Tvarohová žemľovka s čučoriedkami (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Manžel mal chuť na žemľovku. Spravila som mu ju s čučoriedkami. Tento rok som ich dala veľa do mrazničky, tak ich musím míňať.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny. Potrebovala som 6,5 rožka.
  2. Štvorcovú formu 21 x 21 x 7 cm som vystlala papierom na pečenie. Papier som trochu natrela olejom.
  3. Pečivo som po dľžke prerezala.
  4. V mikrovlnke som v 200 ml mlieka rozpustila 50 g masla. Do vlažného som zamiešala 1 vajce.
  5. V miske som zmiešala na plnku 275 g tvarohu, 8 dkg cukru, 1 pl domáceho vanilkového cukru, 2 pl kyslej smotany, 2 žľtka, 1 pl hrubej múky. Pridala som aj strúhanú kôru z umytého ušušeného citróna.
  6. Z dvoch bielkov so štipkou soli som vymiešala sneh. Ten som pridala k tvarohu.
  7. Nakoniec som pridala hrozienka.
  8. Na spodok formy som uložila polovičky pečiva, ktoré som namočila do mlieka so zĺtkami s rozpusteným maslom.
  9. Na pečivo som dala ochutený tvaroh a čučoriedky.
  10. Na vrch išlo zvyšné pečivo namočené v mlieku. Zvyšok ochuteného mlieka som vyliala na vrch.
  11. Rúru som vyhriala na 180 °C, žemľovku som piekla 35 minút. Upečenú som vybrala z formy. Išlo mi to ľahko, lebo som použila na vystlanie formy papier na pečenie. Vrch som poprášila práškovým cukrom.
  12. Ešte z teplej žemľovky som si odkrojila.