Punčová torta
Punčová torta

Trocha iný punčák

siuuu - fotkasiuuu, 16. apríla 2020
Trocha iný punčák
Foto: Siuuu

Náš domáci "punčák" je už od detstva môj najobľúbenejší zákusok a robievam ho zvyčajne podľa našej rodinnej receptúry, ale tento rok som sa rozhodla zvoliť modernejšiu a rýchlejšiu verziu. Vychádzala som z receptu na "pán punčák" od Lulus, iba som robila z menšieho množstva surovín ako menšiu tortu. Bola som veľmi zvedavá ako bude fungovať biela ganache namiesto klasickej cukrovej polevy. Je to taká jemnučká verzia punčáku, ale veľmi chutná. Takýto recept som tu nenašla, tak pridávam.
Zdroj: Internet

8-10
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 150 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
166 g
33 g
122 g
štipka
Zálievka:
1 PL
100 g mrazené
0,75 dl
0,3 dl
Poleva:
100 g
100 g (35 % a viac)
30 g (nemusí byť)
Na potretie korpusov:
 (alebo jahodový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli a s cukrom na pevný sneh, do ktorého postupne zašľaháme žĺtky, ktoré sme prešľahali vidličkou. Nakoniec jemne vmiešame preosiatu hladkú aj mandľovú múku. Cesto dáme do formy vyloženej papierom na pečenie (iba dno), boky nemastíme. Pečieme v rúre zohriatej na 150 °C asi 20 - 25 minút. Necháme vychladnúť vo forme a po vychladnutí prekrojíme na 3 časti (ja som piekla v troch rovnakých formách, ale aj napriek tomu neboli všetky 3 kruhy rovnaké). Korpus má inú konzistenciu ako klasická piškóta, ktorú pri pečení punčáku používam, po upečení som sa aj bála, či bude dobrý, pretože sa mi zdal taký tuhší, ale nakoniec bol v pohode.

  2. 2

    Na zálievku zmixujeme všetky suroviny (ja som po zmixovaní prepasírovala, pretože maliny majú dosť zrniek, ale ak vám zrnká nevadia, nemusíte).

  3. 3

    Spodný korpus potrieme džemom, položíme stredný korpus, ktorý štetcom dobre ponamáčame zálievkou (mne korpus nechcel takmer vôbec zálievku piť, a neviem prečo - popichala som ho špajdľou a snažila som sa dostať doň čo najviac zálievky, ale veľmi to nešlo. Priložíme tretiu časť korpusu, ktorého spodnú časť tiež potrieme džemom. Takto pripravenú tortičku necháme niekoľko hodín (ideálne cez noc) odstáť v chlade.

  4. 4

    Po uplynutí času tortu vyberieme a otočíme spodnou časťou nahor. Pripravíme si ganache (polevu) - smotanu zohrejeme po bod varu a horúcou smotanou zalejeme posekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame na hladkú hmotu. Vlažnou ganache potrieme tortičku a necháme zatuhnúť.

  5. 5

    Ja som bielu ganache ešte pofŕkala roztopenou ružovou čokoládou, ktorú mám veľmi rada, pre jej jemnučko kyslatú akoby ovocnú chuť v pozadí. Ozdobíme podľa vkusu - ja iba narýchlo, keďže polovica tortičky išla hneď preč.

    Trocha iný punčák - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Torty, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@kvakac (16.4.2020 15:59)
Technická poznámka : 0,3 dcl jsou slovy tři desetiny decilitru, na Morave určitě.
To stejné jsou 3 centilitry, stejně jako 30 mililitrů.
Recept je dobře napsaný. Jen tobě to vzalo "námořnickou" míru. Přeji krásný den!
@haji (16.4.2020 16:35)

A ja blbec keď som si predstavil, že dám si tri kúsky a mám dosť. Nuž čo sklapla mi huba na prázdno, ale aspoň sme zvýšili komentovanie.
@haji (16.4.2020 16:35)
Neskutočne pohotové a vtipné komenty, nemajú chybu.
Si naozaj “prínosom” tejto rubriky.
Vždy sa veľmi teším aj na Teba, ďakujem :-)