Tvarohová žemľovka s čučoriedkami (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Manžel mal chuť na žemľovku. Spravila som mu ju s čučoriedkami. Tento rok som ich
dala veľa do mrazničky, tak ich musím míňať.
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny. Potrebovala som 6,5 rožka.
- Štvorcovú formu 21 x 21 x 7 cm som vystlala papierom na pečenie. Papier som trochu natrela olejom.
- Pečivo som po dľžke prerezala.
- V mikrovlnke som v 200 ml mlieka rozpustila 50 g masla. Do vlažného som zamiešala 1 vajce.
- V miske som zmiešala na plnku 275 g tvarohu, 8 dkg cukru, 1 pl domáceho vanilkového cukru, 2 pl kyslej smotany, 2 žľtka, 1 pl hrubej múky. Pridala som aj strúhanú kôru z umytého ušušeného citróna.
- Z dvoch bielkov so štipkou soli som vymiešala sneh. Ten som pridala k tvarohu.
- Nakoniec som pridala hrozienka.
- Na spodok formy som uložila polovičky pečiva, ktoré som namočila do mlieka so zĺtkami s rozpusteným maslom.
- Na pečivo som dala ochutený tvaroh a čučoriedky.
- Na vrch išlo zvyšné pečivo namočené v mlieku. Zvyšok ochuteného mlieka som vyliala na vrch.
- Rúru som vyhriala na 180 °C, žemľovku som piekla 35 minút. Upečenú som vybrala z formy. Išlo mi to ľahko, lebo som použila na vystlanie formy papier na pečenie. Vrch som poprášila práškovým cukrom.
- Ešte z teplej žemľovky som si odkrojila.