Kysnutý slaný koláč

Trojfarebný koláč k veľkonočnej šunke

Autor receptu: anickac

Tento koláč je u nás tradíciou k Veľkej Noci, pečiem ho celý život. Nápad som našla dávno v zahraničnom časopise a recept som si vymyslela a prispôsobila našim zvykom.

2
porcie
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vypracujeme cesto: 1dcl teplého mlieka, droždie a lyžička cukru nám vytvorí kvások. Do veľkej misy dáme múku, zvyšné teplé mlieko, olej, vajíčka, prášok do pečiva, cukor a soľ, a keď je kvások vykysnutý, pridáme ho do zmesi a vypracujeme cesto.
  2. Vypracované cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Do prvej časti zapracujeme mletú červenú papriku, do druhej časti petržlenovú vňať prípadne kôpor, do tretej časti zapracujeme vegetu a kari korenie. Všetko necháme vykysnúť.
  3. Každú ochutenú vykysnutú časť rozdelíme na polovicu. Máme 6 menších bochníkov cesta. Z každého vytvoríme dlhý šúľok. Z jedného vegetového, jedného paprikového a jedného petržlenového šúľku vyrobíme vrkoč - tak isto urobíme aj druhý vrkoč.
  4. Dva vrkoče položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a každú farebnú časť posypeme iným semiačkom - najlepšie sa mi osvedčilo posypať vegetovú časť makom, paprikovú časť sézamom, a petržlenovú časť ľanovým semiačkom.
  5. Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút.