Tvarohové koláče fotorecept
Foto: violeta
Obľúbené koláče môjho manžela, aj keď dnes sa už musíme krotiť :)
porcií
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1 ČL (bezfosfátový) |
|
2 štipky |
|
250 ml vlažné |
|
2 ks |
|
21 g (1/2 kocky) |
|
2 PL |
|
50 g zmäknuté |
|
Plnka: | |
750 g |
|
1-2 PL |
|
2 ks |
|
podľa chuti domáci |
|
30-40 g |
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
Ešte budeme potrebovať: | |
|
|
na potretie |
|
Postup
-
1
V miske som zmiešala múku, soľ a kypriaci prášok do pečiva. Uprostred som spravila jamku a dala do nej bielka, zmäknuté maslo a namrvené droždie, ktoré som posypala dvoma lyžicami cukru. Po chvíli som pridala zohriate vlažné mlieko a zamiesila cesto, ktoré nemá byť veľmi tuhé. Ak treba pridajte ešte mlieko.
- 2
Cesto nechávam kysnúť vo vypnutej rúre, ktorú si predtým vyhrejem na 50 °C. Po asi 15 minútach cesto premiesim a znova nechám v rúre kysnúť 15 minút. Ešte raz ho premiesim a dám naspäť do rúry. Po asi 30 minútach bude cesto už pripravené na ďalšiu úpravu.
- 3
Pokiaľ cesto kysne spravím si plnku. Hrozienka opláchnem a namočím do horúcej vody. Tvarohy zamiešam a prichutím domácim vanilkovým cukrom. Ak je už chuť taká, akú máme rady, pridám žĺtka, scedené hrozienka a jogurt podľa potreby. Plnka má byť kompaktná, aby držala na koláčoch.
- 4
Nakysnuté cesto vyberiem na pracovnú dosku a vyvaľkám na hrúbku približne 1 cm. Pohárom povykrajujem kolieska, mne ich teraz vyšlo presne 20. Každé koliesko v ruke vyformujem tak, aby boli okraje hrubšie a v strede zostala priehlbinka na plnku. Spodok každého kruhu potriem olejom a položím natretou stranou na plech, ukladám ďalej od seba. Koláče ešte na plechu upravím a potriem olejom. Dám ich podkysnúť do vypnutej rúry, ktorú som predtým vyhriala na 50 °C.
- 5
V rúre cesto krásne nakyslo. Kolieska potriem rozšľahaným vajíčkom a naplním. Do stredu dám malú lyžičku lekváru, ja som dnes mala egrešovo-jablkový a čučoriedkový. Na lekvár položím tvarohovú plnku. Vrch posypem mletou škoricou a trstinovým cukrom.
- 6
Koláče pečiem v teplovzdušnej rúre, vyhriatej na 175 °C, 15-20 minút.
- 7
Koláčiky sú nadýchané, ľahučké a zvonka jemne chrumkavé.
- 8
Brat má najradšej slané, s hustou kyslou smotanou, len posolené. Sú tiež výborné, ale dnes som ich nerobila, je to staršia fotka ;)
Tiež tvarohové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu