  7. 7

    Rožky sú výborné, zvonka chrumkavé vo vnútri s jemnou striedkou ;-) Verím, že po skúške si ich zamilujete! Prajem dobrú chuť !

    Úžasné domáce rožky (Salzstangerl) (videorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

cesminaz
@pivonka dakujem :-) ano boli super, chrumkavé zvonka a zvnútra mäkké. Piekla som ráno a do večera už neboli :-) @kvakac :-)) ano pravdaže to má byť voda. Vdaka pekne za komentík. @dr dakujem, som rada že sa receptík páči :-)
evanaaa
Tak na toto sa ozaj ťažko hľadajú slová chvály, lebo keď som zazrela tie rožky, aj ústa som zabudla zatvoriť, čo som nad nimi žasla, sú hodné všetkej tej chvály! Výborné chrumkáče...... ♥
motyka
Nemám slov. Predstavujem si tú ich chuť s maslom, domácim džemom, medom a hrnčekom mlieka.. Pre mňa by nahradili aj hlavné jedlo. Si neskutočná s tými fantastickými nápadmi. Určite niekedy urobím.
kucharka
Tak som tu aj s fotkou - výborné.
Tieto rožky si vždy kupujeme v Rakúsku a len čo vyjdeme z obchodu tak sa na ne vrhneme ako vlci a hneď ich aj zjeme :-))
Teraz si ich už môžem urobiť doma. Ďakujem za recept.


cesminaz
#evanaaa :-)) dakujem krásne, si velmi zlatá. Pozdravujem. @frezia @terinka @haji @siuuu dakujem vám pekne za milé slová a nahliadnutie, som velmi rada, že sa rožky páčia :-) @motyka zlatá dakujem :-) Tieto rožky nie sú môj výmysel, predávajú sa v Rakúsku pod názvom " Salzstangerl" :-) A takto si ich už človek nemusí kupovať, ale spraví si ich doma. Sú velmi dobré, určite raz vyskúšaj! Pozdravujem.
cesminaz
@kucharka (7.4.2021 22:52)

Zdravím milá @kucharka :-) Rohlíky sa ti vydarili, som rada, že chutia. Ano aj my si zvykneme kupovať. Ak som práve v Rakúsku a som hladná, tak si zvyknem kúpiť Salzstangerl s kávovým jogurtom. Mňam výborne to spolu pasuje :-) V poslednom čase ich ale robievam doma a fakt nám velmi chutia. Naposledy som ich piekla 3 dni za sebou, tak velmi mojim zachutili :-)) Dvakrát k raňajkám, potom zasa k hovädzej polievke na obed. Nevedeli sa ich dojesť ;-)) Dakujem za odozvu a pekný den prajem.
boxik
Podobné rožky bývali kedysi povinnou výbavou aj v krčmách a šenkoch tej najnižšej cenovej skupiny ,samozrejme aj tých vyšších, aj keď väčšinou bez rasce ,častokrát sme ich zjedli niekoľko skôr než nám načapovali pivo. Dodnes nechápem ako to ,že vtedy boli vždy chrumkavé ,takže aj tie tvoje už vzhľadom a popisom prebúdzajú dávno zabudnuté chute.
cesminaz
@kocka111 Skúšku určite neolutuješ, sú výborné :-) @boxik :-) vdaka že si sa podelila o spomienky, ktoré vyvolali v tebe tieto rožky :-) Sú naozaj chrumkavé a velmi chutné. Ja ich mám velmi rada :-) Pekný den všetkým.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Spravila som 1/2 receptu a výsledok bol
Velmi dobry. Jednoduchý recept a velmi dobry. Dakujem za recept.