Tvarohový koláč

Tvarohový koláč z krehkého cesta

Autor receptu: redakcia

10
porcií
25 minút
príprava
85 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Dno okrúhlej formy (priemer 26 cm) vyložíme papierom na pečenie.
  2. Na cesto zmiešame múku s práškovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Pridáme maslo. Vypracujeme cesto a vtlačíme ho do formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a pečieme 12–14 minút. Ak chceme pripraviť tvarohový koláč s vysokým okrajom, zdvojnásobíme množstvo surovín na cesto.Takto vznikne dostatok cesta aj na chrumkavý okraj. Suroviny na plnku zdvojnásobovať nemusíme.
  3. Medzitým zmiešame 100 ml mlieka s pudingovým práškom do hladka. Vo veľkej mise zmiešame tvaroh s cukrom a vajcami. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a vyškrabeme semienka.
  4. Rozmiešaný puding pridáme k tvarohu spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Nakoniec za stáleho miešania pridáme zvyšné mlieko (500 ml) a olej a všetko dobre miešame aspoň 4 minúty. Ak sa ingrediencie miešajú príliš krátko, olej sa môže počas pečenia oddeliť.
  5. Teplotu rúry znížime na 160 stupňov. Tekutú tvarohovú zmes nalejeme do formy na ešte teplé cesto a pečieme približne 70 minút.
  6. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť na mriežke. Pred podávaním uvoľníme kruh okolo formy a podľa potreby koláč posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme čerstvým ovocím.