Tvarohové koláče

Tvarohové koláče (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Obľúbené koláče môjho manžela, aj keď dnes sa už musíme krotiť :)

20
porcií
15-20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske som zmiešala múku, soľ a kypriaci prášok do pečiva. Uprostred som spravila jamku a dala do nej bielka, zmäknuté maslo a namrvené droždie, ktoré som posypala dvoma lyžicami cukru. Po chvíli som pridala zohriate vlažné mlieko a zamiesila cesto, ktoré nemá byť veľmi tuhé. Ak treba pridajte ešte mlieko.
  2. Cesto nechávam kysnúť vo vypnutej rúre, ktorú si predtým vyhrejem na 50 °C. Po asi 15 minútach cesto premiesim a znova nechám v rúre kysnúť 15 minút. Ešte raz ho premiesim a dám naspäť do rúry. Po asi 30 minútach bude cesto už pripravené na ďalšiu úpravu.
  3. Pokiaľ cesto kysne spravím si plnku. Hrozienka opláchnem a namočím do horúcej vody. Tvarohy zamiešam a prichutím domácim vanilkovým cukrom. Ak je už chuť taká, akú máme rady, pridám žĺtka, scedené hrozienka a jogurt podľa potreby. Plnka má byť kompaktná, aby držala na koláčoch.
  4. Nakysnuté cesto vyberiem na pracovnú dosku a vyvaľkám na hrúbku približne 1 cm. Pohárom povykrajujem kolieska, mne ich teraz vyšlo presne 20. Každé koliesko v ruke vyformujem tak, aby boli okraje hrubšie a v strede zostala priehlbinka na plnku. Spodok každého kruhu potriem olejom a položím natretou stranou na plech, ukladám ďalej od seba. Koláče ešte na plechu upravím a potriem olejom. Dám ich podkysnúť do vypnutej rúry, ktorú som predtým vyhriala na 50 °C.
  5. V rúre cesto krásne nakyslo. Kolieska potriem rozšľahaným vajíčkom a naplním. Do stredu dám malú lyžičku lekváru, ja som dnes mala egrešovo-jablkový a čučoriedkový. Na lekvár položím tvarohovú plnku. Vrch posypem mletou škoricou a trstinovým cukrom.
  6. Koláče pečiem v teplovzdušnej rúre, vyhriatej na 175 °C, 15-20 minút.
  7. Koláčiky sú nadýchané, ľahučké a zvonka jemne chrumkavé.
  8. Brat má najradšej slané, s hustou kyslou smotanou, len posolené. Sú tiež výborné, ale dnes som ich nerobila, je to staršia fotka ;)