Tvarohové knedličky s jahodami (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Vždy sa snažím čo najviac využívať v kuchyni sezónne ovocie a zeleninu. Keďže je práve čas jahôd na tvarohových knedličkách plnených jahodami a ešte s jahodovou omáčkou sme si naozaj pochutnali. Podávala som ich ako dezert, ale hodia sa aj ako hlavné jedlo, najmä pre tých, ktorí obľubujú sladké.
4 - 6 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Jahody umyjeme, očistíme a necháme na papierovom obrúsku osušiť.
Z tvarohu, zmäknutého masla, soli, múky, krupice, strúhanky, vajec a vanilkového cukru pripravíme vláčne cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
- Kým cesto odpočíva, opražíme si strúhanku na posýpku a opražíme maslo tak, aby skaramelizovalo. Potom ho precedíme. Na omáčku rozmixujeme jahody, vložíme do malého hrnca, pridáme cukor, necháme zovrieť a prilejeme škrob rozmiešaný vo vode + smotanu, prevaríme a odstavíme.
- Z vychladnutého cesta urobíme valček, nakrájame plátky hrubé asi 1,5cm, v strede každého plátku urobíme jamku, vložíme jahodu a zabalíme ju do cesta. Knedlíčky vkladáme do vriacej, mierne osolenej vody a veľmi miernym varom povaríme max. 10 minút, teda kým vyplávajú na povrch. Pomocou dierovanej naberačky vyberieme do väčšej misy.
- Servírovanie: na tanier nalejeme omáčku, uložíme knedlíčky, polejeme skaramelizovaným maslom,posypeme práškovým cukrom a opraženou strúhankou.