Kysnutý slaný koláč
Trojfarebný koláč k veľkonočnej šunke
Autor receptu: anickac
Tento koláč je u nás tradíciou k Veľkej Noci, pečiem ho celý život. Nápad som našla dávno
v zahraničnom časopise a
recept som si vymyslela a prispôsobila našim zvykom.
2 porcie |
40 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Vypracujeme cesto: 1dcl teplého mlieka, droždie a lyžička cukru nám vytvorí kvások.
Do veľkej misy dáme múku, zvyšné teplé mlieko, olej, vajíčka, prášok do pečiva, cukor a soľ, a keď je kvások vykysnutý, pridáme ho do zmesi a vypracujeme cesto.
- Vypracované cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Do prvej časti zapracujeme mletú červenú papriku, do druhej časti petržlenovú vňať prípadne kôpor, do tretej časti zapracujeme vegetu a kari korenie. Všetko necháme vykysnúť.
- Každú ochutenú vykysnutú časť rozdelíme na polovicu. Máme 6 menších bochníkov cesta. Z každého vytvoríme dlhý šúľok. Z jedného vegetového, jedného paprikového a jedného petržlenového šúľku vyrobíme vrkoč - tak isto urobíme aj druhý vrkoč.
- Dva vrkoče položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a každú farebnú časť posypeme iným semiačkom - najlepšie sa mi osvedčilo posypať vegetovú časť makom, paprikovú časť sézamom, a petržlenovú časť ľanovým semiačkom.
- Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút.