Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou fotorecept
mesačník Varecha, 15. októbra 2022

Foto: Kulinární studio MAFRA
Pustite sa spolu s naším podrobným obrázkovým postupom do prípravy výbornej ťahanej štrúdle. Naplníme ju šťavnatými jablkami a posypeme škoricou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 250 g |  | 
| štipka |  | 
| 2 ks |  | 
| 120 ml vlažná |  | 
| 1 PL |  | 
| Na plnku: | |
| 600 g (kyslasté) |  | 
| 1/2 ks |  | 
| 60 g |  | 
| 50 g |  | 
| 1 bal. |  | 
| 2 ČL |  | 
| 50 g |  | 
| Na potretie: | |
| 50 g |  | 
| Na posypanie: | |
|  | |
Postup
- 
                                                    1
                                                    Pripravíme si všetky suroviny, mali by mať rovnakú izbovú teplotu, preto ich aspoň hodinu vopred vyložíme na pracovnú dosku. Voda má byť vlažná.   
- 
                                                    2
                                                    Žĺtky v miske rozmiešame.   
- 
                                                    3
                                                    Múku zmiešame so štipkou soli, prisypeme k žĺtkom, prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s octom. Vypracujeme cesto.   
- 
                                                    4
                                                    Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho pri izbovej teplote 30 minút odpočívať.   
- 
                                                    5
                                                    Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.   
- 
                                                    6
                                                    Jablká nakrájame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Posypeme kryštálovým aj vanilkovým cukrom, škoricou a hrozienkami a premiešame.   
- 
                                                    7
                                                    Na pomúčenej plachte alebo bavlnenej utierke cesto rozvaľkáme na tenký plát, prikryjeme nahriatou utierkou a necháme 15 minút odpočívať. Potom ho chrbtami rúk naťahujeme na takmer priehľadný plát s rozmermi asi 60x50 cm.   
- 
                                                    8
                                                    Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla. Maslo má byť vlažné.   
- 
                                                    9
                                                    Približne polovicu cesta posypeme strúhankou z detských piškót.   
- 
                                                    10
                                                    Pripravenú jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na časť cesta.   
- 
                                                    11
                                                    Okraje cesta preložíme, aby náplň počas pečenia nevytiekla.   
- 
                                                    12
                                                    Pomocou utierky zavinieme. Štrúdľu preložíme na vymastený plech a potrieme zvyšným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Počas pečenia povrch dvakrát potrieme rozpusteným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.   
 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


Aj ja mám v recepte z kuch. knihy do cesta pridať masť (veľkosť ako orech). Recept z Burdy hovorí 1 PL oleja. Soľ patrí do vlažnej vody. Inak dobre, aj ja robievam. Teraz som po operácii pravého ramena, pešenie musí ísť bokom. :-(
Přeji rychlou rekonvalescenci i rehabilitaci a brzké uzdravení ramene!
Ďakujem, si milá.