Slané tvarohové koláče
Slané tvarohové koláče

Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. marca 2021
Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tvaroh a cibuľa je pre mňa jedna z najchutnejších kombinácií, ktoré sa používajú ako plnka do böreku, poača, alebo aj do çökelikli :-) Zobraziť celý popisTvaroh a cibuľa je pre mňa jedna z najchutnejších kombinácií, ktoré sa používajú ako plnka do böreku, poača, alebo aj do çökelikli :-) Je to veľmi jednoduchá a lacná plnka, v tomto prípade v mäkučkom kysnutom ceste. Vrelo odporúčam.

10 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
2,75-3 dl
1 dl
1 dl
2 PL
1,5 PL
21 g čerstvé
Plnka:
500 g (alebo klasický)
1 ks
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme plnku, a to preto, aby mohla postáť kým cesto nakysne :-) V jednej miske zmiešame tvaroh a celkom nadrobno nakrájanú 1 veľkú cibuľu. Cibuľu môžete kľudne namiesto krájania aj nastrúhať nahrubo, vypustí svoju chuť ešte lepšie :-) Celé podľa chuti osolíme a necháme bokom. Soli treba dať trocha viac, lebo pri státí to tvaroh a cibuľa vpije :-) Tvaroh môžete použiť hrudkový, alebo obyčajný klasický.

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 0,75-1 dl mlieka prilievame postupne ako múka pije pri vypracúvaní cesta. Vypracujeme si polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto ešte krátko pomocou trochy múky premiesime do tvaru bochníka a necháme na teplejšom mieste cca 35 minút kysnúť.

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto pokrájame na 10 rovnakých kúskov, ktoré ešte raz krátko vymiesime do bochníčkov.

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S bochníčkami bez podkysnutia už aj pracujeme ďalej. Bochníčky vyvaľkáme a jednu stranu pozakrajujeme. Na druhú stranu cesta dáme bohato plnku a zľahka zvinieme tak, aby tie zárezy boli pekne na vrchu :-)

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poača pokladieme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Napokon posypeme čiernou rascou a dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poača sa takto krásne upiekli ;-P

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sú ľahučké a mäkké, naozaj výborné :-)

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Výborné sú aj samotné, alebo ako výdatnejšie jedlo v kombinácii s dobrou polievkou :-) napríklad na obed, alebo na večeru. Prajem dobrú chuť!

    Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu Cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

motyka
Ukázala som to naším - híkali. Prosia, aby boli na Veľkú noc. Hodiť sa budú aj k všetkým jedlám. Dúfam, že sa mi podaria. Tvoje sú ako vždy prekrásne a tak ako všetky ostatné- predobrenééé..
cesminaz
Dakujem krásne všetkým za milé komentáre :-) som velmi rada, že sa receptík páči. @staja :-) dakujem za kompliment, si velmi zlatá! @motyka :-) budem rada ak vyskúšaš, určite sa ti vydaria, je to velmi jednoduché :-) Pekne pozdravujem. Prajem všetkým pekný den!
1x motyka
mamec
Dnes som upiekla k obedu. Naozaj je to veľmi chutné. Mala som len červenú cibuľu, tak to mám ešte aj veselšie :-)