Foto: babkamt
Manžel mal chuť na žemľovku. Spravila som mu ju s čučoriedkami. Tento rok som ich dala veľa do mrazničky, tak ich musím míňať.
na 180 °C
Suroviny
6,5 ks |
|
50 g |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
Tvarohová plnka: | |
275 g |
|
z 1 citróna |
|
80 g |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
hrsť |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Pripravila som si potrebné suroviny. Potrebovala som 6,5 rožka.
-
2
Štvorcovú formu 21 x 21 x 7 cm som vystlala papierom na pečenie. Papier som trochu natrela olejom.
-
3
Pečivo som po dľžke prerezala.
-
4
V mikrovlnke som v 200 ml mlieka rozpustila 50 g masla. Do vlažného som zamiešala 1 vajce.
-
5
V miske som zmiešala na plnku 275 g tvarohu, 8 dkg cukru, 1 pl domáceho vanilkového cukru, 2 pl kyslej smotany, 2 žľtka, 1 pl hrubej múky. Pridala som aj strúhanú kôru z umytého ušušeného citróna.
-
6
Z dvoch bielkov so štipkou soli som vymiešala sneh. Ten som pridala k tvarohu.
-
7
Nakoniec som pridala hrozienka.
-
8
Na spodok formy som uložila polovičky pečiva, ktoré som namočila do mlieka so zĺtkami s rozpusteným maslom.
-
9
Na pečivo som dala ochutený tvaroh a čučoriedky.
-
10
Na vrch išlo zvyšné pečivo namočené v mlieku. Zvyšok ochuteného mlieka som vyliala na vrch.
-
11
Rúru som vyhriala na 180 °C, žemľovku som piekla 35 minút. Upečenú som vybrala z formy. Išlo mi to ľahko, lebo som použila na vystlanie formy papier na pečenie. Vrch som poprášila práškovým cukrom.
-
12
Ešte z teplej žemľovky som si odkrojila.
Diskusia k receptu