Domáci chlieb
Domáci chlieb

Univerzálny chlieb fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 24. septembra 2023
Univerzálny chlieb (fotorecept)
Foto: tejaja

Na pečenie chlebíka doma nemusíte mať domácu pekáreň, dobrý chlieb sa dá upiecť aj v rúre. Múku kupujem priamo z mlyna. Tento chlebík je Zobraziť celý popisNa pečenie chlebíka doma nemusíte mať domácu pekáreň, dobrý chlieb sa dá upiecť aj v rúre. Múku kupujem priamo z mlyna. Tento chlebík je univerzálny preto, lebo v ňom môžeme použiť múku celozrnnú, grahamovú či ražnú, zvyšné suroviny ostávajú bez zmeny.

1 bochník
porcia
60 (+ kysnutie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

360 g
160 g (alebo grahamová či ražná)
300 ml
2 PL
2 PL
1 bal. (10 g)
  (alebo iné)




Postup

  1. 1

    Do misy nalejeme vodu, olej a pridáme soľ.

  2. 2

    Potom vsypeme oba druhy múky, pridáme jogurt, rascu, slnečnicové semená a sušené droždie.

    Univerzálny chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme cesto, buď v robote, hnetacími hákmi ručného šľahača alebo rukami.

    Univerzálny chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracované cesto v mise zakryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ešte raz krátko ručne prepracujeme.

  5. 5

    Cesto vložíme do nádoby na terinu vytretej olejom, pokiaľ ju nemáme s nepriľnavým povrchom. Necháme ešte asi 15 minút podkysnúť.

    Univerzálny chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Dolu na spodok rúry postavíme hrnček s vodou, stačí cca 2 dl. Pečieme asi 30 minút, potom zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme. Upečenosť vyskúšame pichnutím tenšej ihly na ražniči do chleba. Ak ju vytiahneme úplne suchú, chlieb vyberieme. Ak je ešte trocha vlhká, chlieb ešte trocha pečieme.

    Univerzálny chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený chlieb vyberieme z rúry a vyklopíme na dosku alebo rošt. Ak použijeme dosku, postavíme chlieb na bok. Zakrytý utierkou necháme úplne vychladnúť.

Diskusia k receptu

farbuska
Chlebík vyzerá fajn a vykonateľný aj pre mňa. Rada vyskúšam. Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia