Pražené vajce
Pražené vajce

Turecké pražené vajíčko

amani - bez fotkyamani, 5. apríla 2020
Turecké pražené vajíčko
Foto: amani

Toto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času. Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie veľmi jednoducho, ale je naozaj dobrý, ak sa dodržia predpísané koreniny. Vajíčko je sladko-pikantné s jemným bylinkovým nádychom. Kto má rád pikantné, nech pridá viac čili vločiek. Je dôležité použiť čili vločky namiesto jemného prášku, nakoľko ten sa ľahko spáli.

1
porcia
20 minút
príprava
17 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vodu v hrnci necháme zovrieť. Vložíme vajíčka a necháme ich uvariť natvrdo cca 11-12 minút. Keď sú vajíčka uvarené, vložíme ich do studenej vody.

  2. 2

    Menšiu panvicu mierne zohrejeme. Vložíme do nej maslo podľa potreby a podla počtu vajíčok.

    Turecké pražené vajíčko  - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu.

  4. 4

    Keď maslo začne voňať, vložíme doň koreniny (soľ, mäta, čili, paprika) - cca štipku zo všetkého na jedno vajíčko. Koreniny popražíme pár sekúnd na nízkej teplote, nech sa uvoľní chuť a vôňa. Jemne miešame.

  5. 5

    Na panvicu vložíme vajíčka najskôr reznou časťou, chvíľku popražíme ale nie na príliš vysokej teplote, aby sme nespálili koreniny. Potom vajíčko obrátime oblou stranou a chvíľu popražíme. Na koniec ho znova obrátime na reznú stranu.

  6. 6

    Servírujeme na tanier zrezanou stranou dole a oblou hore. Vajíčka polejeme roztopeným maslom s koreninami a mätou rovno z panvice.

Diskusia k receptu


Jeden komentár
Celkom rada takéto vajíčko skúsim ako veľkonočné raňajky. Zdravé sviatočné dni prajem.