Foto: staja
Máme radi koláče, kde nie je veľa cesta ale veľa plnky. Chcela som niečo ľahké a svieže a spomenula som si na aj vykôstkované Zobraziť celý popisMáme radi koláče, kde nie je veľa cesta ale veľa plnky. Chcela som niečo ľahké a svieže a spomenula som si na aj vykôstkované višne v mrazničke. V poslednom čase som piekla zákusky a mala som chuť na tenké kysnuté cesto. Toto je môj vydarený experiment.
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
1 ks |
|
70 g |
|
200 ml |
|
20 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
500 g |
|
3-5 PL |
|
1-2 ks |
|
180 ml |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
|
|
na plech |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kysnuté cesto - najskôr kvások: dáme si do vlažného mlieka cukor, rozmrvíme droždie a zasypeme trochou múky, necháme podkysnúť. Medzitým si preosejeme múku, pridáme žĺtok, rozpustené maslo, štipku soli, vykysnutý kvások a podľa potreby dolejeme vlažné mlieko. Vypracujeme redšie cesto - mne to robí môj pomocník kuchynský robot veľmi dobre, takže medzitým sa môžem venovať niečomu užitočnému a nezabudla som ani vybrať z mrazničky višne, lebo som si myslela, že tomu kysnutému cestu celkom zmrazené guľky asi nebudú veľmi vhod.
- 2
Keď bolo cesto dostatočne vypracované a páčilo sa mi, dala dom ho do stredu vymasteného plechu a prikryla som ho utierkou. Asi 1,5 hod. (stačí aj 1 hod. ak máme naponáhlo) ho necháme odpočívať. Prišiel čas na plnku: Tvaroh zmiešame so žĺtkami, vanilkovým cukrom, smotanou, cukrom, solamylom a necháme chvíľku postáť.
- 3
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, namastíme si ruky trošku olejom a roztiahneme ho po celom plechu - mala som veľký 30x40 - a vytiahneme aj po okrajoch, aby nám plnka nestekala. Rozotrieme plnku a na ňu uložíme vykôstkované višne. Necháme kysnúť 1/2 hodiny. Potom zapneme rúru na 200°C - to trvá u nás cca 25 min. - takže na plechu koláč kysne ešte takmer 1 hod.
- 4
Pečieme 10 min. na 200°C, potom stiahneme na 180°C a pečieme ešte 10 minút. Každá rúra je iná, to si treba už ustrážiť. Bola som príjemne prekvapená kombináciou tvarohu a višní, mala som trochu obavu, či koláč nebude kyslý, ale napriek tomu, že tvaroh nebol presladený, vyšiel z toho jemný ľahký tvarohovo-ovocný koláčik, kde nebolo veľa cesta, ale plnky. Jediný nedostatok sa mi javil, že tie polorozmrazené višne mi farbili tvaroh. Ale nešiel na výstavu, takže mala som odpustené.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Už je v mojej kk.Vďaka