Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. novembra 2020
Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tvarohových koláčov je naozaj mnoho a predsa ich nikdy nie je dosť :-) Tieto sú u nás doma veľmi obľúbené. Sú výnimočné Zobraziť celý popisTvarohových koláčov je naozaj mnoho a predsa ich nikdy nie je dosť :-) Tieto sú u nás doma veľmi obľúbené. Sú výnimočné ich strúhankovo-cukrovým chrumkavým povrchom.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/03/tvarohove-kolace-s-chrumkavym-povrchom.html?m=1

10-11 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
100 g
2 PL
0,5 dl
1 ks
cca 3-3,25 dl
21 g čerstvé
0,5 KL
Plnka:
500 g
2 PL (v prášku)
4-5 PL
1 bal.
Na obalenie:
2 dl
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Následne pridáme olej, žĺtok, jogurt a v 2 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1-1,25 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby pri vypracúvaní cesta. Máme dostať od polomäkkého trocha mäkšie, trocha lepivé cesto, ktoré ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka. Cesto nakoniec poprášime trochou múky a necháme 30-40 minút na teplom mieste kysnúť.

    Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme si všetko na tvarohovú plnku, ktorú zmiešame ale až tesne pred plnením koláčov. Cukor si do plnky môže dať každý podľa chuti. Ďalej si pripravíme strúhanku, ktorú zmiešame s cukrom a bielok, aby sa tá strúhanka na koláče nalepila :-) Podľa chuti môžete zamiešať do strúhanky kľudne aj vanilkový cukor alebo dokonca aj mletú škoricu.

    Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z nakysnutého cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 10-11 rovnakých kúskov. Každý jeden kúsok znova zľahka premiesime do bochníka a necháme ich 10 minút postáť. Následne bochníčky vyvaľkáme na 10-11 cm, naplníme tvarom, podľa fotiek dobre uzavrieme a uzavretou stranou nadol ukladáme na pomúčenú dosku. Ja som naplnila pár kúskov aj našou obľúbenou kombináciou tvaroh- lekvár.

    Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláče po jednom namáčame najprv do bielka a následne do strúhanky zmiešanej s cukrom. Poukladáme ich na plech s papierom troška ďalej od seba a následne do každého koláča 2-3x zastrihneme.

    Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče dáme ihned piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Pre istotu si to treba ale sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sú ľahučké a mäkké, ale povrch majú chrumkavý :-) Sú veľmi chutné a fajnové !!! Prajem dobrú chuť :-)

    Tvarohové koláče s chrumkavým povrchom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com :-)

Diskusia k receptu

haji
Jsem si utřela kapající sliny a zatlačila slzu... další kouzelný receptík z dílny Cesmínka! Ach jajajaj Povedené dílo, zlaté ruky - profík se může jít zahrabat. Děkuji za nadělání chutí, recept aj dobrú náladu /viz tvoje komenty z dneška u zvířátek/! Krásný víkend tobě i celé rodině, milá Cesmínko!!
motyka
Nádherné a s bohatou plnkou aj fantastické. Ako vždy, nádherná práca a chuťovo sú tvoje koláče ako báseń. Tá chrumkavá vychytávka je určite super. Určite niekedy vyskúšam a pozdravujem. / Mám problém s NTB, takže niekedy nejde ....... /
motyka
Nádherné a s bohatou plnkou aj fantastické. Ako vždy, nádherná práca a chuťovo sú tvoje koláče ako báseń. Tá chrumkavá vychytávka je určite super. Určite niekedy vyskúšam a pozdravujem. / Mám problém s NTB, takže niekedy nejde ....... /
havla
Milá cezminka, koláčky sú výborné a tak ako píšeš z vonku chrumkavé a znútra mäkučké. To cesto je super. Piekla som hneď z duplovanej dávky a dobre som urobila. Aj na druhý deň sú výborné. Aj obrázok by som pridala ale nefotila som. Možno nabudúce. Ďakujem za recept.
havla
Ešte chcem dopísať, že som koláčiky obalila v piškótových omrvinkách - potrebovala som minúť piškóty - a niektoré som plnila slivkovým lekvárom. Pridávam aj obrázok, dúfam že bude vidieť. Ešte raz díky.


cesminaz
@havla (11.11.2020 12:18)

Dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou (predsa) :-) a naozaj ma velmi teší, že si spokojná. S tými piškótami je to fakt dobrý nápad :-) Prajem pekný deň.
1x haji
sovka62
A ze uz do Vianoc nebudem vypekat, ved sladkeho bude dost. Ale da sa? Neda, ked vidim takyto recept neodolam, musim skusit.
Si majster nad majstrov, mas zlate ruky. Pokusim sa ta napodobnit, hadam sa podari.
cesminaz
@sovka 62 (9.12.2020 14:31)

:-)) milá @sovka to je ale milá pochvala :-) Dakujem krásne. Ale verím, že taká šikovná a skúsená gazdinka ako ty, tieto koláče zvládne ľavou zadnou ;-P Ak skúsiš, tak sa mi prosím ťa ozvi späť. Pozdravujem.
cuketka111
Cezminka, vdaka tebe som objavila caro kysnutych kolačov, toto je treti recept od teba a vsetko mi vyslo paradne. A to som si myslela, ze kysnute cesto je hotova veda, ale vdaka tvojmu popisu vsetko vyjde ako ma....uz len verit, ze velmi nepriberiem -). Kupovane sladke pecivo uz u nas nebude mat miesto.
cesminaz
@cuketka111 (11.4.2021 21:10)

Dakujem krásne za milé slová, si zlatá :-) Kysnuté cesto naozaj nie je žiadna veda, som velmi rada, že sa ti s ním darí :-) Takéto odozvy ma potešia najviac, lebo aspoň viem, že práca s receptom stojí zato :-) Kupované sladké pečivo sa domácemu určite nevyrovná, to vravia vždy aj moje deti. Pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia