Veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček

Tvarohový baránok

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 10. marca 2024

Veľkonočný baránok z tvarohového cesta s hrozienkami a orieškami. Recept je na veľkú formu.

15 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
200 g
1 bal.
250 g
3 ks
250 g
1 bal.
3 PL
3 PL
3 PL nasekané
1 ČL




Postup

  1. 1

    Hrozienka umyjeme a namočíme do rumu. Maslo, tvaroh, žĺtky, vanilkový a práškový cukor dobre spolu vymiešame.

  2. 2

    Z bielkov vyšľaháme sneh. Do vymiešanej tvarohovej zmesi postupne vmiešame múku s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Nakoniec pridáme hrozienka aj s rumom, nasekané orechy a nastrúhanú citrónovú kôru.

  3. 3

    Formu na barančeka dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy a upečieme (40 minút na 170 °C). Ja mám malú formu, tak mi z tohto receptu ostalo cesto aj na srnčí chrbát. Upiekla som ich naraz.

Diskusia k receptu

farbuska
Mám úplne rovnakú formu na barančeka, moja je naozaj stará, hádam vyše storočná, z glazovanej keramiky ešte po mojej už zosnulej starej mame. Veľkosť asi ako na malú bábovku. Pečiem v nej piškótového baránka každú Veľkú noc. Tentoraz vyskúšam tohto tvarohového. Ďakujem.
dvorka
Jaj, takýchto receptov nie je nikdy dosť. Aj ja mám tak ako Farbuška keramickú formu. Pečiem len pred Veľkou nocou baránka, potom už akosi zabudnem že existuje. Piekla som baránka z kysnutého cesta, aj piškótového a treného. No tvarohové nie, a ja všetko čo je s tvarohom môžem. Takže tento rok možno upečiem podľa tohto receptu.
dvorka
Keďže mám doma formu na baránka a moja 90 ročná mamka už nepečie, tak mi "prikázala" (tak diplomaticky, ako to len ona vie) upiecť baránka. Aj napriek nedostatku voľného času som upiekla, tento krát z tvarohového cesta a uznávam, že je viac ako skvelé. Nemala som hrozienka a tak som zaimprovizovala sušenými slivkami ktoré cestu dodali zaujímavú, ale dobrú chuť. Baranček urobil mamke nesmiernu radosť. A ja, veľmi veľmi ďakujem za skvelý recept.


mamka4
mila @dvorka , obdivujem ťa. Moja mamina tiež do poslednej chvíle chcela všetko, ale už žiaľ nie je medzi nami . Teraz mám biednu svokru. Baránka som kúpila v obchode, lebo je biedna, už nevládzem toľko piecť. A vraví mi. Ty máš kupované rezance? Áno, niečo strašné pre babku, lebo sa mi zodral strojček
pivonka
Formu na barančeka nemám a v mojom veku ju už kupovať nebudem, ale recept sa mi veľmi pozdáva. Usudzujem, že aj bábovka by z neho bola výborná, takže zakladám a čoskoro upečiem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia