Foto: palokuchki
Inspiraciu na tento kolac som nasla na mojej oblubenej stranke taste.com.au
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
100 g |
|
1 PL |
|
1 1/2 ČL |
|
štipka |
|
180 g |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
400 g |
|
80 g |
|
1 PL |
|
3 ks |
|
350 g |
|
podla potreby |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Na cesto som si pripravila muku, maslo, cukor, postruhanu citronovu koru, vanilkovy cukor, prasok do peciva a sol.
-
2
Vsetko som spolu dokopy spracovala. Vznikla mi takato mrvenicka.
-
3
Potom som pridala rozslahane vajicka
-
4
a vsetky suroviny som spracovala na hladke cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho na 30 minut.
-
5
Tvarohovu plnku som si pripravila z domaceho tvarohu.
-
6
Hrudkovy tvaroh som rozslahala tycovym mixerom na jemnu kasu.
-
7
K tvarohu som pridala cukor a spolu som to premiesala.
-
8
Potom som k tvarohu postupne po jednom pridavala vajicka. Po kazdom pridani vajicka som tvaroh preslahala rucnym slahacom.
-
9
Takto vyzerala tvarohova plnka pripravena na plnenie.
-
10
Jahody som zvarila, len tolko aby pustili stavu. Ak su jahody sladke netreba pridavat cukor. Je dobre, ked je to trochu kyselkave. No ak mate dost kysele jahody, pridajte si cukor podla chuti. Prevarene jahody som zahustila lyzicou maizeny ktoru som si predtym rozmiesala v troche vody.
-
11
2/3 odlezaneho cesta som rozvalkala a cesto som prelozila do okruhlej formy priemeru (na spodku formy) 22cm. Forma je vysoka 3,5cm. 1/3 cesta som si odlozila na vrchne mriezky kolaca.
-
12
Na spodok cesta som navrstvila tvarohovu plnku.
-
13
Na tvarohovu plnku som dala zahustene jahody.
-
14
1/3 odlozeneho cesta som vyvalkala a pomocou dlheho noza a vrubkovaneho kolieska som pokrajala cesto na pasiky. Noz som si prilozila na cesto (sluzil mi ako pravitko) a kolieskom som tahala tesne vedla neho.
-
15
Pokrajane pasiky cesta som poukladala na vrch kolaca.
-
16
Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180 C 50 minut. Upeceny kolac som vybrala na mriezku a po 15 minutach som ho vybrala z formy. Forma ma vyberatelne dno, stacilo len trochu uvolnit cesto od bokov a kolac vysiel pekne von. Formu nebolo treba nicim mastit.
Danielka , veru si ma potešila s takým krásnym receptíkom, teším sa na každý jarný koláčik s ovocím, ktoré v máji dozrieva. KK , tam veru nesmie chýbať!!!
ako tak hladím na tvoj skvelo vyzerajúci koláčik teraz ma len chytila nostalgia.Naozaj vyzerá velmi lákavo.
tak tvoju matku obdivujem-bo s jahodami je veľmi veľa na záhrade roboty...máme-poznáme..:-)
Ďakujem milá radost.Ja sám poznám aktivitu tohto
druhu ...keďže som žil tridsať rokov v mojej rodnej dedine..ale podotýkam jahody ako-tak,ale zber malín
ten sa mi.nikdy nepozdával.Pozdravujem z NL.
lh4.googleusercontent.com/D0DsXClv0Jcr0Y6nRWEwvyEUTs7a69WFax4eYbG...
moja forma ma priemer 29cm, všetkého bolo akurát, odporúčam
minulý týžden ked som ho robila som dala roztierateľný tvaroh a veľkú pochuťkovú smotanu, navrch maliny, tiež bol výborný
Dakujem za recept.
@palokuchki tu je tvoj -môj tvarohovo jahodový koláčik. Na budúce urobím cesto len z 300 g múky zdalo sa mi na niektorých miestach dosť hrubé a formu mám tú istú.Z cestom sa veľmi dobre pracovalo a je výborné ako aj celý koláčik ďakujem a pozdravujem.