Zemiaková placka
Zemiaková placka

Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 8. júla 2018
Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept)
Foto: kucharka

Tortilla de patatas neodlučiteľne patrí k Španielsku. Na obed alebo na večeru, na raňajky medzi bagetu, k šalátu alebo ku gazpachu... predjedlo alebo hlavné Zobraziť celý popisTortilla de patatas neodlučiteľne patrí k Španielsku. Na obed alebo na večeru, na raňajky medzi bagetu, k šalátu alebo ku gazpachu... predjedlo alebo hlavné jedlo. V španielskych rodinách je na stole veľmi často.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-7 ks
1 ks
4-5 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olivovom oleji opražíme cibuľu do zmäknutia.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme zemiaky. Posolíme. Opekáme na slabom ohni, sem tam premiešame, ale opatrne, aby nám z toho nevznikla kaša.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vajíčka zo soľou vyšľaháme do peny.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A keď už sú zemiaky skoro, mäkké zalejeme ich vajíčkami.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po pár minútach ( opekáme na slabom ohni )by tortilla mala byť zospodu hotová. Uistíme sa tak, že po bokoch “pochodujeme” vareškou a skúšame, či sa placka ľahko odliepa.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A pripravíme sa na najťažšiu etapu - obrátenie placky. Na panvicu položíme tanier. Jednou rukou ho prichytíme, nadvihneme panvicu, otočíme a placku vyklopíme na tanier.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A potom pomaly placku z taniera zošuchneme späť na panvicu. Ešte chvíľu pokračujeme v opekaní. Nám chutí dobre opečená, niekomu ale chutí, keď vajce v strede po prekrojení tečie.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom zase pomocou taniera placku vyklopíme na servírovací tanier. Takto sa včera jedla u nás doma...

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    So šalátom.

    Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

motyka
Toto jedlo je ako stvorené pre našu rodinu - na rýchlu večeru, sobotné, či nedeľné raňajky. Konečne aj po "slabšej" polievke aj obed. Predstavujem si tú chuť, pretože zemiaky /aj keď varené/ pridávam, keď robím gazdovskú omeletu. Je to pravdaže iné, ale chuťovo podobné. K tomu okrem šalátu, prípadne nejakého dipu netreba nič. Je to sýte, výborné jedlo.
Na budúce určite vyskúšam tvoju tortilu a viem, že každému bude chutiť. Ďakujem za recept.
bembo
Je to výborná vec.Jednoduché rýchle.Robievam to,len my to voláme sedliacka omeleta.
2x sracz a elena
farbuska
Sympatické jedlo. Robievam niečo podobné, ale z uvarených zemiakov v šupe. Niekedy to spravím na roztopenej údenej slaninke, niekedy prihodím zvyšok čohosi z chladničky: kúsok klobásy, papriky...
Skúsim i takto zo surových zemiakov.
1x drajan
finczi
Aj ja robievam niečo veľmi podobné ak sa mi zvýšia uvarené zemiaky, len bez cibuľky. Mam to veľmi rada. Chutné jedlo ste pripravili : )
haji
V jednoduchosti je krása! Oh a ten bohatý salát k tomu, jejda!! Celé velmi chutné aj s fotkama.
kucharka
Ďakujem všetkým.
@Motyka , som rada, že som dala inšpiráciu.
@Bembo , Farbuska, Finczi, aj tu sa robí niečo podobné z uvarených zemiakov, hodí sa k tomu nejaká klobáska a rozšľahané vajcia a volá sa to Sedliacke/Gazdovské zemiaky ( patatas de pagés ). Len sa to mieša a neprevracia. Tiež je to dobrota.
@Haji , ďakujem.
bubaya
Veľmi pekný recept. Ja používam na prevracanie omelety veľkú pokrievku, mám takú, čo pasuje na panvicu a má nizky okraj. Lepšie sa s ňou manipuluje ako s hladkým tanierom. Zo surových zemiakov som ešte omeletu nerobila, len neapolské zemiaky, tak vyskúšam, mám pravé vajíčka. Môj tato mal asi nejaké skryté španielske korene, keď si často robil patatas de pagés s voňavou klobásou. Alebo skrátka vedel, čo je dobré.
1x haji
ilusa
aj mne sa páči tvoj recept,vyskúšam