Trojfarebný koláč k veľkonočnej šunke
Foto: anickac
Tento koláč je u nás tradíciou k Veľkej Noci, pečiem ho celý život. Nápad som našla dávno v zahraničnom časopise a recept som si Zobraziť celý popisTento koláč je u nás tradíciou k Veľkej Noci, pečiem ho celý život. Nápad som našla dávno v zahraničnom časopise a recept som si vymyslela a prispôsobila našim zvykom.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
0,5 l |
|
1 ks |
|
2,5 dcl |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 lyžice |
|
3 lyžičky |
|
2 lyžičky |
|
1 hrsť (kôpor) |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Vypracujeme cesto: 1dcl teplého mlieka, droždie a lyžička cukru nám vytvorí kvások. Do veľkej misy dáme múku, zvyšné teplé mlieko, olej, vajíčka, prášok do pečiva, cukor a soľ, a keď je kvások vykysnutý, pridáme ho do zmesi a vypracujeme cesto.
- 2
Vypracované cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Do prvej časti zapracujeme mletú červenú papriku, do druhej časti petržlenovú vňať prípadne kôpor, do tretej časti zapracujeme vegetu a kari korenie. Všetko necháme vykysnúť.
- 3
Každú ochutenú vykysnutú časť rozdelíme na polovicu. Máme 6 menších bochníkov cesta. Z každého vytvoríme dlhý šúľok. Z jedného vegetového, jedného paprikového a jedného petržlenového šúľku vyrobíme vrkoč - tak isto urobíme aj druhý vrkoč.
- 4
Dva vrkoče položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a každú farebnú časť posypeme iným semiačkom - najlepšie sa mi osvedčilo posypať vegetovú časť makom, paprikovú časť sézamom, a petržlenovú časť ľanovým semiačkom.
- 5
Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu