Tvarohová klasika fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 9. júna 2011

Recept na koláčik je od svokrušky Kvetky môj obľúbený :-)

15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
1
 štipka
120 g
1
250 g
2
2 PL
Plnka:
500 g
100 g
1-2
1 hrsť
 nastrúhaná
 trošku aj je suché
Piškóta:
4
4 PL
4,5 PL
1
 horúca aby vzniklo riedke cesto




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zamiesime a necháme 30 min stáť v chlade. Medzitým si pripravíme plnku, tak že všetky suroviny zmiešame. Cesto vyvaľkáme a dáme na dno na to dáme tvarohovú plnku a zalejeme všetko piškótou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. A dáme upiecť do vyhriatej rúry .

  2. 2

    zo surovín na cesto pripravíme cesto

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme do chladu na 30 min. postáť

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravíme tvarohovú plnku

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na vymastený plech vyvaľkáme plát aj na boky

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozotrieme plnku

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravíme piškótu

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a piškótou zalejeme cesto natreté plnkou

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po upečení posypeme práškovým cukrom

    Tvarohová klasika (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

3sandra3
jeeej,,, že klasika,,, ešte som nerobila takýto druh koláča, môže to byť mňamka,,,, ukladám si do kk a vyskúšam
evanaaa
Predpokladám, že na piškótu sa žĺtky vymiešajú zvlášť a z bielkov sneh, alebo celé vajcia s cukrom? Alebo je to jedno?
klaura
mňamka ... tvarohové sú moje obľúbené ... vyskúšam aj tento ...
grandma
Tento koláč poznám už 50 rokov - robievala ho moja mamina. Je vynikajúci.
frona
super koláčik. Pre evanaaa : ja si myslím, že piškotové cesto si môže urobiť každý po svojom...to je úplne jedno. :-)
frona
Pre @sandratamer : Ten koláčik je síce podobný,ale zároveň aj celkom iný.....ale určite chutí výborne aj ten od @jo . Pridala som si do KK aj ten. Vyskúšam oba
bedrunka
Aj ja takýto robievam ale bez rumu a s jablkami. Cesto rozdelím na 2 časti a piškótu už nedávam. Menej vajíčok. Je to ozaj starodávna klasika a veľmi často ho pečiem, lebo chutí aj bezzubým, malým aj veľkým
ancicka
Tento zákusok poznám,je to ozaj veľmi starý a výborný rcp.Robievam ho aj ako @bedrunka ,ale aj tak ako je v rozpise.Niekedy si nechám iba tretinu cesta a urobím mriežky.Plním raz tvarohom ,raz lekvárom a raz jablkami.Kedy čo mám po ruke.
emka2
Robievam tento recept, je výborný ale dávam do piškótového cesta kakao, potom je taký dvojfarebný...
tilda
Vynikajúci recept a ukladám do svojej kuchárskej knihy.
babkamt
Evanaaa,Frona,toto cesto nie je piškótové ale krehké.Na prípravu krehkého cesta platí zásada 1 - 2 - - 3 .Vyjadruje pomer základných surovín,t.j. 1 diel práškového cukru, 2 diely tuku a 3 diely múky.Čím je vyšší podiel tuku, tým je cesto krehkejšie.Do krehkého cesta sa nepridáva kypriaci prášok.Ukladám do kk,pekný a určite aj chutný koláčik.Bože,kedy to všetko vyskúšam...
diabambulka
supeeer tento koláčik, poznám len som nemala naň recept, robievala ho voľakedy moja starká :-)))
krásne spracovaný
evanaaa
BABKAMT, ja som sa nepýtala na to základné krehké cesto, ale na piškótové, ktorým sa to všetko zalieva, veď sa pozri.
afataga
taky isty alebo podobny robila moja neboha babka, nevedela som sa ho nikdy dojest ale bojim sa ho vyskusat, lebo uz to nikdy nebude ono :-)
evanaaa
A to, čo robí Bedrunka je tiež niečo úplne iné, aspoň si myslím, je to jablkový koláč - pité, ktorý nemá s týmto nič spoločné, zdá sa. Tu je tvarohová plnka zaliata piškótovým cestom, veľký rozdiel.
sovka62
V kuchárskej knihe mám rubriku liate a trené koláče. Doteraz tam nebol žiadny recept, ktorý by spĺňal obe kritériá, ale čuduj sa svete, našiel sa. Už je tam.
vierik
Vynikajúci tiež ho robievam,len ešte pod tvaroh.plnku dávam kyselkavý džem a zvyšok tak isto je suprový...
babidka
ani ja som este taky nerobila a tavrohove mame radi , takze uz je v KK. ale aj ja este niekedy dam ribezlovy dzem ako radi Vierik a bude uplne dokonaly podla nesej chuti :-)
ainy
jémine, takto to robievala aj moja babka....mňam.....krásna spomienka, ja ho už nemôžem, lebo som bezlepkáčka.....ale vy všetky baby ho urobte určite, neoľutujete :-)
palokuchki
Je to vyborny kolacik, robievam ho aj ja. Do spodneho cesta davam este kakao.
violetacamorova
Mňam takýto koláčik robila moja babička, kým žila a vládala a ešte ho poliala čoko polevou uvarenou z vodu a cukru na niť a do toho kakao. Bol to recept od oka ako asi všetky od babičiek tak sa nám nezachoval, koláčik by bol podľa tvojho rcp a ešte niekde pozháňať rcp na čoko polevu.
modrykamen
Ja si myslím, že "klasiku robila moja starká, t.j. klasické kysnuté cesto a na na to vymiešaný tvaroh s cukrom a vajcom a na vrchu posypané škoricou. A šup do rúry, alebo ešte lepšie do pece na chlieb. Volalo sa to "lepeň".
ankadanka
Tento recept je mam este z cias,ked sme pod pultpm kupovali casopis Zivot a vymienali si recepty.
Niekolko krat som ho piekla,chuti vyborne,no je casovo dost pracny
xilia
mňamka, az mi vyletili sliky ))), šup s nim do kk a ďakujeeem,
matilda256
Tak tento ešte nemám.Vyzerá veľmi dobre.Tvarohové koláče sú super.Ukladám na vyskúšanie.
majkahra
Koláč je vynikajúci, práve ho baštíme. Vďaka za recept.
ludmilam
Práve sa nám koláčik dopiekol. Mňam je vynikajúci :) Ďakujem za recept.
hralka
po toľkých pochvalách mi nič iné nezostáva,len ísť na to a pridať sa k vaším hodnoteniam (ak sa podarí)
sazuna
Prave som ho supla do truby, uz sa nan hrozne tesim. Uz len urobim kavicku... hmmm :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia