Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky fotorecept
Foto: kucharka
Tortilla de patatas neodlučiteľne patrí k Španielsku. Na obed alebo na večeru, na raňajky medzi bagetu, k šalátu alebo ku gazpachu... predjedlo alebo hlavné Zobraziť celý popisTortilla de patatas neodlučiteľne patrí k Španielsku. Na obed alebo na večeru, na raňajky medzi bagetu, k šalátu alebo ku gazpachu... predjedlo alebo hlavné jedlo. V španielskych rodinách je na stole veľmi často.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
-
2
Na olivovom oleji opražíme cibuľu do zmäknutia.
-
3
Pridáme zemiaky. Posolíme. Opekáme na slabom ohni, sem tam premiešame, ale opatrne, aby nám z toho nevznikla kaša.
-
4
Vajíčka zo soľou vyšľaháme do peny.
-
5
A keď už sú zemiaky skoro, mäkké zalejeme ich vajíčkami.
-
6
Po pár minútach ( opekáme na slabom ohni )by tortilla mala byť zospodu hotová. Uistíme sa tak, že po bokoch “pochodujeme” vareškou a skúšame, či sa placka ľahko odliepa.
-
7
A pripravíme sa na najťažšiu etapu - obrátenie placky. Na panvicu položíme tanier. Jednou rukou ho prichytíme, nadvihneme panvicu, otočíme a placku vyklopíme na tanier.
-
8
A potom pomaly placku z taniera zošuchneme späť na panvicu. Ešte chvíľu pokračujeme v opekaní. Nám chutí dobre opečená, niekomu ale chutí, keď vajce v strede po prekrojení tečie.
-
9
Potom zase pomocou taniera placku vyklopíme na servírovací tanier. Takto sa včera jedla u nás doma...
-
10
So šalátom.
Na budúce určite vyskúšam tvoju tortilu a viem, že každému bude chutiť. Ďakujem za recept.
Skúsim i takto zo surových zemiakov.
@Motyka , som rada, že som dala inšpiráciu.
@Bembo , Farbuska, Finczi, aj tu sa robí niečo podobné z uvarených zemiakov, hodí sa k tomu nejaká klobáska a rozšľahané vajcia a volá sa to Sedliacke/Gazdovské zemiaky ( patatas de pagés ). Len sa to mieša a neprevracia. Tiež je to dobrota.
@Haji , ďakujem.
@Ilusa , ďakujem.
Tak to som veľmi rada, ďakujem za odozvu :-)