Domáci chlieb
Univerzálny chlieb (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Na pečenie chlebíka doma nemusíte mať domácu pekáreň, dobrý chlieb sa dá upiecť aj v rúre. Múku kupujem priamo z mlyna. Tento chlebík je univerzálny preto, lebo v ňom môžeme použiť múku celozrnnú, grahamovú či ražnú, zvyšné suroviny ostávajú bez zmeny.
1 bochník porcia |
60 (+ kysnutie) minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy nalejeme vodu, olej a pridáme soľ.
- Potom vsypeme oba druhy múky, pridáme jogurt, rascu, slnečnicové semená a sušené droždie.
- Vypracujeme cesto, buď v robote, hnetacími hákmi ručného šľahača alebo rukami.
- Vypracované cesto v mise zakryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ešte raz krátko ručne prepracujeme.
- Cesto vložíme do nádoby na terinu vytretej olejom, pokiaľ ju nemáme s nepriľnavým povrchom. Necháme ešte asi 15 minút podkysnúť.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Dolu na spodok rúry postavíme hrnček s vodou, stačí cca 2 dl.
Pečieme asi 30 minút, potom zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme. Upečenosť vyskúšame pichnutím tenšej ihly na ražniči do chleba. Ak ju vytiahneme úplne suchú, chlieb vyberieme. Ak je ešte trocha vlhká, chlieb ešte trocha pečieme.
- Upečený chlieb vyberieme z rúry a vyklopíme na dosku alebo rošt. Ak použijeme dosku, postavíme chlieb na bok. Zakrytý utierkou necháme úplne vychladnúť.