Turecké pražené vajíčko
Toto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času. Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie veľmi jednoducho, ale je naozaj dobrý, ak sa dodržia predpísané koreniny. Vajíčko je sladko-pikantné s jemným bylinkovým nádychom. Kto má rád pikantné, nech pridá viac čili vločiek. Je dôležité použiť čili vločky namiesto jemného prášku, nakoľko ten sa ľahko spáli.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Vodu v hrnci necháme zovrieť. Vložíme vajíčka a necháme ich uvariť natvrdo cca 11-12 minút. Keď sú vajíčka uvarené, vložíme ich do studenej vody.
- 2
Menšiu panvicu mierne zohrejeme. Vložíme do nej maslo podľa potreby a podla počtu vajíčok.
- 3
Vajíčka ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu.
- 4
Keď maslo začne voňať, vložíme doň koreniny (soľ, mäta, čili, paprika) - cca štipku zo všetkého na jedno vajíčko. Koreniny popražíme pár sekúnd na nízkej teplote, nech sa uvoľní chuť a vôňa. Jemne miešame.
- 5
Na panvicu vložíme vajíčka najskôr reznou časťou, chvíľku popražíme ale nie na príliš vysokej teplote, aby sme nespálili koreniny. Potom vajíčko obrátime oblou stranou a chvíľu popražíme. Na koniec ho znova obrátime na reznú stranu.
- 6
Servírujeme na tanier zrezanou stranou dole a oblou hore. Vajíčka polejeme roztopeným maslom s koreninami a mätou rovno z panvice.
Tiež vajce:
- 2
Diskusia k receptu
Jeden komentár