Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) fotorecept
Foto: cesminaz
Tvaroh a cibuľa je pre mňa jedna z najchutnejších kombinácií, ktoré sa používajú ako plnka do böreku, poača, alebo aj do çökelikli :-) Zobraziť celý popisTvaroh a cibuľa je pre mňa jedna z najchutnejších kombinácií, ktoré sa používajú ako plnka do böreku, poača, alebo aj do çökelikli :-) Je to veľmi jednoduchá a lacná plnka, v tomto prípade v mäkučkom kysnutom ceste. Vrelo odporúčam.
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
2,75-3 dl |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
2 PL |
|
1,5 PL |
|
21 g čerstvé |
|
Plnka: | |
500 g (alebo klasický) |
|
1 ks |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Ako prvé si pripravíme plnku, a to preto, aby mohla postáť kým cesto nakysne :-) V jednej miske zmiešame tvaroh a celkom nadrobno nakrájanú 1 veľkú cibuľu. Cibuľu môžete kľudne namiesto krájania aj nastrúhať nahrubo, vypustí svoju chuť ešte lepšie :-) Celé podľa chuti osolíme a necháme bokom. Soli treba dať trocha viac, lebo pri státí to tvaroh a cibuľa vpije :-) Tvaroh môžete použiť hrudkový, alebo obyčajný klasický.
-
2
Cesto: V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 0,75-1 dl mlieka prilievame postupne ako múka pije pri vypracúvaní cesta. Vypracujeme si polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto ešte krátko pomocou trochy múky premiesime do tvaru bochníka a necháme na teplejšom mieste cca 35 minút kysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto pokrájame na 10 rovnakých kúskov, ktoré ešte raz krátko vymiesime do bochníčkov.
-
4
S bochníčkami bez podkysnutia už aj pracujeme ďalej. Bochníčky vyvaľkáme a jednu stranu pozakrajujeme. Na druhú stranu cesta dáme bohato plnku a zľahka zvinieme tak, aby tie zárezy boli pekne na vrchu :-)
-
5
Poača pokladieme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Napokon posypeme čiernou rascou a dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.
-
6
Poača sa takto krásne upiekli ;-P
-
7
Sú ľahučké a mäkké, naozaj výborné :-)
-
8
Výborné sú aj samotné, alebo ako výdatnejšie jedlo v kombinácii s dobrou polievkou :-) napríklad na obed, alebo na večeru. Prajem dobrú chuť!
-
9
Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu Cesminazuenal.blogspot.com
Som velmi rada, že chutilo a dakujem za správu :-)