Tvarohový koláč
Tvarohový koláč z krehkého cesta
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
25 minút príprava |
85 minút na 160 °C |
Postup- Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Dno okrúhlej formy (priemer 26 cm) vyložíme papierom na pečenie.
- Na cesto zmiešame múku s práškovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Pridáme maslo. Vypracujeme cesto a vtlačíme ho do formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou
a pečieme 12–14 minút. Ak chceme pripraviť tvarohový koláč s vysokým okrajom, zdvojnásobíme množstvo surovín na cesto.Takto vznikne dostatok cesta aj na chrumkavý okraj. Suroviny na plnku zdvojnásobovať nemusíme.
- Medzitým zmiešame 100 ml mlieka s pudingovým práškom do hladka. Vo veľkej mise zmiešame tvaroh s cukrom a vajcami. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a vyškrabeme semienka.
- Rozmiešaný puding pridáme k tvarohu spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Nakoniec za stáleho miešania pridáme zvyšné mlieko (500 ml) a olej a všetko dobre miešame aspoň 4 minúty. Ak sa ingrediencie miešajú príliš krátko, olej sa môže počas pečenia oddeliť.
- Teplotu rúry znížime na 160 stupňov. Tekutú tvarohovú zmes nalejeme do formy na ešte teplé cesto a pečieme približne 70 minút.
- Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť na mriežke. Pred podávaním uvoľníme kruh okolo formy a podľa potreby koláč posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme čerstvým ovocím.
|