Tvarohové knedličky s jahodami fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 14. júna 2010
Tvarohové knedličky s jahodami (fotorecept)
Foto: alexdidi

Vždy sa snažím čo najviac využívať v kuchyni sezónne ovocie a zeleninu. Keďže je práve čas jahôd na tvarohových knedličkách plnených jahodami a ešte Zobraziť celý popisVždy sa snažím čo najviac využívať v kuchyni sezónne ovocie a zeleninu. Keďže je práve čas jahôd na tvarohových knedličkách plnených jahodami a ešte s jahodovou omáčkou sme si naozaj pochutnali. Podávala som ich ako dezert, ale hodia sa aj ako hlavné jedlo, najmä pre tých, ktorí obľubujú sladké.

4 - 6
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 g
2 ks
50 g
100 g
100 g
100 g
Posýpka:
50 g
100 g
50 g
jahodová omáčka:
250 g
50 g
2 ČL
100 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Jahody umyjeme, očistíme a necháme na papierovom obrúsku osušiť. Z tvarohu, zmäknutého masla, soli, múky, krupice, strúhanky, vajec a vanilkového cukru pripravíme vláčne cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.

    Tvarohové knedličky s jahodami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto odpočíva, opražíme si strúhanku na posýpku a opražíme maslo tak, aby skaramelizovalo. Potom ho precedíme. Na omáčku rozmixujeme jahody, vložíme do malého hrnca, pridáme cukor, necháme zovrieť a prilejeme škrob rozmiešaný vo vode + smotanu, prevaríme a odstavíme.

    Tvarohové knedličky s jahodami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z vychladnutého cesta urobíme valček, nakrájame plátky hrubé asi 1,5cm, v strede každého plátku urobíme jamku, vložíme jahodu a zabalíme ju do cesta. Knedlíčky vkladáme do vriacej, mierne osolenej vody a veľmi miernym varom povaríme max. 10 minút, teda kým vyplávajú na povrch. Pomocou dierovanej naberačky vyberieme do väčšej misy.

  4. 4

    Servírovanie: na tanier nalejeme omáčku, uložíme knedlíčky, polejeme skaramelizovaným maslom,posypeme práškovým cukrom a opraženou strúhankou.

Diskusia k receptu

morenajea
to je tak nádherné, že už som pribrala pol kila ako na to pozerám :)
babav
Su krasne!Jahodami som este neplnila,ale vyskusam, ta omacka ma laka ;-)
kuchticka
@alexdidi , si uplna umelkyna vo vyrobe takychto knedlickov. Tiez je varivam, ale takto ozdobene s omackou som nikdy nemala. Ja iba pokrajam jadody nadrobnejsie kusky, v miske zasypem cukrom as kym sa knedlicky uvaria jahody plavaju vo vlastnej stave a tou polievam knedlicky.
alzbetka2
aj ja ich robievam, ale len obyč. - čiže ich neplním ničím.pridávam len kompót, ale tieto vyzerajú úplne super, musím ich vyskúšať aj ja plnené
alexdidi
Ach, ďakujem za komplimenty...rada sa hrám i experimentujem nie len pri varení, ale i pri servírovaní...
veronka8
jahody by som jedla od ránado večera , vďaka za inšoiráciu, omáčku som ešte nerobila......prikladám do KK
marienka44
Na com sa oprazí struhanka? Len na sucho? To maslo ako moze skaramelizoat same? Tých 50 g práš. cukru ide v posýpke kde? Do struhanky alebo do masla? Nie je to z toho rozpisu jasne. Dakujem za odpoved.
alexdidi
@marienka44 , strúhanku opražujem na sucho, je bez cukru, knedličky dobre polejem maslom, potom cukor/tých 50g/ a strúhanka, príp. znovu maslo....skaramelizovať maslo znamená rozpražiť do hneda a precediť...má inú, lepšiu chuť na tento účel ako len roztopené.
alexdidi
@marienka44 , ešte sa vraciam k tomu skaramelizovanému maslu...naozaj krásne skaramelizuje samo, ak vyskúšaš, tak ovoňaj...vonia ako karamel
marienka44
Uz viem, v CR to volaju propustene máslo, vraj aj dlhsie po stuhnuti vydrzi , nepokazi sa.
moli
Hmmm, to ale znie dobreeeeee! Určite vyskúšam a už teraz viem, že i mojim chlapcom doma sa bude ľúbiť :o)))
moli
Hmmm, to ale znie dobreeeeee! Určite vyskúšam a už teraz viem, že i mojim chlapcom doma sa bude ľúbiť aj ako hlavné jedlo po polievočke :o)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia