Tvarohovo-višňový ľahký koláč

Autor receptu: staja

Máme radi koláče, kde nie je veľa cesta ale veľa plnky. Chcela som niečo ľahké a svieže a spomenula som si na aj vykôstkované višne v mrazničke. V poslednom čase som piekla zákusky a mala som chuť na tenké kysnuté cesto. Toto je môj vydarený experiment.

Postup

  1. Pripravíme si kysnuté cesto - najskôr kvások: dáme si do vlažného mlieka cukor, rozmrvíme droždie a zasypeme trochou múky, necháme podkysnúť. Medzitým si preosejeme múku, pridáme žĺtok, rozpustené maslo, štipku soli, vykysnutý kvások a podľa potreby dolejeme vlažné mlieko. Vypracujeme redšie cesto - mne to robí môj pomocník kuchynský robot veľmi dobre, takže medzitým sa môžem venovať niečomu užitočnému a nezabudla som ani vybrať z mrazničky višne, lebo som si myslela, že tomu kysnutému cestu celkom zmrazené guľky asi nebudú veľmi vhod.
  2. Keď bolo cesto dostatočne vypracované a páčilo sa mi, dala dom ho do stredu vymasteného plechu a prikryla som ho utierkou. Asi 1,5 hod. (stačí aj 1 hod. ak máme naponáhlo) ho necháme odpočívať. Prišiel čas na plnku: Tvaroh zmiešame so žĺtkami, vanilkovým cukrom, smotanou, cukrom, solamylom a necháme chvíľku postáť.
  3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, namastíme si ruky trošku olejom a roztiahneme ho po celom plechu - mala som veľký 30x40 - a vytiahneme aj po okrajoch, aby nám plnka nestekala. Rozotrieme plnku a na ňu uložíme vykôstkované višne. Necháme kysnúť 1/2 hodiny. Potom zapneme rúru na 200°C - to trvá u nás cca 25 min. - takže na plechu koláč kysne ešte takmer 1 hod.
  4. Pečieme 10 min. na 200°C, potom stiahneme na 180°C a pečieme ešte 10 minút. Každá rúra je iná, to si treba už ustrážiť. Bola som príjemne prekvapená kombináciou tvarohu a višní, mala som trochu obavu, či koláč nebude kyslý, ale napriek tomu, že tvaroh nebol presladený, vyšiel z toho jemný ľahký tvarohovo-ovocný koláčik, kde nebolo veľa cesta, ale plnky. Jediný nedostatok sa mi javil, že tie polorozmrazené višne mi farbili tvaroh. Ale nešiel na výstavu, takže mala som odpustené.